Hungary lwn England: Liga Negara – secara langsung!

27 min: Selepas beberapa pembaikan berjalan, Justin telah pulih dan bersedia untuk pergi.

26 min: Justin yang debutan terduduk, setelah ditarik ke atas, merasakan sesuatu di belakang lutut kanannya. Tanda-tanda yang membimbangkan untuk pemain tidak lama lagi dari pemberhentian kecederaan selama 11 bulan.

25 min: Szoboszlai melepaskan sudut rendah ke arah Sallai, di sudut kanan kotak enam ela. Sallai cuba membuat jelingan ke belakang. Ia tidak tertanggal.

24 min: Nego memenangi Hungary di sudut pertama permainan mereka, Justin menghalang hantaran lintangnya dari kanan. Tuan rumah memuatkan kotak England.

22 min: Ini di wilayah Alexander-Arnold, dan matanya bersinar, tetapi selepas dia membentuk untuk menembak, Bowen mengambil alih. Diagonalnya ke arah Maguire di kayu jauh terbang keluar tanpa bahaya untuk sepakan gol.

21 min: Kuning pertama pada petang itu diberikan kepada Schafer, sambil dia menyenggol Justin, berlumba selepas Kane melepasi kiri, dari belakang. Sepakan percuma di kawasan yang sangat berbahaya, tepat di luar Hungary kotak.

19 min: Enam ela keluar, Mount hampir-hampir mendapat kepala pada hantaran silang sayap kanan Kane yang melantun. Apa-apa jenis sambungan dan itu pasti terbang ke dalam jaring.

18 min: Hungary cuba bermain dari belakang dan bola dengan gaya diraja. Bellingham mengambil alih dan memberi makan kepada Kane, yang kemudiannya menemui Justin di saluran sebelah kiri. Pukulan silang rendah Justin dituntut oleh Gulacsi, dengan Bowen tidak jauh daripada mendapatkannya. Ia adalah permainan yang bagus, terbuka dan menghiburkan.

17 min: Bowen memenangi satu lagi sudut di sebelah kiri. Alexander-Arnold berpusing ke arah tiang jauh, menjemput Coady pulang dari jarak dekat. Coady terlepas sasaran. Beg campuran dari Alexander-Arnold setakat ini, baiklah.

16 min: Nego menyebabkan England macam-macam menyusahkan sebelah kanan. Dia meringkuk panjang ke arah tiang jauh untuk Adam Nagy, yang melepasi Alexander-Arnold yang tidak sedar tetapi tidak menyambung dengan betul. Sepakan gol, dan England bernafas semula.

12 min: Ini akan menjadi lebih indah! Adam Nagy melakukan semburan buat kali pertama tepat kepada Nego, yang melepaskan hantaran silang rendah serta-merta ke dalam England kotak. Szoboszlai masuk mendahului Pickford dan Coady di tempat penalti, meletakkan bola di bawah penjaga gol dan ke arah gol terbuka. Coady mengejarnya dan melepaskannya dari talian. Bola sepak yang menakjubkan sepanjang masa!

Pemain tengah Hungary, Dominik Szoboszlai merembat jam tangan ketika rembatannya ditepis oleh pemain pertahanan England, Conor Coady. Gambar: Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images

11 min: Alexander-Arnold membuat hantaran silang berkusyen buat kali pertama dari kanan. Bowen mencuba sepakan basikal yang menakjubkan tetapi tidak bersambung dengan betul. Itu akan menjadi matlamat yang indah.

10 min: Rice menemui rakan sepasukannya di West Ham Bowen di sebelah kiri. Bowen memaksa satu sudut, yang diambil oleh Alexander-Arnold. Penghantaran ini jauh lebih baik, dihantar secara berbahaya ke dalam pengadun, walaupun ditanduk dengan baik oleh Orban.

9 min: Orang muda yang hadir terus memenuhi Arena Puskas dengan riuh rendah. Ingat vuvuzela? baiklah, mereka.

