Hamilton: Miami F1 chicane seperti berlumba di sekitar tempat letak kereta B&Q dalam kart

Ketika Hamilton terlepas daripada sebarang drama utama pada hari apabila beberapa pemandu lain mengalami masalah di sekitar venue F1 baharu, dia tidak begitu terkesan dengan urutan selekoh sebelum pusingan akhir yang panjang.

Pusingan 14/15 chicane yang dinaikkan, yang melepasi di bawah selekoh, telah direka bentuk untuk menjana kesilapan yang menyebabkan pemandu terdedah kepada potensi cabaran dari belakang pada larian berikut hingga ke selekoh terakhir.

Bagaimanapun, sifat kompleks yang sangat padat, dengan pemandu perlu menyerang sekatan pada kelajuan perlahan, tidak menarik perhatian juara tujuh kali itu.

“Litar ini agak bagus untuk dipandu kecuali untuk chicane,” kata Hamilton. “Ia sangat ketat.

“Ia mengingatkan saya berada di tempat letak kereta B&Q ketika saya berumur enam tahun/tujuh tahun, dalam go kart, masuk antara kereta.

“Ia adalah sudut di mana mungkin pada masa hadapan mereka boleh mengalihkannya dan ia akan menambah baik trek.”

Hamilton juga berkata bahawa dia tidak terlalu gembira dengan betapa bergelombangnya trek pada hari pertama larian.

“Ia agak gila apabila anda berfikir bahawa orang pada zaman ini sepatutnya boleh membuat jalan yang rata dengan agak mudah,” katanya.

“Terdapat bonggol besar, besar, besar dan begitu banyak tempat di mana trek seperti itu bercantum dengan tempat lain. Jadi saya tidak tahu sama ada mereka akan dapat mengisar itu pada waktu malam dan memperbaikinya.”

Pierre Gasly, AlphaTauri AT03, Yuki Tsunoda, AlphaTauri AT03

Foto oleh: Steven Tee / Imej Sukan Permotoran

Tetapi tidak semua pemandu begitu sedih tentang litar, dengan Kevin Magnussen mengatakan dia sebenarnya sukakan cabaran chicane.

“Itu agak keren,” katanya. “Ia tidak mendebarkan dengan cara yang sama seperti selekoh berkelajuan tinggi, tetapi ia sangat buta dan ia seperti di atas puncak dengan tebing besar, dan perubahan arah yang besar pada kelajuan rendah.

“Ia agak unik saya katakan, jadi dengan cara itu hebat. Tetapi ia jelas sangat perlahan.”

Salah satu masalah utama pada hari pembukaan aksi, yang mencetuskan beberapa insiden, adalah permukaan trek yang kotor. Ini bermakna jika pemandu tersasar dari garisan perlumbaan maka mereka hampir dijamin berputar.

Pemandu Red Bull Sergio Perez dikhuatiri jika keadaan tidak bertambah baik maka itu tidak memberi petanda baik untuk perlumbaan itu.

“Saya amat kecewa kerana tiada cengkaman di luar talian,” katanya. “Ia memalukan, kerana saya fikir perlumbaan akan menjadi buruk disebabkan itu.

“Sebaik sahaja anda cuba pergi ke luar talian, tiada cengkaman. Sudah siap. Terasa sangat kerikil di luar talian. Jadi perlumbaan akan menjadi sukar.”

Baca Juga:

Alfa Romeo pemandu Valtteri Bottas menyukai cabaran yang telah dikemukakan oleh susun atur, kerana dia meramalkan perlumbaan yang menarik pada hari Ahad.

“Ia bukan trek yang mudah pastinya,” katanya kepada Motorsport.com. “Pastinya apabila trek berwarna hijau, ia boleh berlaku dengan lebih mudah. Tetapi apabila anda pergi ke luar talian sedikit, jika anda kehilangan bahagian belakang, anda tidak dapat menangkapnya lagi.

“Bahagian teknikal dari Pusingan 12 hingga 15 bukanlah mudah untuk membetulkannya, tetapi saya fikir mereka telah melakukan kerja yang baik dalam peluang memintas.

“Saya rasa kita akan melihat beberapa perlumbaan yang bagus di sini dengan laluan lurus yang panjang dan dengan mereka bermula dengan selekoh laju perlahan, ini bermakna anda boleh mengikuti jarak dekat.”

We want to give thanks to the author of this article for this incredible content

Hamilton: Miami F1 chicane seperti berlumba di sekitar tempat letak kereta B&Q dalam kart


You can find our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/