Dunia 2022: Pratonton Akhir Hari 8

KEJOHANAN AKUATIK DUNIA FINA 2022

Malangnya, kami telah tiba di perhentian terakhir dalam perjalanan: ini adalah malam terakhir renangan kolam di Kejohanan Dunia FINA 2022.

Ia sepatutnya menjadi malam penutup pertandingan yang hebat: dalam jadual ialah punggung 50 lelaki, payudara 50 wanita, 1500 lelaki percuma, 50 wanita percuma, 400 IM wanita, bersama-sama dengan acara berganti-ganti 4×100 rampaian lelaki dan wanita.

Jadual Penuh Hari 8

  • 50 Punggung Lelaki – Akhir
  • Payudara 50 Wanita – Akhir
  • 1500 Lelaki Percuma – Akhir
  • 50 Wanita Percuma – Akhir
  • 400 IM Wanita – Akhir
  • Berganti-ganti 4×100 Medley Lelaki – Akhir
  • Berganti-ganti 4×100 Medley Wanita – Akhir

Punggung 50 Lelaki

Punggung 50 lelaki membantu kami bermula. Pemburu Armstrong dan Justin Ress kedua-duanya memecahkan 24 saat di US Trials, dengan Armstrong memecahkan rekod dunia dengan 23.71. Di separuh masa, mereka membuktikan sekali lagi bahawa mereka adalah lelaki yang perlu ditewaskan, kerana mereka layak ke final sebagai pilihan pertama dan kedua; Ress berenang 24.14 untuk meletakkan tangannya di dinding mendahului 24.16 Armstrong. Mereka mendahului padang dengan .23 saat.

Mengintai di tempat keempat dan mencari pingat lagi adalah Thomas Ceccon. Dia mencipta rekod dunia baharu dalam 100 belakang (51.60) dan patah, kemudian memecahkan semula rekod Itali dalam acara ini dalam saringan dan separuh masa. Dia telah terbakar di Budapest minggu ini, jadi jangan mengira dia di sini.

Turut ingin menyertai aksi itu ialah Greece Apostolos Christou dan Poland Ksawery Masiuk. Kedua-duanya telah mencipta rekod kebangsaan dalam 50 dan 100 kembali di Budapest dan mengadakan pertemuan yang hebat. Tanpa bencana, rakyat Amerika kelihatan seperti mereka telah mengunci emas dan perak, tetapi harus ada pertempuran sebenar untuk gangsa.

Payudara 50 Wanita

1656190542 662 Dunia 2022 Pratonton Akhir Hari 8

Benedetta Pilato (Ihsan Fabio Cetti)

100 buah dada juara dunia Benedetta Pilato mendahului di sini pada 29.83. Ini adalah acara tandatangannya: dia memegang rekod dunia dalam 29.30 dan memenangi perak pada 2019 pada usia hanya 14 tahun. Dialah orang yang perlu ditewaskan di sini, kerana dia berhasrat untuk menyapu bersih larian pecut kuak dada di Budapest.

Satu-satunya perenang lain di bawah 29 saat di separuh masa ialah Ruta Meilutyte, yang beraksi dengan baik dalam pertandingan antarabangsa utama pertamanya sejak kembali ke sukan itu, memungut gangsa dalam 100 payudara. Berdasarkan prestasinya dalam 100, bekas pemegang rekod dunia itu jelas masih mampu mencampurkannya dengan yang terbaik, dan akan kembali memburu pingat di sini.

Lilly King adalah juara bertahan dua kali, tetapi menyelinap ke final ini di tempat kelapan. Itulah yang dia lakukan dalam 100 payudara, dan dia pergi ke tempat keempat dalam final itu. Dia juga memenangi payudara 200 lebih awal dalam pertemuan itu, jadi agak sukar untuk mengetahui apa yang perlu dibuat untuk penampilannya sekarang. Dia kelihatan semakin kuat apabila pertemuan itu berlangsung, jadi jangan terkejut jika dia menyertai aksi itu.

