Ime Udoka ‘berbangga’ untuk membawa Celtics ke Pusingan Akhir NBA pada musim pertama selepas pasukan lain melepaskannya

MIAMI — Ketua jurulatih Boston Celtics, Ime Udoka terpaksa membayar yurannya sebelum diberi kunci untuk mengendalikan pasukan NBA dari garisan tepi.

Selepas bekas jurulatih Brad Stevens memutuskan untuk menggantungnya selepas lapan musim dan menuju ke pejabat hadapan, francais itu mempunyai keputusan penting untuk dibuat pada musim luar 2021.

Mampukah Celtics untuk mengupah ketua jurulatih tahun pertama untuk memimpin pasukan di puncak kehebatan? Itulah soalan berjuta-juta dolar apabila nama Udoka mula tersebar sebagai calon yang berpotensi.

Setahun kemudian, soalan itu terjawab.

Udoka membimbing Celtics ke Pusingan Akhir NBA buat kali pertama dalam 12 tahun. Ia mengambil beberapa temu bual dan sakit hati sebelum dia mendapat salah satu daripada 30 pertunjukan NBA yang berharga.

“Satu perkara yang saya akan katakan ialah kekecewaan untuk menduduki tempat kedua beberapa tahun benar-benar menyakitkan,” kata Udoka kepada Yahoo Sports selepas Celtics mengalahkan Miami Heat dalam Permainan 7 perlawanan akhir Persidangan Timur pada hari Ahad. “Tetapi jika anda memberitahu saya saya perlu menunggu Boston dan mendapatkannya [bypassed] oleh beberapa orang yang saya telah dikalahkan, ia adalah sesuatu yang tidak perlu bagi saya. Saya gembira berada di Boston.”

Ternyata, Udoka ialah salah satu — jika bukan yang paling — pikap luar musim yang berharga. Celtics meraih emas, tetapi siapakah pasukan lain yang dia menduduki tempat kedua dalam pencarian kejurulatihan mereka?

“Awak betul-betul nak saya beritahu awak? Detroit, Indiana, Cleveland,” kata Udoka kepada Yahoo Sports. “Saya boleh turun senarai. Itu sukar kerana saya percaya saya sudah bersedia. Tetapi saya tidak boleh lebih berbangga menjadi sebahagian daripada organisasi yang mendesak untuk menang dan kejuaraan. Anda boleh berada dalam banyak situasi yang berbeza. Terdapat hanya 30 pasukan dan saya faham itu, tetapi untuk tidak berada dalam pembinaan semula dan berada dalam situasi yang dipenuhi tekanan jangkaan, saya tidak akan menukarnya dalam sebarang hari.”

Ketua jurulatih Boston Celtics, Ime Udoka membawa pasukannya ke Pusingan Akhir NBA pada tahun pertamanya menerajui. (Foto AP/Michael Dwyer)

Jurulatih berusia 44 tahun itu bukanlah orang baru dalam bidang kejurulatihan.

Dia menghabiskan tujuh musim sebagai pembantu di San Antonio di bawah Gregg Popovich sebelum mengambil peranan yang sama dengan Philadelphia di bawah Brett Brown dan terakhir di Brooklyn bersama Steve Nash sebelum pergi ke Boston. Perjalanan kejurulatihannya diikuti selepas kerjaya NBA tujuh tahun.

“Saya sentiasa yakin sebaik sahaja nama saya mula muncul,” kata Udoka kepada Yahoo Sports. “Kami mempunyai beberapa kejayaan. Jelas sekali, berada di San Antonio membantunya. Proses temuduga bermula dan terdapat banyak minat, jadi ia hanya menunggu masa. Saya adalah finalis di beberapa destinasi. Jadi, saya sentiasa percaya sepenuhnya bahawa ia adalah perkara yang sesuai.”

Walaupun kecewa dengan setiap wawancara disertai dengan penolakan, dia mengambil proses itu dengan tenang dan melihat ke dalam.

“Anda cuba memperbaiki dan anda mendapat maklum balas daripada temu bual dan apakah kelemahan anda dilihat sebagai,” katanya kepada Yahoo Sports. “Saya rasa bagi saya, ia mudah. Kerjaya saya sebagai pemain, pengembara, pemain peranan yang hanya mempunyai dua kontrak terjamin daripada keseluruhan kerjaya NBA saya, ia menyediakan saya untuk itu. Ia sentiasa mengenai meletakkan kepala anda dan menggilingnya dan memikirkan cara untuk menyelesaikannya. Anda tidak meletakkan kesalahan pada sesiapa atau apa jua keadaan. Anda memikirkan bagaimana untuk menyelesaikannya. Itulah yang saya cuba berikan kepada pasukan, tetapi bagi saya ia adalah, goncangkannya dan teruskan ia bergerak.

