FIFA, IAAF menyemak dasar transgender

Badan induk bola sepak dunia FIFA dan World Athletics berkata pada hari Isnin bahawa mereka sedang menyemak dasar kelayakan transgender mereka selepas renang meluluskan peraturan baharu yang menyekat penyertaan transgender dalam acara wanita.

Pada hari Ahad, badan induk dunia renang FINA mengundi untuk menyekat penyertaan atlet transgender dalam pertandingan wanita elit dan mewujudkan kumpulan kerja untuk mewujudkan kategori ‘terbuka’ untuk mereka dalam beberapa acara sebagai sebahagian daripada dasar baharunya.

Strim ESPN FC Harian di ESPN+ (AS sahaja)

Dasar baharu itu menyatakan bahawa perenang transgender lelaki ke perempuan (wanita transgender) layak untuk bersaing dalam pertandingan wanita hanya jika “mereka dapat memastikan untuk kepuasan selesa FINA bahawa mereka tidak mengalami mana-mana bahagian akil baligh lelaki selepas Peringkat Tanner 2 (akil baligh). ) atau sebelum umur 12 tahun, yang mana terkemudian”.

Jurucakap FIFA memberitahu Reuters bahawa ia sedang dalam proses perundingan mengenai dasar baharu.

“FIFA kini sedang mengkaji semula peraturan kelayakan jantinanya dengan berunding dengan pihak berkepentingan pakar,” kata jurucakap itu.

“Disebabkan sifat proses yang berterusan, FIFA tidak dalam kedudukan untuk mengulas mengenai spesifik cadangan pindaan kepada peraturan sedia ada,” tambah jurucakap itu.

Sebastian Coe, presiden Olahraga Dunia, memberitahu BBC bahawa majlis pertubuhan itu akan membincangkan peraturan mereka pada akhir tahun ini.

Coe memuji FINA kerana mengambil keputusan itu, yang telah dikritik oleh penyokong hak trans.

“Kami melihat persekutuan antarabangsa menegaskan keutamaannya dalam menetapkan peraturan, peraturan dan dasar yang terbaik untuk sukannya,” katanya kepada BBC.

“Ini adalah seperti yang sepatutnya. Kami sentiasa percaya bahawa biologi mengatasi jantina dan kami akan terus mengkaji semula peraturan kami selaras dengan ini. Kami akan mengikuti sains.

“Kami terus mengkaji, menyelidik dan menyumbang kepada bukti yang semakin meningkat bahawa testosteron adalah penentu utama dalam prestasi, dan telah menjadualkan perbincangan mengenai peraturan kami dengan majlis kami pada akhir tahun,” tambahnya.

FIFA berkata ia mengambil bimbingan daripada pakar perubatan, undang-undang, saintifik, prestasi dan hak asasi manusia dan juga kedudukan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC).

“Sekiranya FIFA diminta untuk mengesahkan kelayakan pemain sebelum peraturan baharu dikuatkuasakan, sebarang kes sedemikian akan ditangani mengikut kes demi kes, dengan mengambil kira komitmen jelas FIFA untuk menghormati hak asasi manusia,” katanya. kata jurucakap.

Tahun lepas, IOC mengeluarkan ‘rangka kerja’ mengenai isu itu, menyerahkan keputusan kelayakan kepada badan sukan individu, tetapi menambah bahawa “sehingga bukti menentukan sebaliknya, atlet tidak boleh dianggap mempunyai kelebihan daya saing yang tidak adil atau tidak seimbang disebabkan oleh variasi jantina mereka. , penampilan fizikal dan/atau status transgender”.

Peraturan semasa World Athletics menghadkan tahap testosteron pada lima nanomol seliter (5nmol/L) untuk atlet transgender dan untuk pesaing yang mempunyai perbezaan dalam perkembangan jantina (DSD) dalam beberapa acara larian wanita.

Coe berkata adalah penting untuk melindungi integriti sukan wanita.

“Apabila desakan datang untuk mendorong, jika ia adalah pertimbangan antara keterangkuman dan keadilan, kita akan sentiasa berpihak kepada keadilan – itu bagi saya tidak boleh dirundingkan.

“Kita tidak boleh mempunyai generasi gadis muda berfikir tiada masa depan untuk mereka dalam sukan ini. Jadi kita mempunyai tanggungjawab… mengekalkan keutamaan dan integriti persaingan wanita adalah sangat penting,” tambahnya.

Minggu lalu Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) mengetatkan peraturannya mengenai penyertaan transgender dengan meningkatkan tempoh peralihan pada testosteron rendah kepada dua tahun dan mengurangkan tahap testosteron maksimum yang dibenarkan.

We would love to thank the author of this article for this remarkable material

FIFA, IAAF menyemak dasar transgender


Check out our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/