1500 Lelaki Percuma

1656190542 711 Dunia 2022 Pratonton Akhir Hari 8

Mykhailo Romanchuk (Ihsan Fabio Cetti)

Nampaknya kita sudah bersedia untuk perlawanan ulangan 800 percuma, sebagai tiga pemenang pingat, Florian Wellbrock, Mykhailo Romanchukdan Bobby Finke, adalah tiga kelayakan teratas untuk perlawanan akhir. Selepas berjaya melepasi padang untuk kemenangan pada 50 terakhir dalam 800, adalah adil untuk mengharapkan Finke kekal dengan strategi kemenangannya.

Terdapat dua persoalan utama tentang penampilan perlumbaan malam ini. Pertama, mengetahui strategi Finke, sejauh mana harapan Wellbrock, Romanchuk, atau pingat lain ke hadapan seperti Guilherme Costa perlu berada di hadapan Finke menuju ke kawasan rumah jika mereka tidak mahu ditangkap? Kedua, selepas Tokyo, Finke bercakap tentang betapa dia mendapat manfaat daripada berada di salah satu lorong luar, kerana dia dapat menandakan semua pesaingnya sekaligus. Itu tidak akan berlaku malam ini, kerana Finke akan berada di lorong tiga. Ini nampaknya tidak terlalu menjejaskannya, memandangkan betapa kuatnya dia dalam 800, tetapi ia adalah sesuatu yang perlu diingat.

Wanita 50 Percuma

1656190542 981 Dunia 2022 Pratonton Akhir Hari 8

Kasia Wasick (Ihsan Fabio Cetti)

Dalam perlumbaan yang kehilangan bintang besar dan pencabar pingat biasa, veteran Sarah Sjostrom adalah kegemaran yang jelas dalam acara ini menuju ke pertemuan itu. Dia masih dalam kedudukan yang kukuh untuk merampas semula tangga teratas podium (dia memenangi emas pada 2017 dan perak pada 2019) selepas 24.15 pada separuh akhir selepas memenangi 50 minit sebelum itu.

Walau bagaimanapun, Kasia Wasick telah menegaskan dirinya sebagai ancaman besar untuk mengganggu Sjostrom. Dia memenangi separuh masa dengan 24.11, merangkul pilihan utama keseluruhan untuk final. Itulah rekod Poland terbaik dan baharu seumur hidup untuk Wasick, yang telah melalui tahun yang hebat. Dia adalah wanita Poland pertama yang mara ke final percuma 50, jadi jika dia mendapat pingat, ia akan menjadi yang pertama untuk negaranya dalam acara ini.

Selepas memotong lebih daripada satu persepuluh daripada yang terbaik untuk menyentuh pada 24.39, Australia Meg Harris telah memasukkan dirinya ke dalam perbualan pingat. Juga perhatikan Torri Huske, yang memecahkan 2 rekod Amerika dan memenangi 2 pingat individu. Seperti Sjostrom, dia juga mendapat dua kali ganda percuma 50 fly/50, kecuali dia mempunyai sedikit masa kerana dia berada di separuh pertama. Dia layak hanya di tempat ke-7 tetapi tanpa berganda itu, dia pasti boleh menyelinap masuk untuk satu lagi pingat.

400 IM wanita

1656190542 305 Dunia 2022 Pratonton Akhir Hari 8

Musim Panas McIntosh
(Ihsan Fabio Cetti)

Kami mendapat pratonton tentang rupa perlawanan akhir dalam haba 2, dengan bintang remaja Musim Panas McIntosh dan Katie Grimes akan kepala ke kepala. Mereka berdua keluar dengan pantas dengan cepat, dan sementara McIntosh dapat menarik diri sedikit pada kuak dada, Grimes menggunakan kemahiran jaraknya untuk kembali ke McIntosh pada gaya bebas. McIntosh akhirnya menyentuh terlebih dahulu, 4:36.15 hingga 4:36.68, tetapi ia sepatutnya menjadi satu lagi perlumbaan rapat malam ini.