“Saya berada dalam situasi pembelajaran yang hebat di San Antonio. Saya mempunyai beberapa temu bual yang hebat dan bertambah baik sepanjang proses, tetapi ia adalah masalah yang sesuai. Jadi saya tidak boleh lebih gembira dengan kumpulan ini.”

Kini, Udoka dikreditkan sebagai dalang pertahanan, komunikator yang sangat baik yang kekal tenang dan salah seorang wajah muda yang cerah dalam profesion kejurulatihan. Jurulatih ketua hitam kini membentuk separuh daripada liga, rekod pada bila-bila masa dalam tempoh NBA.

“Maksud saya buktinya adalah dalam puding,” bintang Celtics Jaylen Brown memberitahu Yahoo Sports. “Lihat sekeliling liga. Kini anda mula melihat apa yang boleh kami lakukan dalam barisan kejurulatihan. Sebelum ini, cakap-cakap orang kulit berwarna tertentu tidak layak untuk melakukan kerja mereka atau apa sahaja alasannya. Lelaki, anda memberi peluang kepada lelaki ini dan lihat apa yang mereka lakukan dengannya. Ketua jurulatih tahun pertama Ime Udoka membawa kami ke Pusingan Akhir. Lihat Monty Williams di Phoenix, lihat Dallas dengan Jason Kidd. Anda melihat semua jurulatih ini di sekitar liga, dan saya gembira melihat bahawa mereka akhirnya mendapat peluang. Jurulatih kulit hitam dan orang kulit berwarna layak dan mereka mampu menyelesaikan tugas seperti orang lain.”

Ketua jurulatih Boston Celtics Ime Udoka bercakap dengan penyerang Celtics Jayson Tatum dan pengawal Jaylen Brown semasa perlawanan pasca musim ini. (Foto AP/Lynne Sladky)

Ketua jurulatih Boston Celtics Ime Udoka bercakap dengan penyerang Celtics Jayson Tatum dan pengawal Jaylen Brown semasa perlawanan pasca musim ini. (Foto AP/Lynne Sladky)

Udoka sangat percaya apabila dia menerima tugas bahawa gandingan Jayson Tatum dan Brown boleh bekerja jangka panjang ke arah aspirasi kejuaraan.

Celtics bermula dengan perlahan musim ini, dan Brown berkata dia tidak dapat membantu tetapi mendengar panggilan untuk memintanya berdagang.

“Cakap perdagangan itu kuat, dan kebanyakannya datang daripada peminat Boston,” kata Brown kepada Yahoo Sports. “Ia adalah bandar yang tidak bertolak ansur dengan alasan. Tetapi pada hakikatnya, pada awal musim kami mempunyai jurulatih baharu, kami mempunyai pejabat hadapan baharu, saya terlepas kira-kira 15 perlawanan pada awal musim dan itu menyebabkan kami tidak dapat bermain pada semua silinder seperti yang kami mahukan. Orang ramai tidak sabar, jadi saya faham. Tetapi pantas ke hadapan, kami menjadi sihat, kami mendapatkan semua orang kembali dan kini langit adalah hadnya.”

Permainan 1 Pusingan Akhir NBA bermula Khamis menentang Golden State Warriors di San Francisco. Pahlawan-pahlawan adalah kegemaran pertaruhan yang besar masuk ke dalam siri.

Udoka dan Brown kedua-duanya mengambil status dianggap underdog secara perlahan-lahan.

“Kami telah menjadi seperti kami sepanjang tahun dan pertahanan kami bergerak dengan baik dan membawa kami ke playoff,” kata Udoka kepada Yahoo Sports. “Kami telah bermain dengan baik di Golden State tahun ini. Kami meletupkan mereka di tempat merekamempunyai a kekalahan sukar di tempat kami pada awal musim. Jadi ia adalah siri baharu. Kami tahu siapa kami dan perkara yang kami lakukan dengan baik, jadi kami yakin dengan itu.”

“The Warriors adalah pasukan yang sukar untuk ditentang,” kata Brown kepada Yahoo Sports. “Mereka bijak, berpengalaman dan mereka mempunyai banyak kuasa tembakan. Saya teruja dan menantikan cabaran itu.”

We want to say thanks to the author of this article for this outstanding content

Ime Udoka ‘berbangga’ untuk membawa Celtics ke Pusingan Akhir NBA pada musim pertama selepas pasukan lain melepaskannya


Our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/