Dua lagi jurulatih menyertai saman Flores terhadap NFL

Peguam untuk bekas ketua jurulatih Miami Dolphins, Brian Flores, yang menyaman NFL kerana diskriminasi kaum dalam amalan pengambilan pekerjanya, menambah dua lagi bekas jurulatih NFL kepada aduan yang dipinda pada hari Khamis.

Steve Wilks, yang merupakan ketua jurulatih Arizona Cardinals selama satu musim pada 2018, dan Ray Horton, seorang pembantu NFL sejak 1994 yang menemu duga untuk tugas kejurulatihan ketua Tennessee Titans pada 2016, kini menjadi sebahagian daripada tuntutan mahkamah yang difailkan terhadap NFL , Dolphins, Denver Broncos, New York Giants, Houston Texans, Titans dan Cardinals, serta 26 pasukan NFL “John Doe” yang lain. The Titans, Cardinals dan Texans telah ditambahkan pada saman itu sebagai sebahagian daripada pindaan itu juga.

Peguam Flores mendakwa dalam aduan yang dipinda bahawa orang Texas “membalas” Flores dengan mengeluarkannya daripada pertimbangan untuk kekosongan ketua jurulatih mereka “disebabkan keputusannya untuk memfailkan tindakan ini dan bercakap secara terbuka tentang diskriminasi sistemik dalam NFL.”

Tuntutan pindaan itu difailkan di Daerah Selatan New York. Ia meminta, antara lain, meningkatkan ketelusan dalam pengambilan NFL, insentif untuk mengupah jurulatih Hitam dan meningkatkan keterlihatan untuk pembantu jurulatih Kulit Hitam.

Peguam mengatakan bahawa Wilks telah didiskriminasi sebagai “jurulatih jambatan” yang “tidak diberi peluang bermakna untuk berjaya. Wilks adalah 3-13 dalam satu musim dengan Arizona sebelum dipecat dan digantikan oleh Kliff Kingsbury. Peguam menulis bahawa sementara Kingsbury telah berjaya, “En. Wilks, diberi peluang yang sama yang diberikan kepada Encik Kingsbury, pastinya akan berjaya juga.”

“Apabila Jurulatih Flores memfailkan tindakan ini, saya tahu saya berhutang kepada diri saya sendiri, dan kepada semua jurulatih Black NFL dan bakal jurulatih, untuk berdiri bersamanya,” kata Wilks dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh peguamnya. “Tuntutan undang-undang ini telah memberi penerangan yang lebih penting tentang masalah yang kita semua tahu wujud, tetapi terlalu sedikit yang sanggup menghadapinya. Jurulatih dan calon kulit hitam sepatutnya mempunyai keupayaan yang sama untuk bekerja, dan kekal bekerja, sebagai jurulatih dan calon kulit putih. Itu tidak berlaku pada masa ini, dan saya berharap dapat bekerjasama dengan Jurulatih Flores dan Jurulatih Horton untuk memastikan bahawa aspirasi kesaksamaan kaum dalam NFL menjadi kenyataan.”

Wilks kembali ke NFL tahun ini sebagai penyelaras permainan pas dan jurulatih menengah untuk Carolina Panthers selepas menghabiskan satu musim sebagai penyelaras pertahanan Universiti Missouri.

Horton adalah penyelaras pertahanan untuk Titans pada 2014-15 dan ditemuramah untuk tugas jurulatih ketua pasukan. Peguam berkata temu bual itu adalah “temuduga palsu yang dilakukan hanya untuk mematuhi Peraturan Rooney dan untuk menunjukkan rupa peluang yang sama dan kesediaan palsu untuk mempertimbangkan calon minoriti untuk jawatan itu.” The Titans mengupah Mike Mularkey, yang berkulit putih, untuk tugas itu, dan Horton pergi untuk menjadi penyelaras pertahanan di Cleveland. Dia telah bersara.

Mularkey, yang pernah menjadi ketua jurulatih sementara pasukan untuk sembilan perlawanan terakhir musim 2015, berkata dalam podcast 2020 bahawa pemilik Titans memberitahunya dia akan mendapatkan pekerjaan itu sebelum mereka menyelesaikan proses temu duga, termasuk menemu bual dua calon minoriti.

