FIFA sahkan tiada alkohol dijual di stadium Piala Dunia Qatar | CNN


Doha, Qatar
CNN

Hanya dua hari sebelum Piala Dunia bermula di Qatarbadan induk dunia bola sepak FIFA mengesahkan bahawa tiada alkohol akan dijual di lapan stadium yang akan menganjurkan 64 perlawanan kejohanan itu.

“Berikutan perbincangan antara pihak berkuasa negara tuan rumah dan FIFA, keputusan telah dibuat untuk memfokuskan penjualan minuman beralkohol pada Festival Peminat FIFA, destinasi peminat lain dan tempat berlesen, mengeluarkan tempat jualan bir dari perimeter stadium Piala Dunia FIFA 2022 Qatar,” kata kenyataan FIFA.

Negara Islam itu dianggap sangat konservatif dan mengawal ketat penjualan dan penggunaan alkohol.

Pada September, Qatar telah berkata ia akan membenarkan peminat bertiket untuk membeli bir beralkohol pada perlawanan bola sepak Piala Dunia bermula tiga jam sebelum sepak mula dan selama satu jam selepas wisel penamat, tetapi tidak semasa perlawanan.

“Tiada kesan kepada penjualan Bud Zero yang akan kekal tersedia di semua stadium Piala Dunia Qatar,” tambah kenyataan FIFA.

“Pihak berkuasa negara tuan rumah dan FIFA akan terus memastikan stadium dan kawasan sekitar memberikan pengalaman yang menyeronokkan, hormat dan menyenangkan untuk semua peminat.”

Walaupun sesetengah peminat mungkin gembira kerana stadium bebas alkohol, yang lain keliru dan kecewa – termasuk pelajar berusia 21 tahun Arnov Paul-Choudhury.

“Ia adalah Piala Dunia, ia adalah bola sepak, anda perlu boleh minum di sekitar stadium,” katanya kepada CNN Sport di Doha. “Saya tidak fikir mereka melakukan perkara yang betul untuk menarik peminat.”

Budweiser telah bersedia untuk menjual bir dalam perimeter bertiket yang mengelilingi setiap lapan stadium sebelum dan selepas setiap perlawanan.

Jenama bir, yang merupakan salah satu rakan kongsi FIFA, menulis tweet, “Nah, ini janggal,” walaupun siaran media sosial itu dipadamkan dengan cepat.

Budweiser dimiliki oleh pembuat bir terbesar di dunia Anheuser-Busch InBev.

“Penganjur kejohanan menghargai pemahaman AB InBev dan sokongan berterusan terhadap komitmen bersama kami untuk memenuhi keperluan semua orang semasa Piala Dunia FIFA Qatar 2022,” lanjut kenyataan FIFA.

Budweiser membayar sekitar $75 juta untuk perjanjian penajaannya dengan FIFA, menurut New York Times.

“Sebagai rakan kongsi FIFA selama lebih tiga dekad, kami menantikan pengaktifan kempen Piala Dunia FIFA™ kami di seluruh dunia untuk meraikan bola sepak bersama pengguna kami,” kata jurucakap AB InBev.

“Beberapa pengaktifan stadium yang dirancang tidak dapat bergerak ke hadapan kerana keadaan di luar kawalan kami.”

Persatuan Penyokong Bola Sepak (FSA), badan perwakilan kebangsaan untuk peminat bola sepak di England dan Wales, mengecam keputusan penjualan bir itu.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Jumaat, FSA berkata: “Sesetengah peminat suka minum bir pada perlawanan itu, dan ada yang tidak, tetapi isu sebenar ialah pusingan U minit akhir yang membicarakan masalah yang lebih luas – jumlah kekurangan komunikasi dan kejelasan daripada jawatankuasa penganjur terhadap penyokong.

“Sekiranya mereka boleh mengubah fikiran mereka pada notis ini seketika, tanpa penjelasan, penyokong akan mempunyai kebimbangan yang boleh difahami sama ada mereka akan memenuhi janji lain yang berkaitan dengan penginapan, pengangkutan atau isu budaya.”

Peminat tidak akan menjadi satu-satunya yang kecewa dengan pusingan U jam kesebelas.

Ben Peppi, ketua perkhidmatan sukan di JMW Solicitors, berkata langkah itu “sangat merosakkan” untuk jenama FIFA.

“Jenama akan melangkah dengan sangat berhati-hati sekarang di sekitar FIFA untuk kejohanan akan datang,” katanya kepada CNN Sport. “Kerana jika dua hari sebelum acara sukan global terbesar yang mereka anjurkan, mereka beralih kepada jenama dan berkata, ‘anda tidak boleh melakukan ini dan anda tidak boleh melakukan itu’ dan melanggar kontrak itu, itu tidak akan memberi sebarang keselamatan kepada mana-mana jenama baharu.”

2022 Piala Dunia Qatar berlangsung dari 20 November hingga 18 Disember.

CNN masih menunggu kenyataan rasmi daripada Jawatankuasa Tertinggi Qatar.

We wish to thank the author of this post for this outstanding web content

FIFA sahkan tiada alkohol dijual di stadium Piala Dunia Qatar | CNN


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/