Hollinger: Perjanjian Pistons-Blazers boleh menjadi domino pertama yang jatuh dalam beberapa rentetan

Ikuti liputan langsung kami tentang Draf NBA 2022.

Untuk memecahkan perdagangan pertama minggu Draf NBA, dan satu yang memberi petua tentang dua musim luar pejabat hadapan yang paling menarik, sebaiknya mulakan dengan soalan mudah. Atau lebih tepatnya dua soalan:

Yang pertama ialah: Jika anda boleh berdagang CJ McCollum untuk Geran Jerami dan Josh Hartadakah anda akan melakukannya?

Yang kedua ialah: Bagaimana jika saya memberitahu anda gabungan Grant dan Hart masih menghasilkan kurang daripada McCollum?

Sekurang-kurangnya, PortlandPerdagangan untuk Grant sedikit sebanyak mengukuhkan asas menara Jenga teori yang goyah yang merupakan keputusan Trail Blazers untuk membina semula sekitar Damian Lillardbukannya hanya berdagang Lillard dan memulakan semula.

Untuk menyemak, ini bukan perdagangan McCollum untuk Hart dan Grant, tetapi ia cukup hampir. Pada bulan Februari, Portland menghantar McCollum ke New Orleans untuk Hart, pertama dan dua saat, dengan yang pertama nampaknya akan menjadi pilihan ke-11 pada hari Khamis … sehingga Paul George mendapat COVID-19 dan ia bertukar menjadi Bucks‘ pertama pada tahun 2025.

Memasukkan Larry Nance ke dalam perjanjian itu, bersama-sama dengan pelbagai flotsam gaji lain dari kedua-dua pihak, menghasilkan pengecualian perdagangan $20.5 juta juuuust cukup besar untuk membawa Grant ke dalam perdagangan kemudian. Ini nampaknya tidak berlaku secara kebetulan.

Maju pantas ke hari Rabu, apabila Blazers mengambil masa yang sama dari Milwaukee dan dua saat, serta pertukaran pilihan untuk pilihan ke-36 dan ke-46 dalam draf 2022, dan menukarnya kepada Detroit untuk mengambil Grant ke dalam pengecualian mereka. (Saat tepat untuk Pistons adalah detik kedua Detroit sendiri pada tahun 2025, dan detik terbaik dari detik kedua Portland atau New Orleans pada tahun 2026.)

Jadi jika anda mengekalkan skor, Portland kini telah memulakan apa yang dijangkakan sebagai musim luar yang sangat aktif dengan mengekalkan pilihan loterinya sendiri dan masih memperoleh sayap besar. Orang boleh berhujah bahawa idea Grant tidak pernah sepadan dengan realiti, kecuali untuk separuh pertama musim 2020-21, dan bahawa dia tidak bernilai $20.7 juta gajinya untuk tahun depan; seseorang juga boleh berhujah dengan tegas bahawa Blazers tidak berada dalam kedudukan yang baik untuk mendapatkan sayap besar, dan ini adalah yang terbaik yang tersedia secara munasabah untuk mereka. The Blazers boleh melanjutkan kontrak Grant dalam enam bulan; jika tidak, dia adalah ejen percuma musim panas depan.

Sementara itu, peminat Detroit yang mempunyai impian untuk mendapatkan pilihan ketujuh Portland dalam draf 2022 dalam perjanjian ini sudah pasti kecewa, tetapi itu tidak pernah kelihatan seperti pulangan yang realistik untuk Grant … terutamanya dalam kes ini di mana Pistons tidak perlu mengambilnya. memulangkan sebarang gaji, walaupun satu daripada pelbagai tawaran wang mati di bahagian belakang senarai Portland.

Menggugurkan Grant tanpa mengambil apa-apa kembali sambil mendapat kemungkinan lewat pertama pada 2025, pertukaran 10-pilihan pada pusingan kedua 2022 dan dua saat masa depan yang cukup baik bukanlah sesuatu yang boleh diremehkan. Saya ragu mereka boleh melakukan membeli-belah yang lebih baik di tempat lain. Pistons kini boleh menolak pilihan pasukan mereka Carsen Edwards, Luka Garza dan Frank Jackson dan mempunyai hampir $47 juta dalam bilik penutup, lebih daripada cukup untuk menggugurkan helaian tawaran maksimum di Miles Bridges atau Deandre Ayton atau mungkin untuk menggoda Dallas pengawal Jalen Brunson.

The Pistons juga boleh mengambil pusingan kemenangan pada pembelian Geran, yang kelihatan seperti bayaran berlebihan yang dramatik pada masa itu tetapi Detroit kini telah memasuki draf ekuiti masa depan tanpa kos sebenar dalam tempoh dua tahun. Walau apa pun keanehan lain yang berlaku di Detroit dua tahun lepas (salah satu pilihan yang mereka dapat semula ialah salah satu daripada empat saat yang mereka hantar ke Clippers dalam yang aneh itu Luke Kennard perjanjian), kontrak Grant adalah pertaruhan terbesar oleh rejim Troy Weaver setakat ini, dan ia melanda.