Komen Mularkey, sebahagian daripada wawancara meluas dengan podcast “Steelers Realm”, adalah sebagai jawapan kepada soalan tentang penyesalannya semasa kerjayanya. Dakwaan itu mempunyai kaitan baharu sejak Flores memfailkan samannya pada Februari, mendakwa dia didiskriminasi semasa temu duga untuk jawatan kosong jurulatih.

“Saya sentiasa berbangga kerana melakukan perkara yang betul dalam perniagaan ini dan saya tidak boleh mengatakan itu benar tentang semua orang dalam perniagaan ini,” kata Mularkey dalam podcast itu. “Ia adalah perniagaan yang sangat kejam dan ramai lelaki akan memberitahu anda perkara itu. … Saya membenarkan diri saya pada satu ketika ketika saya berada di Tennessee untuk terperangkap dalam sesuatu yang saya kesalkan dan saya masih menyesalinya. Tetapi pemilikan di sana, Amy Adams Strunk dan keluarganya, datang dan memberitahu saya bahawa saya akan menjadi ketua jurulatih pada 2016 sebelum mereka mematuhi Peraturan Rooney. Oleh itu, saya duduk di sana dengan mengetahui bahawa saya adalah ketua jurulatih pada ’16 ketika mereka melalui perkara palsu ini proses pengambilan pekerja. Mengetahui ramai jurulatih yang mereka temu duga, mengetahui sejauh mana mereka bersedia untuk menjalani temu duga itu, mengetahui bahawa segala yang mereka boleh lakukan dan mereka tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan pekerjaan itu. Sebenarnya, GM, Jon Robinson, dia dalam temu bual dengan saya. Dia tidak tahu mengapa dia menemu duga saya — bahawa saya sudah mempunyai pekerjaan itu. Saya menyesal. Saya minta maaf kerana saya melakukan itu. Ia bukan cara untuk melakukannya.”

ESPN menyedari temu bual itu, yang tidak diedarkan secara meluas pada masa itu, sebagai sebahagian daripada melaporkan isu yang dibangkitkan oleh tuntutan Flores dan menghubungi Mularkey untuk mendapatkan komen sebelum memfailkan tuntutan undang-undang yang dipinda. Mularkey dipecat oleh Titans pada 2017 selepas dia menang 9-7 pada musim berturut-turut dan tewas kepada New England Patriots dalam pusingan bahagian playoff.

“Saya percaya anda mempunyai kebenaran dan apa yang anda perlukan,” kata Mularkey kepada ESPN, melalui e-mel. “Lebih baik untuk tidak mengulas lebih lanjut.”

The Titans, dalam satu kenyataan kepada ESPN yang dikeluarkan sebelum pemfailan tuntutan mahkamah, mempertikaikan ingatan Mularkey tentang apa yang berlaku semasa proses temu duga, tetapi tidak membuat Adams Strunk atau mana-mana eksekutif lain tersedia untuk mengulas.

“Pencarian ketua jurulatih 2016 kami adalah proses terbuka dan kompetitif di mana kami menjalankan temu bual secara peribadi dengan empat calon dan mengikuti semua peraturan NFL,” kata kenyataan itu. “Organisasi itu tidak membuat keputusan mengenai ketua jurulatih seterusnya semasa proses itu dan membuat keputusan muktamad selepas pertimbangan keempat-empat calon selepas selesai temu duga.”

Dua calon minoriti yang menjadi finalis untuk tugas Titans pada 2016, Teryl Austin dan Horton, tidak menjawab permintaan temu duga berulang oleh ESPN sebelum pemfailan tuntutan mahkamah. Austin kini merupakan penyelaras pertahanan untuk Pittsburgh Steelers, di mana dia bekerja pada kakitangan yang sama dengan Flores. Flores, yang dipecat pada Januari selepas tiga musim bersama Dolphins, telah diupah pada Februari oleh ketua jurulatih Mike Tomlin untuk menjadi penolong kanan pertahanan dan jurulatih barisan pertahanan.

NFL, ketika dihubungi ESPN sebelum memfailkan tuntutan mahkamah, berkata ia tidak mengetahui komen Mularkey sebelum ditanya mengenainya.

“Saya telah melakukan banyak penyelidikan dalaman dan ia tidak pernah mencapai NFL,” kata Brian McCarthy, naib presiden komunikasi untuk NFL. “Kami tidak menyedari ini sebagai isu.”

