Hans Niemann menyaman Magnus Carlsen sebanyak $100 juta, menuduhnya memfitnah

Hans Niemann telah memfailkan saman menuduh juara dunia catur Magnus Carlsen dan yang lain melakukan fitnah, dalam putar belit terbaru kepada skandal penipuan yang telah menggemparkan dunia catur elit.

Tim Vizer/AFP melalui Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Tim Vizer/AFP melalui Getty Images


Hans Niemann telah memfailkan saman menuduh juara dunia catur Magnus Carlsen dan yang lain melakukan fitnah, dalam putar belit terbaru kepada skandal penipuan yang telah menggemparkan dunia catur elit.

Tim Vizer/AFP melalui Getty Images

Hans Niemann melancarkan serangan balas dalam pertikaiannya dengan juara dunia catur Magnus Carlsen, memfailkan saman persekutuan yang menuduh Carlsen berniat jahat bersubahat dengan orang lain untuk memfitnah grandmaster berusia 19 tahun itu dan merosakkan kerjayanya.

Ia adalah langkah terbaru dalam skandal yang telah disuntik tahap drama yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke dalam dunia catur elit sejak awal September, apabila Carlsen mencadangkan kemenangan mengecewakan Niemann ke atasnya pada kejohanan Piala Sinquefield di St. Louis adalah hasil daripada penipuan.

Niemann mahu mahkamah persekutuan di daerah timur Missouri memberikannya sekurang-kurangnya $100 juta sebagai ganti rugi. Defendan dalam tuntutan mahkamah itu termasuk Carlsen, syarikatnya Play Magnus Group, platform dalam talian Chess.com dan ketuanya, Danny Rensch, bersama dengan grandmaster Hikaru Nakamura.

Tuntutan itu mengatakan bahawa selepas kemenangan kecewa Niemann pada bulan September, Carlsen telah bermotivasi untuk mengekalkan statusnya sebagai “raja catur” supaya dia dapat menyelesaikan pembelian syarikatnya oleh Chess.com — perjanjian bernilai puluhan juta dolar.

Pemfailan mahkamah menuduh Rensch dan Nakamura menggunakan pengaruh mereka untuk menguatkan dan menguatkan dakwaan Carlsen bahawa Niemann adalah penipu. Saman untuk mendapatkan perbicaraan juri telah difailkan pada hari Khamis, sehari selepas Niemann selesai Kejohanan Catur AS dalam seri lima hala untuk tempat kelima.

Chess.com sekali lagi menolak versi acara Niemann

Niemann telah diakui secara terbuka menggunakan peranti elektronik untuk menipu dalam perlawanan dalam talian — tetapi dia menegaskan dia hanya berbuat demikian ketika berusia 12 dan 16 tahun. Dia menyebut salah satu daripada kejadian itu sebagai “kesilapan yang sangat tidak masuk akal.” Dan selain ketika berusia 12 tahun, Niemann berkata, dia tidak pernah menipu dalam kejohanan dengan hadiah wang. Dia memanggilnya “perkara paling buruk yang boleh saya lakukan.”

Niemann, yang seperti pemain terkemuka lain menganjurkan akaun video yang menguntungkan di Twitch dan perkhidmatan lain, juga berkata dia tidak menipu semasa dia menstrim permainan.

Tetapi pada awal Oktober, Chess.com mengeluarkan laporan menolak naratif Niemannmenyatakan, “Hans berkemungkinan menipu dalam lebih daripada 100 permainan catur dalam talian, termasuk beberapa acara hadiah wang. Dia sudah berusia 17 tahun ketika dia mungkin menipu dalam beberapa perlawanan dan permainan ini. Dia juga menstrim dalam 25 permainan ini.”

Sebagai tindak balas kepada tuntutan mahkamah baharu itu, Chess.com menerbitkan a kenyataan daripada peguamnya mengatakan bahawa dakwaan baharu itu tidak mempunyai merit, dan syarikat itu “tidak sabar untuk menetapkan rekod lurus bagi pihak pasukannya dan semua pemain catur yang jujur.”

Menyedari bahawa Niemann bulan lepas secara terbuka mengaku menipu, syarikat itu menambah, “kejatuhan yang terhasil adalah hasil kerjanya sendiri.”

Permintaan NPR untuk mendapatkan komen daripada defendan lain dalam tuntutan mahkamah tidak dijawab sebelum artikel ini diterbitkan.

Niemann berkata Carlsen tidak dapat menangani kekalahan kepadanya

Tuntutan itu memberikan maklumat penuh Niemann tentang pertikaian kepentingannya dengan Carlsen. Ia menggambarkan warga Norway itu, yang dianggap sebagai salah seorang pemain catur terbaik dalam sejarah, sebagai “terkenal kerana ketidakupayaannya untuk menghadapi kekalahan.”

Carlsen menggemparkan dunia catur pada penghujung September, apabila dia sekali lagi ditandingi menentang Niemann dalam satu kejohanan — tetapi menurut tuntutan mahkamah Niemann, Carlsen “tanpa keberanian kehilangan permainan selepas membuat satu langkah.” Carlsen kemudiannya menyatakan secara terang-terangan bahawa dia akan menolak untuk memainkan Niemann kerana kaitan masa lalunya dengan penipuan.

Niemann mengatakan bahawa pendirian itu sama dengan menyenaraihitamkannya, kerana kejohanan yang sama ada ditaja oleh syarikat yang bergabung dengan Carlsen atau yang mahu juara dunia itu muncul akan terdorong untuk tidak mengundang jemputan kepada Niemann.

“Fitnah jahat defendan dan pakatan sulit yang menyalahi undang-undang telah, secara reka bentuk, memusnahkan kerjaya Niemann yang luar biasa pada masa keemasannya dan merosakkan hidupnya,” kata tuntutan mahkamah itu.

Pada pandangan Niemann, kemenangannya ke atas Carlsen “sepatutnya melonjakkan karier Niemann ke peringkat seterusnya dan membolehkannya terus merealisasikan potensi besarnya sebagai pemain catur Amerika yang hebat seterusnya.” Tetapi, tuntutan mahkamah itu menambah, “Tanpa pengetahuan Niemann pada masa itu, Defendan akan melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk memastikan perkara ini tidak akan berlaku.”

We would love to say thanks to the writer of this post for this remarkable web content

Hans Niemann menyaman Magnus Carlsen sebanyak $100 juta, menuduhnya memfitnah


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/