Peminat melihat dari tempat duduk.
Peminat melihat dari tempat duduk. Gambar: Eddie Keogh/The FA/Getty Images

7 min: Alexander-Arnold menghantar tendangan sudut ke atas kepala semua orang dan keluar untuk sepakan gol. Ia adalah permulaan yang sibuk, jika dicampur, bermula untuk wingback Liverpool.

6 min: Alexander-Arnold hampir melepaskan Bowen di sebelah kanan dengan hantaran bersodok. Tidak cukup. England datang lagi, Walker cuba mencari Justin di sebelah kiri dengan hantaran pepenjuru. Nego terpaksa menanduk di belakang untuk sudut pertama permainan.

4 min: Sedikit ruang di sebelah kiri untuk Kane, yang memasuki kotak dan cuba mengejar Gulasci dengan penjepit yang tajam. Ia sentiasa menuju ke kanan, tetapi tidak terlalu banyak. Satu usaha yang baik oleh Kane, yang sedang mencari gol antarabangsanya yang ke-50 petang ini.

2 min: Alexander-Arnold menguasai kapal, membenarkan Sallai melangkah ke tengah. Pukulan beliau terus ke kerongkong Pickford, dan walaupun penjaga batuk itu kembali dalam gaya kucing-dan-bolus-of-fur, dia mengekang percubaan kedua.

Hungary membuat bola bergolek … dan begitu banyak untuk suasana hormat sebelum ini, yang curdles sedikit kerana England mengambil lutut diberikan burung yang jelas. Bah. Tiada ruang untuk perkauman.

… tetapi sebelum sepak mula, tepukan seminit untuk mengenang bekas Hungary pemain tengah István Szőke, yang meninggal dunia awal minggu ini pada usia 75 tahun. Gol Szőke membantu Hungary ke separuh akhir Euro 72.

Para pemain dan peminat memberi penghormatan kepada István Szőke.
Para pemain dan peminat memberi penghormatan kepada István Szőke. Gambar: Bernadett Szabó/Reuters

Pasukan sudah keluar! A hebat suasana di Puskás Aréna di Budapest, apabila 30,000 peminat muda yang ganjil membenarkannya bersama penjaga mereka banyak. Isyarat dan kekurangan sama sekali karut yang tidak menyenangkan, dengan kedua-dua lagu dihormati. Saya percaya kanak-kanak adalah masa depan kita, seperti yang pernah dinyanyikan Whitney. Kami akan pergi sebentar lagi!

Kanak-kanak sekolah bersorak sebelum sepak mula.
Kanak-kanak sekolah bersorak sebelum sepak mula. Gambar: Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images

Hungary akan memakai baju merah ceri mereka yang terkenal. Yang membenarkan England untuk kehabisan warna putih pilihan pertama mereka, semuanya diletakkan dengan baik di sini oleh kitman. Perhatikan lilitan kapten pelangi yang akan dipakai oleh Harry Kane untuk menyambut Bulan Kebanggaan.

Kit dan caboodle.
Kit dan caboodle. Gambar: Eddie Keogh/The FA/Getty Images

Gareth Southgate bercakap dengan pemegang hak England baharu Channel 4. Selepas mengalami beberapa gurauan paksa yang menyiksa mengenai kot pinggang Russia 2018 yang terkenal dan pelbagai pilihan fesyen garisan sentuh berikutnya – termasuk dua soalan mengenai saman tentera laut hari ini, kedua-duanya bertemu dengan jeda hamil yang sedikit keliru – bos England yang sangat sabar dan sopan akhirnya bercakap tentang perlawanan itu sendiri: “Kami menantikan perlawanan itu. Ia adalah jenis suasana yang sangat berbeza, ia adalah sangat bagus apabila semua pelajar masuk. Kedua-dua sebelumnya Liga Negara acara – satu sangat berjaya, satu tidak begitu berjaya – kami telah belajar kedua-dua kali begitu banyak daripada perlawanan. Anda perlu menguji diri anda menentang pasukan terbaik. Empat perlawanan seterusnya ini khususnya, mempunyai ujian dan cabaran taktikal yang sangat berbeza. Kami perlu mengetahui tentang seorang atau dua pemain. Kami cuba memilih pasukan dengan beberapa pemain yang mempunyai motivasi untuk membuktikan sesuatu, tetapi juga beberapa pengalaman di sekeliling mereka supaya mereka boleh melakukan yang terbaik.”