“Saya bangga berdiri bersama Jurulatih Flores dan Jurulatih Wilks dalam memerangi diskriminasi sistemik yang telah melanda NFL terlalu lama,” kata Horton dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh peguamnya. “Apabila saya mendapat tahu daripada kenyataan Jurulatih Mularkey bahawa temu bual ketua jurulatih saya dengan Titans adalah palsu, saya hancur dan terhina. Dengan menyertai kes ini, saya berharap dapat mengubah pengalaman itu menjadi positif dan membuat perubahan yang berkekalan serta mencipta peluang yang sama rata. pada masa hadapan.”

Dalam aduan yang dipinda, peguam Flores menulis bahawa pada 4 Februari telah dilaporkan secara meluas bahawa Texas telah menyempitkan calon mereka untuk ketua jurulatih ke Flores, penyelaras pertahanan Philadelphia Eagles Jonathan Gannon dan Josh McCown. Selepas diumumkan bahawa Gannon, yang berkulit putih, tidak lagi dipertimbangkan, keputusan itu diserahkan kepada Flores atau McCown, yang juga berkulit putih dan tidak mempunyai pengalaman kejurulatihan NFL.

Aduan itu menyatakan bahawa “Rakyat Texas sememangnya bimbang bahawa jika ia mengupah Encik McCown berbanding Encik Flores, ia akan meningkatkan dakwaan Encik Flores tentang diskriminasi sistemik terhadap calon Kulit Hitam, terutamanya memandangkan pasukan itu baru sahaja memecat Jurulatih Ketua Hitam David Culley selepas hanya satu musim. Oleh itu, kemudian pada hari yang sama diumumkan bahawa Texas telah mengecilkan pencariannya kepada hanya dua calon, ia juga diumumkan bahawa pasukan itu telah memutuskan untuk memberikan temu duga awal kepada Jurulatih Culley sendiri. Penyelaras Pertahanan, Lovie Smith, untuk jawatan Ketua Jurulatih.”

Orang Texas akhirnya mengupah Smith, yang juga berkulit hitam, untuk tugas kejurulatihan ketua mereka. Aduan itu memuji orang Texas kerana mengupah Smith, yang “lebih layak untuk peranan itu,” tetapi mengatakan “bermasalah” bahawa Flores telah diluluskan kerana dia memfailkan tuntutan mahkamahnya.

Aduan yang dipinda itu juga memperluaskan dakwaan bahawa pemilik Dolphins Stephen Ross menawarkan Flores $100,000 setiap kerugian semasa musim 2019 — yang pertama sebagai ketua jurulatih — dalam usaha untuk “menang” untuk mengukuhkan nilai pilihan draf Dolphins. Ia menyatakan bahawa Flores menghantar memorandum pada 4 Dis. 2019, kepada pengurus besar Chris Grier, Ketua Pegawai Eksekutif Tom Garfinkel dan naib presiden kanan bola sepak dan pentadbiran perniagaan Brandon Shore di mana beliau “memperincikan ketoksikan yang wujud dalam organisasi dan menjelaskan perkara yang tidak munasabah. kedudukan dia diletakkan oleh pemilikan pasukan dan pengurusan atasan.”

Peguam Flores berkata bahawa NFL mempunyai salinan memorandum itu.

Pada mesyuarat pemilik tahunannya bulan lepas, NFL mengumumkan jawatankuasa penasihat kepelbagaian baharu untuk menyemak dasar liga dan kelab mengenai pengambilan pekerja yang pelbagai. Enam ahli jawatankuasa itu “akan meminjamkan pakar, perspektif luarannya mengenai amalan terbaik industri dan akan menilai kepelbagaian liga dan kelab, ekuiti dan strategi serta inisiatif, termasuk semua proses, dasar dan prosedur pengambilan pekerja, dengan tumpuan utama kepada jurulatih peringkat kanan. dan jawatan kakitangan pejabat hadapan.”

“Walaupun NFL boleh mengupah perunding luar, membuat perubahan peraturan kecil, dan memberi perhatian kepada pelbagai kumpulan berkepentingan, perubahan sebenar dan berkekalan hanya boleh dicapai melalui pelantikan pemantau yang diarahkan oleh mahkamah kerana NFL telah menunjukkan berkali-kali bahawa ia tidak mampu. kepolisan sendiri,” kata peguam Douglas H. Wigdor dan John Elefterakis dalam satu kenyataan.

We would like to thank the writer of this write-up for this outstanding web content

Dua lagi jurulatih menyertai saman Flores terhadap NFL


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/