Golden State Warriors memenangi kejuaraan NBA dengan kemenangan Permainan 6 ke atas Boston Celtics

Kemenangan itu memberikan ketiga-tiga Curry, Klay Thompson dan Draymond Green gelaran keempat mereka bersama — semuanya di bawah ketua jurulatih Steve Kerr — menambah kejuaraan mereka dari 2015, 2017 dan 2018. Mereka telah memenangi 21 perlawanan Akhir NBA bersama-sama, setelah baru-baru ini melepasi Tim Duncan, Tony Parker dan Manu Ginobili (19) untuk kemenangan terbanyak NBA Finals oleh trio sepanjang 30 tahun yang lalu.

Curry, yang menangis di gelanggang selepas wisel penamat, memenangi penghormatan MVP Akhir NBA buat kali pertama dalam kerjayanya.

“Inilah semuanya, bermain untuk kejuaraan dan apa yang telah kami lalui sejak tiga tahun lalu,” katanya. “Permulaan musim ini, tiada siapa menyangka kami akan berada di sini kecuali semua orang di gelanggang ini sekarang, dan ia menakjubkan. Sungguhpun begitu nyata.

“Anda tidak pernah mengambil mudah perkara ini kerana anda tidak tahu bila anda akan kembali ke sini. Dan untuk kembali ke sini dan menyelesaikannya, ia bermakna dunia,” katanya.

Kerr berkata Curry mengingatkannya tentang Duncan, Dewan Kemasyhuran tengah yang bermain sepanjang kariernya untuk San Antonio Spurs. “Pemain yang sama sekali berbeza. Tetapi dari sudut kemanusiaan, sudut bakat, kerendahan hati, keyakinan, gabungan hebat ini yang membuatkan semua orang mahu menang untuknya,” katanya.

Gelaran ini menamatkan kekecewaan untuk Warriors, kerana mereka dicemari oleh kecederaan selama beberapa tahun dan kembali ke postseason buat kali pertama sejak 2019.

Jalan Permainan 6 berlangsung di TD Garden di Boston pada mulanya tidak kelihatan seperti kemenangan yang pasti untuk Golden State. Boston naik 14-2 untuk memulakan permainan. Tetapi Warriors tidak hanya mencakar ke belakang – mereka menekan pedal gas.

Golden State meneruskan rentak 52-25 untuk menamatkan separuh masa pertama. Itu termasuk larian 21-0 — larian pemarkahan terpanjang dalam perlawanan Akhir NBA dalam tempoh 50 tahun yang lalu.

Celtics memotong pendahuluan Warriors kepada satu digit lewat pada suku ketiga dan sekali lagi pada suku keempat tetapi tidak dapat mendekatinya.

Boston, yang mara ke Pusingan Akhir buat kali pertama sejak musim 2009-10, sebelum ini cemerlang dalam perlawanan do-or-die dalam larian playoff tahun ini.

Sehingga kekalahan dalam Perlawanan ke-5 di Pusingan Akhir ini, mereka tidak tewas dalam perlawanan pasca musim berikutan kekalahan. Mereka telah menang dalam dua perlawanan menang atau pergi rumah menentang Milwaukee Bucks dan Permainan 7 menentang Miami Heat dalam Persidangan Akhir Persidangan Timur.

Namun Celtics mendahului 2-1 dalam siri itu sebelum tewas tiga kali berturut-turut kepada Golden State, termasuk Sukan 4 dan 6 di Boston.

“Terdapat ramai lelaki di sana, sangat emosional sekarang,” kata ketua jurulatih Celtics, Ime Udoka selepas perlawanan.

“Mesejnya ialah kami mengucapkan terima kasih kepada mereka atas usaha dan pertumbuhan serta segala yang mereka benarkan kami lakukan dari segi bimbingan tahun ini. Mesej terbesar ialah ‘Belajar daripada ini, berkembang daripadanya, ambil pengalaman ini dan lihat ada satu lagi tahap untuk diperolehi. kepada,'” kata Udoka. “Pasukan seperti Golden State yang pernah berada di sana, melakukan itu, ia terbukti dalam banyak cara.”

Ini adalah gelaran liga ketujuh Warriors dalam sejarah francais — dua daripadanya dimenangi sebagai Philadelphia Warriors pada 1947 dan 1956.

Pesuruhjaya NBA Adam Silver, yang biasanya memberikan Piala Larry O’Brien kepada juara NBA, tidak menghadiri Sukan 5 atau 6 kerana protokol kesihatan dan keselamatan NBA.

Pembetulan: Versi sebelumnya cerita ini mengatakan permainan itu disiarkan di ESPN. Ia disiarkan di ABC

Jill Martin dan Ben Morse dari CNN menyumbang kepada laporan ini.

We would love to thank the author of this article for this incredible content

Golden State Warriors memenangi kejuaraan NBA dengan kemenangan Permainan 6 ke atas Boston Celtics


Our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/