GP Kanada: Verstappen mendapat petak pertama sebagai bintang Alonso

Hujan turun sepanjang hari di Montreal bermakna kelayakan berlangsung dalam keadaan basah yang serupa dengan FP3 pada awal petang Sabtu, yang didahului oleh Alonso.

The Alpine pemandu mengejutkan Sainz untuk menduduki tempat kedua dengan pusingan masa akhir Q3, di mana semua pemandu didorong untuk berlari sepanjang sesi untuk mengambil kesempatan daripada pengeringan trek dan tayar digunakan ke dalam julat kerja yang optimum.

Verstappen tidak boleh disentuh, mendahului dari off pada Q3 dan dia mencatatkan penanda aras tiang sehingga 1m21.299s.

Sainz kelihatan seperti dia boleh berlari dekat dengan Verstappen selepas mencatat sektor pertama terpantas pada pusingan terakhirnya, tetapi semasa dia kekal dalam persaingan walaupun kehilangan sebahagian kecil di sektor tengah, gelongsor besar keluar dari selekoh akhir bermakna dia kehilangan masa yang cukup untuk Alonso mendahului rakan sepanyolnya beberapa saat kemudian.

Lewis Hamilton mengambil tempat keempat untuk Mercedesyang membahagikan strateginya pada lewat Q3 dengan memasangkan softs pada kereta George Russell, keputusan yang menjadi bumerang apabila warga Britain itu berpusing di selekoh pembukaan pada pusingan pertamanya di atas licin.

Russell jatuh dari kedudukan utama ke tempat kelapan menjelang akhir Q3, dengan duo Haas Kevin Magnussen dan Mick Schumacher mendahului dalam menolak warga Britain itu dengan menduduki tempat kelima dan keenam.

Kemudian datang Esteban Oconmanakala Daniel Ricciardo dan Zhou Guanyu melengkapkan 10 teratas.

Zhou ialah salah seorang daripada beberapa pemandu yang menghadapi penyiasatan selepas sesi kerana pemanduan mereka semasa banyak momen di luar trek sepanjang kelayakan atau cuba mencari ruang dalam trafik semasa segmen terdahulu.

S2 bermula dengan pemandu berpecah untuk kekal di basah penuh yang digunakan sepanjang Q1 atau beralih kepada perantaraan, dengan Alonso menggunakan kompaun itu mendahului awal dalam segmen itu, sejurus sebelum Sergio Perez menyebabkan bendera merah berkibar ke penghadang di Selekoh 3/4 chicane.

Pemandu Red Bull itu juga berada di persimpangan, tetapi mengunci bahagian hadapan kanannya dan selepas menyambar brek hadapan yang lain dia meluncur melintasi rumput dan dengan pantas masuk ke dalam penghadang.

Walaupun keretanya tidak kelihatan rosak besar, Perez mengambil masa yang lama untuk melakukan pengunduran dan apabila dia melakukannya dia tidak dapat bergerak ke belakang kerana hidungnya tertanam dalam penghadang dan diarahkan untuk mematikan enjinnya, dengan penghalang itu kemudian. perlu disusun semula sebaik sahaja keretanya telah dikren jauh tanpa sayap hadapannya.

Apabila sesi dimulakan semula selepas kelewatan 12 minit, semua pemandu yang tinggal kembali ke persimpangan, dengan garis kering mula muncul.

Leclerc tidak bersusah payah untuk menyertai mereka kerana dengan mara ke Q2, dia mendapat permulaan lebih awal Yuki Tsunoda di belakang grid terima kasih kepada penalti grid tukar enjin mereka, tetapi Lando Norris juga tidak muncul pada permulaan baki sembilan minit S2.

Norris melaporkan isu enjin pra-bendera merah yang mengehadkannya kepada McLaren garaj sehingga hanya tinggal dua minit lagi ketika pasukan itu cuba mencari dan membetulkan isu itu dan, walaupun dia terkeluar untuk satu pusingan, dia tidak lama kemudian diarahkan untuk melakukan pit sekali lagi selepas mengelilingi beberapa saat dari rentak.

Dengan tidak menetapkan masa selepas bendera merah, pusingan jurubank Norris dari permulaan Q2 menyebabkannya di tempat ke-14 dan di belakang masa terbaik Perez sebelum turun padang, dengan Leclerc tidak mengambil bahagian dalam segmen tengah dan kemudiannya tersingkir di tempat ke-15 di hadapan kejatuhan grid pra-perlumbaannya.

Dengan tiga kereta bermasalah atau tidak berada di landasan, hanya dua pemandu berisiko tersingkir dan apabila Hamilton melonjakkan urutan dengan pusingan terakhirnya, tekanan semakin meningkat. Alex Albon, Valtteri Bottas dan Ocon.

Dua yang pertama dinamakan menetapkan yang terbaik peribadi dengan Bottas di hadapan, tetapi peningkatan Ocon dengan pusingan terakhir dalam Q2, yang didahului oleh Verstappen, menyingkirkan Finland itu.

Seperti dalam Q3 dan Q2, semua pemandu secara amnya berlari sepanjang segmen pembukaan apabila masa bertambah baik sekitar enam saat apabila mereka meniup air dari garisan perlumbaan, selain daripada lopak air bertakung yang besar di puncak dua penjuru pertama dan keluar dari penyepit rambut lewat di pusingan, dengan Verstappen berakhir di atas.

Pierre Gasly telah tersingkir di tempat ke-16, dengan AlphaTauri melaporkan bahawa dia mengalami masalah brek pada tayar hadapan kiri ini, yang mungkin menyebabkan dia terputus pada lewat pada Q1 merentasi pusingan 9/10 chicane.

Gasly hanya terkeluar seketika dari landasan tetapi dengan tidak berada di sebelah kiri bollard dalam larian mendahului pendek lurus ke bawah ke jepit rambut, dia tidak mengikut arahan pengarah perlumbaan dan akan menghadapi siasatan selepas sesi.

Sebastian Vettel kecewa kerana tersingkir di tempat ke-17 selepas berada di tempat ketiga dalam sesi FP3 yang sama basah pada awal petang Sabtu, dengan tempat ke-18 Lance Stroll menambahkan lagi kelayakan yang menyedihkan untuk Aston Martin.

Wira rumah yang lain, Williams pemandu Nicholas Latifitersingkir di tempat ke-19, menamatkan saingan di hadapan Tsunoda, yang bermain beberapa minit sebelum penghujung Q1 mengetahui dia akan bermula di barisan belakang dalam apa jua keadaan.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable web content

GP Kanada: Verstappen mendapat petak pertama sebagai bintang Alonso


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/