Hans Niemann yang buang catur berkata dia seorang pelumba basikal yang terbaik. Adakah dia benar-benar? – Petua Berbasikal

Sejak awal September, dunia catur kompetitif yang lazimnya sopan telah berubah menjadi kemelut dan syak wasangka. Terdapat tuduhan, dan pengakuan, menipu. Terdapat (mungkin salah) dakwaan mengenai manik dubur yang bergetar. Terdapat banyak tuntutan mahkamah yang difailkan. Kebanyakan saluran berita di dunia telah mengambil berat. Dan di tengah-tengah semuanya ialah Hans Moke Niemann, seorang pemain catur AS berusia 19 tahun.

Kenaikan mendadak Niemann dalam catur dunia dihadkan dengan kemenangan mengecewakan ke atas juara dunia lima kali Magnus Carlsen, pemain catur kedudukan tertinggi dalam sejarah. Carlsen tidak suka apa yang dilihatnya, mengisyaratkan bahawa dia fikir ada sesuatu yang tidak wajar berlaku sebelum melangkah lebih jauh dan mengatakannya secara terang-terangan.

Dalam pembelaan yang berapi-api, Niemann membalas pengkritiknya, mengaku menipu dua kali dalam permainan dalam talian berusia 12 dan 16 tahun, memanggilnya “satu-satunya kesilapan terbesar dalam hidup saya,” dan berkata bahawa “ini adalah kebenaran penuh … Saya ingin untuk melihat sama ada orang lain benar-benar boleh memberitahu kebenaran mereka.”

Tidak lama selepas itu, Chess.com mengeluarkan laporan pedas yang melepuh menunjukkan bahawa kemungkinan Niemann telah menipu dalam lebih daripada 100 perlawanan – termasuk acara hadiah wang dan permainan strim langsung, beberapa menentang pemain terkemuka dunia.

Enam minggu kemudian, pemain berusia 19 tahun itu kini mengejar kebenarannya dengan ganti rugi berjumlah AS$100 juta, dengan tuntutan mahkamah terhadap Carlsen, Chess.com dan penstrim catur popular Hikaru Nakamura. Niemann berkata dia telah difitnah dan disenaraihitamkan daripada sukan itu. Pihak lain percaya, dalam kata-kata Carlsen, bahawa “Niemann telah menipu lebih banyak – dan baru-baru ini – daripada yang dia akui secara terbuka”.

Hans Niemann dalam perlawanan Oktober 2022, sehari selepas sidang akhbar di mana dia berkata dia “tidak akan berundur”. (Foto oleh TIM VIZER/AFP melalui Getty Images)

Inti dari keseluruhan kekacauan ini, sebenarnya, adalah konsep ‘kebenaran’ itu. Niemann telah mengekalkan versinya, terutamanya dalam a Temuduga 7 September – “Terdapat banyak spekulasi, dan terdapat banyak perkara yang diperkatakan, dan saya rasa saya seorang sahaja yang tahu kebenarannya,” katanya dengan tegas. Niemann menegaskan dia tidak pernah menipu dalam permainan ‘over the board’ (berbanding dengan dalam talian), dan pengadil bebas cenderung bersetuju, walaupun terdapat banyak asap mengenai integriti keputusannya sehingga 2020.

Tetapi adakah Hans Niemann seorang pencerita yang boleh dipercayai? Dan lebih kepada intinya, mengapa kita menulis tentang dia (sekali lagi) di CyclingTips?

Jawapannya: sebelum Niemann menjadi pemain catur, dia nampaknya seorang pelumba basikal terkemuka di pentas kebangsaan.

Adakah dia sebaik yang dia katakan? Nah – itu bergantung pada versi kebenaran anda.

Semak diri anda sebelum Utrecht sendiri

Apabila Hans Niemann tiba-tiba menjadi terkenal tahun ini, keputusan masa lalunya sebagai pemain catur diteliti oleh Grandmaster, peminat dan media yang cuba mencari tahu dari mana dia berasal dan sama ada kebangkitannya boleh dipercayai.

Pendakian Niemann telah pantas dan dia masih dalam usia belasan tahun, tetapi dari segi catur, dia dilihat sebagai seorang yang lambat berkembang. Di mana bakat itu bercambah adalah di Utrecht, Belanda, tempat keluarga Niemann pernah tinggal.

Ibu bapanya – seorang Denmark, seorang Hawaii – adalah bekas pekerja dalam industri IT, dan anak lelaki mereka memulakan kelas catur pada usia lapan tahun. Pada peringkat itu, bukan sahaja catur yang mendapat perhatiannya.