Hungary mungkin mempunyai sejarah gemilang menentang England … tetapi mereka tidak mempunyai apa-apa untuk dibanggakan sejak menang 2-1 di Piala Dunia 1962 di Chile. Kedua-dua negara telah bermain antara satu sama lain 15 kali sejak itu, dengan England menang 12 kali dan tiga perlawanan lain berakhir dengan seri. Jika Three Lions mengaum lagi malam ini, Gareth Southgate akan menjadi pengurus England pertama yang memenangi perlawanan berturut-turut di Hungary. Kepala Walter Winterbottom akan berputar apabila memikirkannya. Begini cara perlawanan ini berlaku pada kali terakhir ia dimainkan …

… dan inilah yang berlaku pada kali terakhir pasukan bertemu.

Anda akan mendengar bahawa terdapat sedikit tiket brouhaha. FA Hungary telah mengeksploitasi beberapa kelemahan dalam peraturan UEFA, menjemput 36,000 peminat muda ke perlawanan yang secara nominal dimainkan secara tertutup sebagai hukuman bagi tingkah laku diskriminasi. Nick Ames menerangkan…

… walaupun kegagalan kehadiran bukanlah sesuatu yang baharu dalam perlawanan ini. Pada tahun 1954, lebih 800,000 permohonan dibuat untuk tiket, dengan kapasiti Népstadion hanya 80,000. The Manchester Guardian mengambil cerita:

Beberapa kilang, lombong dan tapak bangunan dengan hasil pengeluaran yang baik telah diperuntukkan beberapa tiket berbayar untuk diambil untuk pekerja manual. Memandangkan ini menyebabkan golongan intelektual kedinginan, salah seorang daripada mereka menulis kepada Menteri Sukan:

‘Sambil meluluskan konsesi kepada Stakhanovites, saya mencadangkan agar beberapa galakan diberikan kepada pekerja otak yang berminat dengan bola sepak. Walaupun tidak dapat membuktikan bahawa permainan ini adalah minat saya, saya dengan ini memaparkan aktiviti otak yang ketara.

‘Orang ramai pada perlawanan besar di stadium terkemuka Budapest selalu dinyatakan sebagai 80,000. Berita ini telah bertahun-tahun tidak diendahkan. Jika anda mengarahkan bahawa, pada perlawanan yang akan datang antara Hungary dan England, penonton sepatutnya berjumlah 80,001, berita itu akan disebarkan ke seluruh dunia, menghasilkan propaganda yang sangat baik untuk negara kita. Saya tidak perlu mengatakan bahawa saya rela menjadi penonton ke-80,001, dan bahawa saya bersedia untuk mengumpul tiket itu.’

Kehadiran kemudiannya dilaporkan seramai 92,000 orang. The Guardian tidak merekodkan sama ada canselor tinggi tangan ini adalah salah seorang daripada 12,000 tambahan.

Pasukan-pasukan itu

Jarrod Bowen dan James Justin membuat mereka England penampilan sulung dalam pasukan yang menunjukkan lapan perubahan daripada kemenangan persahabatan ke atas Ivory Coast pada bulan Mac. Harry Kane dan Mason Mount kembali, Jordan Pickford kembali memakai sarung tangan, dan Trent Alexander-Arnold, Kyle Walker dan Conor Coady masuk ke bahagian pertahanan. Declan Rice dan Jude Bellingham mengekalkan tempat mereka di bahagian tengah, begitu juga Harry Maguire di bahagian belakang.

