Grandmaster Carlsen Menggali Parit Lebih Dalam Atas Musibah Penipuan Catur Dalam Talian

Magnus Carlsen di hadapan papan catur memukul jam catur.

Grandmaster Magnus Carlsen terus membuat kenyataan licik untuk membayangkan saingan Hans Niemann menipu dalam permainannya.
Foto: ARUN SANKAR/AFP (Imej Getty)

Skandal penipuan catur yang berterusan tidak akan pupus, dan ia mula kelihatan seperti kita yang lain hanyalah bidak yang dikocok dari satu tuduhan ke tuduhan seterusnya.

Awal minggu ini, semasa perlawanan awal menentang ahli catur Hans Niemann dalam Piala Generasi Julius Baer yang sedang berlangsung yang dimainkan melalui platform Catur24 dalam talian, Grandmaster Magnus Carlsen dibuang kedua-dua permainan dan aliran selepas hanya langkah kedua. Ia mengejutkan kedua-dua tuan rumah dan komuniti catur, dan ia seolah-olah membayangkan bahawa dia masih membantah penyertaan Niemann dalam kejohanan itu.

Dia tidak memberikan sebarang kenyataan ketika itu, tetapi pada hari Rabu dia memecah kesunyian kepada aliran Catur24. Dia enggan bercakap secara khusus dan sebenarnya melafazkan sebarang tuduhan sebenar menipu, sambil menambah “tetapi orang ramai boleh membuat kesimpulan mereka sendiri dan mereka pasti ada. Saya harus mengatakan bahawa saya sangat kagum dengan permainan Niemann, dan saya fikir mentornya GM Maxim Dlugy mesti melakukan kerja yang hebat.”

Magnus Carlsen di Kejohanan Terakhir (TEMUBUAL PENUH)

Walaupun dia mengatakan bahawa dia tidak membuat adegan dengan sebarang tuduhan penuh, sebutannya tentang Dlugy juga nampaknya merupakan tuduhan selanjutnya untuk menipu. Jurulatih catur dan tuan FIDE (Persekutuan Catur Antarabangsa) Yosha Iglesias menulis di Twitter bahawa Dlugy didakwa telah ditangkap menipu di Chess.com pada 2017.

Nampaknya skandal penipuan catur yang berterusan bergantung kepada bukti mengikut keadaan yang, sambil memberikan pandangan buruk kepada Niemann, tidak memberikan sebarang bukti sebenar. Pakar catur lain juga telah menyebut tentang prestasi Niemann “langkah pelik” semasa permainannya, tetapi ia masih jauh dari bukti sebenar sebenarnya.

Chess.com’s CEO Erik Allebest reportedly declined to offer a statement, according to their own news bulletin. FIDE Director General Emil Sutofsky told the Julius Baer cup stream Wednesday that their organization plans to connect with Chess.com and put out some sort of statement, saying it’s something they have to “semak dengan teliti.”

Pakar catur AS berusia 19 tahun, Niemann menewaskan Carlsen semasa Piala Sinquefield awal bulan ini. Warga Norway berusia 31 tahun itu grandmaster, salah seorang pemain yang paling dimuliakan di dunia, kemudian terkeluar daripada kejohanan dan mengeluarkan a tweet itu seolah-olah membayangkan ada sesuatu yang tidak diingini tentang lawannya. Ia telah menyebabkan ribut spekulasi, malah beberapa konspirasi liar bahawa Niemann menggunakan manik dubur bergetar untuk memberinya petunjuk kepada langkah seterusnya.

Niemann sebelum ini mengaku menggunakan bantuan komputer dalam catur dalam talian ketika berusia 12 dan 16 tahun, yang turut menyebabkan larangan ke atas Chess.com dan menamatkan kerjaya penstrimannya.

Dalam sebuah temuduga awal bulan ini, Niemann menggelar penipuan masa lalunya sebagai “satu-satunya kesilapan terbesar dalam hidup saya” dan seterusnya berkata bahawa jika pengkritiknya mahu membogelkannya dan memaksanya bermain di luar kotak dengan “transmisi elektronik sifar, saya tidak kisah . Saya di sini untuk menang.”

Liputan masa lalu Gizmodo menunjukkan bahawa kes itu mungkin kurang daripada skandal penipuan dan lebih kepada cara peningkatan yang mengejutkan dalam AI catur telah mengubah permainan, memaksa paradigma baharu di mana pemain menghafal gerakan pembukaan dan bermain melalui pengulangan dan kurang melalui pengiraan.

Chess.com’s pengesanan menipu dibangunkan sebahagiannya oleh Kenneth Regan, seorang penyelidik catur dan profesor di Universiti Buffalo. Dia dah tulis agak sedikit mengenai perbezaan antara bagaimana komputer dan manusia bermain catur. Dia baru-baru ini memberitahu aliran Chess24 bahawa, berdasarkan apa yang dia saksikan, dia tidak menemui sebarang bukti bahawa Niemann menipu, walaupun hanya sedikit atau mana-mana penyelidik yang mengambil kira manik dubur, jadi siapa tahu.We wish to thank the author of this post for this awesome material

Grandmaster Carlsen Menggali Parit Lebih Dalam Atas Musibah Penipuan Catur Dalam Talian


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/