1666861551 921 Hans Niemann yang buang catur berkata dia seorang pelumba basikal
(Foto oleh Artur Widak/NurPhoto melalui Getty Images)

mengikut Akhbar De Volkskrant, “dia juga suka menaiki basikal lumbanya untuk menyertai pertandingan.” Menurut Niemann, sementara itu, dia “memajukan dengan lebih pantas [in cycling]” daripada dalam catur. Sepanjang tempoh tinggal dan penunggangannya di Belanda, Niemann menduduki dua kategori umur termuda, memegang lesen dengan Kesatuan Berbasikal Diraja Belanda (KNWU) selama dua tahun, pada 2011 dan 2012.

Di Belanda, “dari usia 8 tahun adalah mungkin untuk bersaing dalam perlumbaan dan berdaya saing seperti yang anda mahukan,” seorang jurucakap KNWU memberitahu saya, apabila ditanya sama ada tumpuan dalam barisan belia adalah pada persaingan atau pembangunan. “Sesetengah penunggang tertumpu pada keputusan dari usia muda, yang lain memerlukan dan/atau mengambil lebih banyak masa.”

Niemann nampaknya telah jatuh ke dalam kategori bekas. Didalam Artikel 2020 yang dia tulis untuk Persekutuan Catur AS, dia berkata bahawa “Saya sentiasa menjadi orang yang berfikiran tunggal. Saya bertanding dalam sukan berbasikal di Belanda dan merupakan salah seorang pelumba basikal terbaik di negara ini untuk usia saya apabila saya kembali ke California, jadi semangat berdaya saing saya sentiasa menjadi motivasi saya dalam segala-galanya.”

1666861551 286 Hans Niemann yang buang catur berkata dia seorang pelumba basikal
Perlumbaan remaja di kelab lama Niemann, WV Het Stadion. Foto: wvhetsstadion.nl

“Salah seorang pelumba basikal terkemuka di negara ini” ialah satu kenyataan yang samar-samar, dan perkataannya agak kasar – tidak jelas sama ada dia pada ketika itu merujuk kepada keputusannya di Belanda, atau di AS sekembalinya, dan ada tiada ranking berangka. Tidak kira, jika ia ialah Belanda yang kita bicarakan, kita mempunyai masalah: dalam kata-kata De Volkskrant, “dakwaannya bahawa dia adalah antara yang terbaik dalam kumpulan umurnya di Belanda sukar untuk disahkan. Tiada hasil di internet yang menunjukkan ini.”

Jadi apa buat kita tahu tentang kayuhan Hans Niemann di Belanda? Nah, dia menunggang untuk kelab WV Het Stadion, sebagai permulaan – kelab yang menganggap dirinya sebagai “kelab berbasikal* paling bagus di Utrecht [* and also the sportiest, most beautiful, most versatile and nicest cycling association in the Domstad]”.

Satu-satunya hasil Niemann yang CyclingTips dapat digali adalah daripada Kejohanan Kebangsaan 2012 – lima pusingan litar pintas sepanjang 7 km, di mana Niemann menamatkan perlumbaan seminit dari pemenang dalam perlumbaan selama 12 minit setengah, tempat ke-25 daripada 35 peserta.

Tidak lama selepas itu, dia telah pergi, meninggalkan di Utrecht sekumpulan tutor catur yang mengingati dia sebagai “sangat fanatik” dalam pemanduannya, berpasangan dengan rentak “sangat marah” apabila dia kalah. Pendekatan ke WV Het Stadion untuk maklumat tentang masanya bersama kelab berbasikal itu tidak terjawab.

1666861551 604 Hans Niemann yang buang catur berkata dia seorang pelumba basikal
Hans Niemann, Oktober 2022. (Foto oleh TIM VIZER/AFP melalui Getty Images)

California bermimpi

Menjelang penghujung 2012, Niemanns telah meninggalkan Belanda dan kembali ke California, di mana kayuhannya diteruskan hingga 2013. Dalam kebanyakan perlumbaannya, dia tidak bergabung dengan kelab atau pasukan, walaupun sehingga Jun dan Julai tahun itu – terakhirnya. pertandingan kompetitif – dia disenaraikan sebagai penunggang WV Het Stadion, kelab lamanya di Belanda, lebih setengah tahun selepas dia meninggalkan negara itu.

Terdapat petunjuk tentang minat teknologi muda Niemann dalam sukan ini. Dia adalah seorang pengguna Strava yang sangat awal, pertama kali mencatatkan perjalanan pada Februari 2012 (dia mengikuti hanya seorang penunggang, Joe Dombrowski, dan akaun Niemann sudah lama tidak aktif). Tetapi terdapat lebih banyak petunjuk terkini tentang Niemann menggunakan latar belakang berbasikalnya untuk membina mitologinya.

