Ericsson dari Sweden memberikan Ganassi satu lagi kemenangan Indy 500

INDIANAPOLIS (AP) — Marcus Ericsson, yang pernah menjadi penanda belakang Formula Satu, kini menjadi pendahulu IndyCar.

Dan juara Indianapolis 500.

Ericsson menjadi warga Sweden kedua yang memenangi Indy 500 pada hari Ahad apabila dia menahan beberapa nama terbesar dalam perlumbaan kereta Amerika Utara di hadapan penonton terbesar dalam hidupnya.

“Ia adalah perlumbaan terbesar di dunia,” kata Ericsson, yang menyebutnya kemenangan terbesarnya “sejuta batu.”

Pemain berusia 31 tahun itu muncul dalam IndyCar sesuatu yang misteri pada 2019 berikutan lima musim yang sukar ditandingi dalam Formula Satu. Dia telah bekerja sepanjang hayatnya untuk mencapai tahap tertinggi dalam sukan permotoran kemudian hilang tanpa kemenangan – walaupun satu penamat podium – lebih daripada 97 permulaan.

Dia juga tidak begitu mempesonakan dalam musim pertamanya di Amerika Utara. Ericsson telah diketepikan daripada pasukan IndyCar pertamanya selepas hanya setahun, kemudian membeli tempat duduk di Chip Ganassi Racing — dia memastikan untuk mencatatnya apabila dia berkata “memenangi Indy 500, ia tidak buruk untuk pemandu bergaji” — dan telah membuat langkah mantap dalam 36 perlumbaannya bersama Ganassi sejak 2020.

“Sudah sukar. Saya menjalani lima tahun dalam Formula Satu, hampir seratus grand prix, berlari untuk pasukan kecil, di bahagian belakang kebanyakannya. Anda tidak mendapat banyak kredit berjalan di belakang. Orang fikir anda tidak begitu baik,” kata Ericsson. “Saya datang ke sini, dan orang mungkin tidak terlalu memikirkan perkara itu. Saya terpaksa bekerja di sini juga, belajar perlumbaan Amerika.

“Berpindah ke sini, meletakkan seluruh hidup saya dalam usaha untuk menjadi IndyCar dan terutamanya juara Indianapolis 500. Ia tidak mudah. Seronok untuk menunjukkan kerja keras membuahkan hasil.”

Ericsson mengawal perlumbaan lewat – sebahagian besarnya disebabkan oleh penalti laju rakan sepasukan Scott Dixon – dan mempunyai kemenangan dalam jangkauan sehingga kemalangan oleh rakan sepasukan Ganassi, Jimmie Johnson dengan empat pusingan baki membawa keluar pemberhentian bendera merah yang jarang berlaku di Indianapolis Motor Speedway.

IndyCar adalah antara bentuk sukan permotoran yang paling tulen dan jarang memberikan amaran buatan atau masalah penghentian yang mungkin mengubah keputusan. Tetapi lebih daripada 300,000 orang ramai – hanya beberapa ribu yang malu untuk menjual dan acara sukan terbesar sejak permulaan wabak – meraung apabila IndyCar memanggil kereta itu ke jalan raya.

Penghentian itu memberi Pato O’Ward dan pencabar yang lain hampir 12 minit di jalan pit untuk mengatur strategi bagaimana untuk melepasi Ericsson. Ericsson sedang menyeksa rancangannya sendiri.

“10 minit itu duduk di lorong pit semasa bendera merah itu adalah antara 10 minit paling sukar dalam hidup saya,” katanya, “berfikir apa yang perlu dilakukan, memikirkan bahawa saya mendahului perlumbaan terbesar di dunia, dan saya Saya begitu hampir untuk memenanginya.”

Terdapat dua pusingan berbaki apabila perlumbaan disambung semula dan Ericsson mendapat lompatan di O’Ward. Pemain Mexico itu mendapat satu pandangan terakhir untuk pendahuluan yang dipertahankan Ericsson dan O’Ward tahu untuk tidak memaksa isu itu.

“Nah, dia akan meletakkan saya di dinding jika saya melakukannya,” kata O’Ward.

Sage Karam terbabas dan mengambil langkah berhati-hati pada pusingan terakhir, membolehkan Ericsson menaiki podium kemenangan di bawah warna kuning. Karam telah dibawa ke hospital untuk penilaian sakit otot.