Pemenang pingat emas dan perak Olimpik Yui Ohashi dan Emma Weyant akan cuba untuk menyertai aksi di final. Ini adalah acara pertemuan pertama (dan satu-satunya) Weyant, tetapi Ohashi mengalami perlawanan yang sukar dalam 200 IM, gagal ke final dalam acara yang dimenanginya di Tokyo. Dalam prelims, Katinka Hosszu mengetepikan Ohashi. Dia kelihatan terkawal sepanjang perlumbaan, satu petanda yang bagus untuknya kerana dia juga belum pernah mengalami Dunia yang terbaik.

Berganti-ganti 4×100 Medley Lelaki

Dunia 2022 Pratonton Akhir Hari 8

Thomas Ceccon ihsan Gian Mattia D’Alberto LaPresse

AS mencatat masa teratas pagi pada 3:32.91, mengukuhkan status mereka sebagai pasukan pilihan untuk perlawanan akhir. Perancis hanya ketinggalan dalam 3:32.98, tetapi jangan harap ia akan kekal seperti itu. Leon Marchand mungkin akan mempunyai lebih banyak untuk diberikan pada kaki terbangnya, tetapi walaupun tanpa Caeleb DresselAS masih mempunyai beberapa penggantian besar untuk dibuat, termasuk Ryan Murphy dan Michael Andrew. AS mempunyai a keputusan besar untuk dibuat dengan barisan mereka tanpa Dressel, dan walaupun kedalaman mereka memberi kelebihan kepada mereka di atas padang, mereka tidak mampu terlalu banyak mengacau.

Itu kerana tanpa Dressel, pasukan Itali menjadi sangat menarik sebagai pilihan untuk mengecewakan AS untuk emas. Mereka membanggakan pembunuh dua kaki pertama masuk Thomas Ceccon dan Nicolo Martinenghi, yang memenangi 100 punggung dan 100 payudara pada awal pertemuan itu (Ceccon dalam masa rekod dunia). Mereka kelihatan santai pagi ini, mencatat masa 3:33.02 untuk tempat ketiga, tetapi mereka akan bersedia untuk menolak AS pada perlawanan akhir.

Berganti-ganti 4×100 Medley Wanita

1656190543 72 Dunia 2022 Pratonton Akhir Hari 8

Mollie O’Callaghan (ikhsan Fabio Cetti)

Dalam pratonton kami tentang perlumbaan ini, kami menulis bahawa perebutan emas akan berlaku antara Australia dan AS Itu mungkin masih benar, tetapi pasukan tidak mungkin kelihatan lebih berbeza dalam saingan. Australia mencatat masa terpantas dalam 3:56.77, dengan ruang untuk digugurkan Kaylee McKeown hampir pasti akan lebih pantas dan Mollie O’Callaghan akan masuk ke dalam skuad.

Sementara itu AS pergi dengan barisan berganti-ganti yang berani dan hampir membayarnya, mencekik ke final di tempat ke-7 dengan masa 4:00.06. Mereka berkemungkinan akan menukar keempat-empat kaki jadi mereka sepatutnya lebih pantas malam ini, tetapi pastinya pelik untuk melihatnya di luar di lorong 1 dan bukannya di tengah kolam. Di Tokyo, lelaki AS memenangi emas dalam lari berganti-ganti ini dari lorong luar, jadi kini di Budapest wanita akan cuba mengikutinya.

Belanda dan Sweden kedua-duanya berenang dalam perlumbaan hebat pagi ini, walaupun kerana mereka sudah menggunakan bintang besar mereka pada waktu pagi, tidak jelas berapa lama mereka akan dapat beraksi. Kanada memang mempunyai penggantian untuk dibuat, yang akan membantu mereka memperoleh tempat di podium sekali lagi selepas prestasi pingat gangsa mereka di Tokyo.

We want to thank the author of this post for this amazing web content

Dunia 2022: Pratonton Akhir Hari 8


Check out our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/