Pada April 2021, Niemann menyampaikan kisah hidupnya kepada majalah Chess Life, monolog yang panjang dengan tuntutan yang sangat khusus – secara numerik dan geografi – pada permulaannya. “Saya terus berbasikal sekembalinya awal saya ke Amerika, mendapati diri saya menduduki tempat ketiga untuk umur saya secara nasional,” kata Niemann. Diketepikan pembinaan ayat pasif yang pelik, pernyataan itu lebih tajam daripada apa yang dia katakan setahun sebelumnya, dan lebih mudah untuk disangkal.

Hans Niemann yang buang catur berkata dia seorang pelumba basikal
Hans Niemann ialah bintang muka depan majalah Chess Life, di mana dia bercakap tentang latar belakang berbasikalnya.

Jadi, adalah dia pelumba basikal ketiga terbaik seusianya di AS?

Tiada apa-apa dalam keputusan pada pangkalan data USA Cycling yang nampaknya menyokong kenyataan itu. Pada kejohanan trek daerah Persatuan Berbasikal California Utara California, dia menduduki tempat kelima daripada lima pelumba, dalam kesemua enam perlumbaan. Dalam Perlumbaan Jalan Raya Lembah Matahari, dia mendapat tempat keenam daripada lapan dalam klasifikasi umum. Dalam 24 perlumbaan yang dimulakannya sepanjang musim 2013, Niemann tidak meraih sebarang kemenangan. Daripada lapan podiumnya, hanya dua perlumbaan yang mempunyai lebih daripada tiga pelumba.

Kedudukan USA Cycling dikira secara bergulir dan sentiasa berada dalam keadaan berubah-ubah, tetapi berdasarkan bukti ini adalah sukar untuk melihat Niemann sebagai salah seorang pelumba peringkat teratas seusianya di negerinya, apatah lagi di seluruh negara. Tiada penampilan kejohanan kebangsaan, beberapa pelepasan dari gelembung berbasikal California, tiada tanda-tanda pengurapan bintang berbasikal masa depan.

Yang, untuk menjadi jelas, sungguh tidak mengapa – analisis forensik keputusan perlumbaan kanak-kanak bukanlah pertandingan remaja yang sepatutnya. “Walaupun USA Cycling memang menawarkan peluang kompetitif untuk Juniors di bawah umur 12 tahun,” seorang jurucakap memberitahu saya, “kami percaya bahawa pada usia itu kebanyakannya mengenai pembangunan kemahiran dan memastikan mereka berseronok di atas basikal.”

Dan menjelang Julai 2013, Hans Niemann nampaknya telah berhenti berseronok di atas basikal, atau menemui sesuatu dalam catur yang mendorongnya lebih – “Saya berhenti berbasikal dan benar-benar fokus pada catur,” katanya tentang versi 10 tahun dirinya. yang sudah melihat permainan sebagai “kerjaya”.

1666861551 860 Hans Niemann yang buang catur berkata dia seorang pelumba basikal
Bintang catur terkemuka dunia Magnus Carlsen, dari Norway, pada kejohanan 2022. Dia kini menghadapi saman AS$100 juta daripada Hans Niemann, yang percaya bahawa dia telah difitnah. (Foto oleh OLAF KRAAK/ANP/AFP melalui Getty Images)

Penghujung jalan

Itu membawa kita kepada penghujung usaha Hans Niemann dalam sukan berbasikal – kegigihannya dengan sukan yang kebanyakannya luar biasa kerana ia tidak biasa. Dan tidak mengapa. Kanak-kanak mula menunggang, dan kanak-kanak berhenti. Kanak-kanak memenangi perlumbaan dan kanak-kanak tidak. Kanak-kanak membuat cerita kurang ajar di taman permainan. Kadang-kadang kanak-kanak diberitahu mereka istimewa dalam sesuatu, dan sesetengah daripada mereka mungkin menghayatinya dan membiarkan garis antara kebenaran dan fiksyen kabur.

Tetapi jika anda melihat sesuatu dengan cara tertentu – apabila seorang kanak-kanak berkembang menjadi pemain catur paling kontroversi di dunia, mempertaruhkan reputasinya dan berjuta-juta dolar atas kebenaran mutlak kata-kata dan tindakannya – satu set berbasikal yang melambung tinggi hasil daripada satu dekad yang lalu mula kelihatan agak kurang biasa, dan sedikit lebih instruktif.

We want to say thanks to the writer of this post for this outstanding material

Hans Niemann yang buang catur berkata dia seorang pelumba basikal yang terbaik. Adakah dia benar-benar? – Petua Berbasikal


Discover our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/