Gimnas Kanada mendakwa ‘penderaan, pengabaian dan diskriminasi’ dalam sukan itu

Dalam sebuah surat terbuka ditujukan kepada Sport Canada, para atlet telah meminta badan induk menjalankan “penyiasatan pihak ketiga yang bebas.”

Ini selepas mereka mendakwa Gymnastics Canada (GymCan) gagal menangani isu ini dan gagal mendapat kepercayaan dan keyakinan atlet.

“mereka [GymCan’s] ketidakupayaan untuk bertindak balas secukupnya terhadap penderaan sistemik yang berterusan, penganiayaan dan diskriminasi adalah merisaukan,” kata surat itu, yang dikongsi oleh kumpulan permulaan Global Athlete.

Ia menambah: “Selama hampir sedekad, ketakutan terhadap pembalasan telah menghalang kami dan ramai atlet lain daripada bersuara.

“Bagaimanapun, kami tidak boleh lagi berdiam diri. Kami tampil dengan pengalaman penderaan, pengabaian dan diskriminasi kami dengan harapan untuk memaksa perubahan.

“Kami meminta Sport Canada mengambil tindakan untuk memastikan generasi gimnas Kanada yang akan datang tidak tertakluk kepada trauma fizikal dan psikologi yang terpaksa kami tanggung.”

Didalam kenyataan di laman webnya pada hari Selasa, GymCan berkata ia menyedari surat itu diedarkan dan bersetuju bahawa organisasi luar dan bebas mesti ditubuhkan untuk mengawasi aduan.

“Walaupun kami sedih mengetahui bahawa berpuluh-puluh atlet merasakan bahawa kami gagal menangani isu-isu ini, kami komited untuk terus mendidik dan menyokong pembaharuan seluruh sistem yang akan membantu memastikan semua peserta berasa dihormati, disertakan dan selamat apabila berlatih dan bersaing. dalam sukan,” kata kenyataan itu.

“Kami bersetuju bahawa banyak lagi sokongan mesti disediakan untuk menangani amalan tidak selamat dalam sukan […] Kami juga bersetuju bahawa lebih banyak kerja diperlukan untuk mencipta lebih banyak pendekatan kemanusiaan di mana peserta boleh berkembang maju.”

Ia menambah: “Gymnastics Canada, sebagai badan induk bagi sukan itu di Kanada, telah menangani setiap aduan atau kebimbangan yang dikemukakan kepada badan kebangsaan.”

Menurut surat itu, aduan telah dibuat mengenai jurulatih Kanada sejak lima tahun lalu, kebanyakannya mengajar kanak-kanak bawah umur di kem latihan, pertandingan dan tugasan pasukan kebangsaan.

Tetapi para atlet mendakwa bahawa GymCan hanya membayar “layanan bibir” kepada masalah yang dibangkitkan. Para atlet berkata mereka “tidak mendapat apa-apa” dengan permintaan untuk siasatan dalaman dalam organisasi.

Para penandatangan — yang tidak dinamakan dan mengatakan mereka termasuk Olympians dan ahli pasukan kebangsaan — telah menggesa siasatan bebas pihak ketiga daripada Sport Canada untuk “memastikan keselamatan atlet” pada masa hadapan.

“Ramai atlet yang mengalami penderaan mengalami akibat psikologi dan fizikal yang berterusan, termasuk kemurungan, kebimbangan, gangguan makan dan sakit kronik,” kata surat itu.

“Kami terus mengalami bahaya semasa mengambil bahagian dalam program yang dikendalikan oleh GymCan, organisasi yang diamanahkan untuk membangunkan dan melindungi kami.”

Dalam satu kenyataan yang dihantar kepada CNN, menteri sukan Kanada Pascale St-Onge berkata “tiada tempat untuk gangguan, penderaan, diskriminasi atau penganiayaan dalam sukan,” dan menambah bahawa kerajaan sedang berusaha untuk mewujudkan mekanisme bebas untuk melaporkan penganiayaan dalam sukan. .

“Kami telah meningkatkan standard dan jangkaan organisasi yang menerima pembiayaan persekutuan,” kata kenyataan itu. “Kami sedang mencari untuk mengukuhkan cara kami memantau tanggungjawab organisasi untuk memastikan atlet mereka selamat, dan kami akan memastikan organisasi bertanggungjawab jika mereka tidak mencapai jangkaan.

“Surat terbuka hari ini adalah peringatan bahawa kita mesti mengambil tindakan untuk mewujudkan anjakan budaya dalam sukan di semua peringkat. Semua atlet mempunyai hak untuk mengamalkan sukan mereka dalam persekitaran yang sihat, selamat, beretika dan hormat.”

Surat itu datang empat tahun selepas bekas doktor Gimnastik Amerika Syarikat yang memalukan Larry Nassar telah dijatuhi hukuman sehingga 175 tahun di penjara negeri Michigan selepas mengaku bersalah atas tujuh pertuduhan melakukan jenayah seksual.

Pada hukuman itu, 156 mangsa, termasuk pemenang pingat emas Olimpik Aly Raisman dan McKayla Maroney, menceritakan kisah bagaimana mereka pergi ke Nassar untuk menerima rawatan untuk kecederaan sukan, hanya untuk diserang secara seksual dan memberitahu ia adalah satu bentuk rawatan.

Dua bulan sebelum itu, Nasser dijatuhi hukuman penjara 60 tahun di persekutuan atas tuduhan pornografi kanak-kanak.

Gimnas Kanada juga bukan satu-satunya atlet di negara itu yang membuat dakwaan penyalahgunaan. Tiga tahun lalu, bobsledder Kallie Humphries menukar kesetiaan kepada Amerika Syarikat dengan mengatakan dia “disasar, diganggu dan dibuli” oleh jurulatih Todd Hays — dakwaan yang dinafikan Hays.

Lebih 60 atlet bobsled dan skeleton lain menandatangani surat terbuka pada 7 Mac yang menggesa peletakan jawatan tokoh kanan dalam badan induk bobsled dan skeleton (BCS) Kanada untuk meletakkan jawatan, memetik persekitaran “toksik”.

Sebagai tindak balas kepada surat terbuka itu, BCS mengeluarkan kenyataan mengatakan ia akan menangani sebarang isu.

“Kami mengambil serius kebimbangan atlet kami,” baca kenyataan itu.

“Seperti yang kami lakukan pada penyiapan setiap empat tahunan Olimpik, kami merancang untuk bertemu dengan komuniti atlet kami secara langsung secepat mungkin untuk menyemak dan menangani kebimbangan mereka.”We would love to thank the author of this write-up for this outstanding web content

Gimnas Kanada mendakwa ‘penderaan, pengabaian dan diskriminasi’ dalam sukan itu


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/