Persoalan yang jelas di Detroit sekarang ialah sama ada ini hanya permainan spekulatif untuk bilik topi, atau jika ia dilakukan dengan pengetahuan awal tentang pemain tertentu bersedia dan bersedia untuk masuk ke bilik topi Pistons. Grant mungkin berpotensi menjadi bahagian dalam perjanjian tandatangan dan perdagangan Phoenix untuk Ayton, misalnya; kemungkinan itu hilang sekarang. Antara hari ini dan 1 Julai, Pistons akan memegang gelaran Pasukan Paling Menarik Liga.

Bagi Portland, kos peluang untuk bergerak ke atas perjanjian Geran ialah ia menjadikannya lebih sukar untuk melaksanakan tawaran untuk sasaran lain; bahawa pengecualian perdagangan gergasi daripada perjanjian McCollum telah hilang sekarang. Itu mungkin bermasalah kerana sayap yang lebih baik dan lebih muda yang menghasilkan lebih sedikit wang, OG Anunoby, nampaknya berada di garis silang mereka juga.

Portland pastinya perlu mengambil keputusan yang ketujuh dalam draf 2022 untuk mendapatkan Anunoby, tetapi melaksanakan perjanjian itu adalah sukar sekarang kerana pengecualian perdagangan telah hilang. The Raptors tidak semestinya mahukan banyak perkara yang boleh ditawarkan oleh Portland sebagai balasan sebagai kontrak yang sepadan (seperti menjamin sepenuhnya Eric Bledsoe$19 juta untuk tahun depan); Blazers juga berkemungkinan akan menjadi pembayar cukai jika mereka membuat perjanjian dengan cara itu. Jelas sekali, Hart juga boleh menyertai perjanjian ini, tetapi saya menganggap Blazers ingin mengekalkannya dan membariskan Hart-Grant-Anunoby di tempat dua-tiga-empat.

Alternatifnya ialah pinggan pu pu, mengagregatkan enam kontrak berbeza untuk sepadan dengan gaji Anunoby dan kemudian menambah pilihan ketujuh sebagai ceri di atas. Ini berfungsi lebih mudah jika Nassir Little berada dalam perjanjian itu, tetapi Little is FOD (Friends of Dame) daripada apa yang saya dengar dan dengan itu lebih berkemungkinan terpinggir daripada pengaturan sedemikian.

Jika ya, kombo sloptacular Greg Brown, Benarkan Winslow, Keon Johnson, Didi Louzada, Trendon Watford dan ditandatangani-dan-didagangkan Elijah Hughes akan membuat juuuust wang yang mencukupi untuk dijadikan wang sah dalam pertukaran Anunoby, dengan syarat perdagangan itu berlaku selepas moratorium Julai. Jika Raptors menambah dua kontrak kecil mereka sendiri (katakan, Svi Mykhailiuk dan Armoni Brooks), mereka akan mencipta pengecualian perdagangan $17 juta.

(Nota sampingan: Jika OG Anunoby sebenarnya tersedia, the Grizzlies pasti menelefon Masai Ujiri setiap 30 minit dan kemudian ping Bobby Webster pada 15 dan 45an. Mereka telah memburu sayap besar untuk digandingkan dengan teras semasa mereka selama dua tahun sekarang dan boleh mengambil kontrak Anunoby ke ruang had jika perlu. Satu-satunya persoalan ialah apa yang perlu dihantar semula oleh pemain lain dan draf aset Memphis dan sama ada harganya terlalu tinggi. Dan, juga, sudah tentu, jika Anunoby sebenarnya tersedia.)

The Blazers mempunyai faktor lain untuk dipertimbangkan. Menambah Anunoby akan meninggalkan mereka hanya $40 juta atau lebih daripada garis cukai, walaupun jika Bledsoe diketepikan. Mereka masih perlu menandatangani semula Jusuf Nurkic dan Anfernee Simons dan isi antara tiga dan tujuh tempat senarai kosong lain bergantung pada cara perdagangan disediakan.

Sooo … jika ia tidak jelas, perjanjian Blazers-Pistons boleh menjadi domino yang mendapat banyak tindakan perdagangan lain yang bergerak. Detroit boleh mengambil kontrak mati ke dalam ruang hadnya dan masih mempunyai cukup untuk melakukan perjanjian kontrak maksimum; Pilihan Portland di No. 7 sangat banyak dimainkan, dan Blazers mempunyai senario lain untuk diusahakan juga. Buku ini hanya sebahagiannya ditulis mengenai perdagangan ini, bergantung pada langkah seterusnya yang dibuat oleh setiap pasukan, tetapi saya mengesyaki kita akan merujuk kembali kepada perjanjian ini dalam beberapa bulan dan tahun akan datang.


Bacaan berkaitan

Edwards: Mengapa Pistons membuat perjanjian Geran Jerami sekarang
Harper: Menggredkan dagangan Pistons-Blazers

(Foto Jerami Grant: Dan Hamilton / USA Today)

We wish to give thanks to the writer of this article for this incredible material

Hollinger: Perjanjian Pistons-Blazers boleh menjadi domino pertama yang jatuh dalam beberapa rentetan


Take a look at our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/