Mukadimah

25 November 1953, dan Ferenc Puskás, Sándor Kocsis, Nándor Hidegkuti, Zoltán Czibor, József Bozsik, Gyula Grosics et al menggegarkan Wembley, di mana mereka mula meletakkan bola sepak Inggeris dengan kukuh di tempatnya. Anda akan fikir penghinaan 6-3 yang dilawati ke atas pasukan Walter Winterbottom akan membawa kepada tempoh refleksi, pengumpulan semula dan penjajaran semula … tetapi tidak. England dengan gembira meletakkan belas kasihan itu kepada hari yang buruk di pejabat, dan sedikit pengajaran telah dipelajari. Mereka pergi ke Népstadion, enam bulan kemudian, untuk bermain perlawanan kembali pada 23 Mei 1954 dengan rancangan taktikal yang hampir sama. Begini bagaimana ia berlaku, kemudian, dalam kata-kata Manchester Guardian era pra-MBM.

MATLAMAT! Hungary 1-0 England (Lantos 8): “Lantos melakukan sepakan percuma sepuluh ela di luar kawasan penalti dan dengan pandu yang perlu dilihat boleh dipercayai, meletakkan bola tinggi ke penjuru jaring. Ia terhempas seperti peluru.”

MATLAMAT! Hungary 2-0 England (Puskás 22): “Tekanan berterusan oleh warga Hungary yang lebih pantas dan lebih berbahaya membawa gol kedua apabila Puskás menjaringkan gol selepas bola melantun daripada pemain pertahanan. Pada peringkat ini pemain tuan rumah kini melakukan hampir seperti yang mereka suka.”

MATLAMAT! Hungary 3-0 England (Kocsis 31): “Selepas beberapa gerakan berbahaya di kedua-dua sayap, Hungary menjadi tiga gol apabila Kocsis menjaringkan gol dari jarak dekat. Pertahanan Inggeris semuanya berenam dan tujuh menentang hantaran tepat dan permainan kedudukan cantik Hungary.”

MATLAMAT! Hungary 4-0 England (Koscis 56): “Kemudian datang masa yang cemerlang di mana Hungary menjaringkan tiga gol dalam masa empat minit. Lelaki yang melakukan semua kerosakan itu ialah Czibor, orang luar kiri yang licik dan pantas, walaupun dia tidak mendapat salah satu daripadanya. Czibor pertama sekali menghantar hantaran kemas kepada Kocsis dan pemain dalam-kanan menjaringkan gol selepas larian indah di sebelah kiri …”

MATLAMAT! Hungary 5-0 England (Tóth 60): “… Czibor kemudian meletakkan Tóth untuk seperlima …”

MATLAMAT! Hungary 6-0 England (Hidegkuti 62): “… dan akhirnya Hidegkuti menghantar pukulan hebat tepat di bahagian dalam tegak dari hantaran sempurna Czibor dari sebelah kiri luarnya.”

MATLAMAT! Hungary 6-1 England (Broadis 69): “England tidak berputus asa dan Broadis mendapat gol cantik dari tepi kawasan dengan rembatan keras melebar ke arah penjaga gol.”

MATLAMAT! Hungary 7-1 England (Puskás 73): “Kapten Hungary melepaskan tendangan di bahagian tengah dan merembat melepasi Merrick selepas melupuskan seluruh pertahanan Inggeris.”

SEPENUH MASA: Hungary 7-1 England. Oh Walter! Keputusan itu adalah kekalahan terbesar England, walaupun: Pasukan emas Hungary entah bagaimana berkomplot untuk tewas pada perlawanan akhir Piala Dunia tahun itu; England terus memenangi Piala Dunia sedozen tahun kemudian; Inggeris adalah pilihan utama untuk menang dengan ketiga-tiga mata daripada Budapest malam ini. Tetapi beberapa kotoran tidak pernah hilang, dan nasib baik mengelakkan cakap-cakap 1954 setiap kali perlawanan ini dimainkan dalam beberapa abad akan datang. Ia adalah cara yang sepatutnya. Bermula di Puskás Aréna Park ialah pada pukul 5 petang BST. Ia dihidupkan!We would like to thank the writer of this write-up for this amazing material

Hungary lwn England: Liga Negara – secara langsung!


Check out our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/