“Apabila amaran itu keluar, saya fikir ia akan menjadi satu lagi permulaan. Saya seperti, ‘Saya tidak boleh percaya, satu lagi,’” kata Ericsson. “Mula-mula saya marah, kemudian baru saya sedar yang memenangi perlumbaan saya. Ia adalah satu letupan emosi sejak itu.”

Ia merupakan kemenangan IndyCar ketiga Ericsson dalam 52 permulaan. Tetapi dia tiba di Indianapolis yakin dia boleh memenangi 500 berdasarkan sebahagian daripada kerja yang dia lakukan dalam pembelajaran oval dan tempat ketiga di Texas Motor Speedway dalam pemanasan untuk “The Greatest Spectacle in Racing.”

Ia merupakan kemenangan kelima Indy 500 untuk pemilik pasukan Chip Ganassi, yang menaiki podium di sebelah kereta Ericsson. Ericsson ialah pemain Sweden pertama memenangi Indy 500 sejak Kenny Brack pada 1999 dan yang kedua dalam 106 larian perlumbaan.

Ericsson menuang jag susunya ke seluruh mukanya, kemudian menyerahkan botol itu kepada Ganassi supaya bos boleh meneguk sendiri. Ganassi tidak memenangi 500 dalam tempoh 10 tahun dan menghantar lima pesaing yang sah kepada Indy untuk menamatkan kemarau.

Kemenangan itu seolah-olah milik Dixon, juara IndyCar enam kali yang pergi lebih daripada 234 mph dalam kelayakan untuk memenangi petak pertama. Pemandu New Zealand itu mendahului 95 daripada 200 pusingan, dan Hondanya dengan mudah adalah yang terpantas di padang — begitu pantas sehingga Dixon tidak cukup perlahan pada hentian pit terakhirnya.

Penalti itu membawa Dixon keluar dari pertarungan untuk menang.

Itu menyebabkan Ericsson dan Tony Kanaan masih dalam campuran untuk Ganassi. Kanaan, pada usia 47 tahun pemandu tertua di padang, menyangka dia berada dalam kedudukan sempurna duduk di tempat keempat pada permulaan semula.

O’Ward tidak akan mengalah, walaupun. Dia menandatangani sambungan kontrak dengan Arrow McLaren SP pada hari Jumaat dan sangat mahukan kemenangan itu untuk meraikan statusnya sebagai bintang McLaren. Tetapi O’Ward menduduki tempat kedua, gagal ketika dia cuba memberikan Mexico sambutan sepanduk pada hari terbesar dalam sukan permotoran; Sergio Perez membuka tirai Ahad dengan kemenangan dalam Grand Prix Monaco.

Kanaan di tempat ketiga, diikuti oleh Felix Rosenqvist, seorang lagi warga Sweden, yang memandu untuk McLaren. Rosenqvist berada dalam tahun kontrak dengan McLaren dan berjuang untuk tugasnya, tetapi kumpulan McLaren membawa sepanduk Chevrolet di Indy ketika Juan Pablo Montoya menduduki tempat ke-11.

Pemandu Amerika Alexander Rossi dan Conor Daly mendapat tempat kelima dan keenam, Rossi untuk Andretti Autosport dan Daly untuk Ed Carpenter Racing.

Helio Castroneves, pemenang tahun lalu, menduduki tempat ketujuh dan satu tempat di hadapan rakan sepasukan Meyer Shank Racing, Simon Pagenaud. Juara bertahan IndyCar Alex Palou menduduki tempat ke-10 dalam satu lagi penyertaan Ganassi.

Dixon memudar ke tangga ke-21 selepas penalti laju, dan walaupun dia melawat Ericsson di podium kemenangan, dia telah dihiburkan oleh isterinya di jalan pit selepas perlumbaan. Johnson menduduki tempat ke-28 dalam penampilan sulungnya Indy 500.

“Ia adalah satu pasukan, semua orang berakar pada orang lain, semua orang bekerja bersama-sama dan semua orang adalah buku terbuka,” kata Ganassi. “Anda akan mengalami perkara-perkara yang berlaku dalam perlumbaan sejauh 500 batu ini dan ia tidak selalunya akan menghampiri anda. Jadi, anda tahu, kami bertuah kerana mempunyai lima kereta yang bagus dan lima pemandu yang bagus.”

___

Lebih banyak liputan AP Indy 500: danWe want to say thanks to the author of this post for this amazing content

Ericsson dari Sweden memberikan Ganassi satu lagi kemenangan Indy 500


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/