Isteri Griner berkata panggilan berjadual tidak pernah berlaku

WASHINGTON — Bintang WNBA Brittney Griner cuba menghubungi isterinya hampir belasan kali melalui Kedutaan AS di Rusia pada ulang tahun keempat pasangan itu Sabtu, tetapi mereka tidak pernah berhubung kerana talian telefon di kedutaan tidak mempunyai kakitangan, kata Cherelle Griner Isnin.

Pasangan itu tidak bercakap melalui telefon dalam tempoh empat bulan sejak Griner ditangkap di Rusia atas tuduhan berkaitan dadah. Itu telah berubah pada hari Sabtu, apabila panggilan yang ditunggu-tunggu akhirnya berlaku. Tetapi hari itu datang dan pergi tanpa sebarang hubungan, meninggalkan Cherelle Griner yang sedih tertanya-tanya apa yang salah dan mengesyaki sekurang-kurangnya pada mulanya pihak berkuasa Rusia telah menggagalkan panggilan itu.

Pada hari Isnin, dia berkata dia belajar daripada peguam isterinya kebenaran yang lebih menyedihkan: Brittney Griner sebenarnya telah cuba menghubungi 11 kali dalam tempoh beberapa jam, mendail nombor yang diberikan kepadanya di Kedutaan AS di Moscow, yang mana pasangan itu telah diberitahu kemudian akan menampal panggilan ke Cherelle Griner di Phoenix. Tetapi setiap kali, panggilan itu tidak dijawab kerana meja di kedutaan di mana telefon berdering nampaknya tidak dilayan pada hari Sabtu.

“Saya kecewa. Saya terluka. Saya sudah selesai, bosan,” kata Cherelle Griner kepada The Associated Press dalam satu temu bual, menceritakan bagaimana ulang tahun yang dinanti-nantikannya sebaliknya dihabiskan dengan air mata. “Saya agak pasti saya menghantar mesej kepada ejen BG dan berkata: ‘Saya tidak mahu bercakap dengan sesiapa. Saya akan mengambil masa seminit untuk menyatukan emosi saya dan hanya memberitahu semua orang bahawa saya tidak tersedia sekarang. Kerana ia baru sahaja mengetuk saya. Saya tidak sihat, saya masih tidak sihat.”

Jabatan Negara berkata pada hari Isnin bahawa “kami amat kesal kerana Brittney Griner tidak dapat bercakap dengan isterinya kerana kesilapan logistik.” Jabatan itu mengulangi bahawa ia tidak mempunyai keutamaan yang lebih tinggi daripada keselamatan rakyat Amerika di luar negara dan ia kekal dalam hubungan tetap. dengan keluarga tebusan dan tahanan yang salah.

Bagi Cherelle Griner, pengalaman itu telah memburukkan lagi kekecewaan yang sudah memuncak mengenai tindak balas kerajaan AS terhadap kes isterinya. Pegawai AS telah berulang kali berkata mereka bekerja di belakang tabir untuk mendapatkan dua kali Olympian itu pulang dari Rusia dan menganggap kesnya sebagai keutamaan. Tetapi Cherelle Griner berkata dia tetap “sangat marah” dengan pengalaman pahit pada hari Sabtu, terutamanya kerana panggilan itu telah berada dalam jadual selama dua minggu namun tiada siapa yang memberi amaran kepadanya pada masa itu bahawa ia mungkin mustahil secara logis kerana hujung minggu.

Dia menambah: “Saya mendapati ia tidak boleh diterima dan saya tidak mempunyai kepercayaan kepada kerajaan kita sekarang. Jika saya tidak boleh mempercayai anda untuk menerima panggilan Sabtu di luar waktu perniagaan, bagaimana saya boleh mempercayai anda untuk benar-benar berunding bagi pihak isteri saya untuk pulang ke rumah? Kerana itu permintaan yang jauh lebih besar daripada menerima panggilan Sabtu.”

Cherelle Griner berkata seorang kenalan dalam kerajaan AS telah meminta maaf kepadanya atas kesilapan itu. Dia berkata sejak itu dia telah mengetahui bahawa satu nombor Brittney Griner telah diberitahu untuk mendail biasanya memproses panggilan daripada banduan pada hari Isnin hingga Jumaat tetapi bukan pada hujung minggu.

“Tetapi ingatlah,” kata Cherelle Griner dalam temu bual, “panggilan telefon ini telah dijadualkan selama hampir dua minggu — dengan tarikh hujung minggu.”

Dia menambah: “Saya mendapati ia tidak boleh diterima dan saya tidak mempunyai kepercayaan kepada kerajaan kita sekarang. Jika saya tidak boleh mempercayai anda untuk menerima panggilan Sabtu di luar waktu perniagaan, bagaimana saya boleh mempercayai anda untuk benar-benar berunding bagi pihak isteri saya untuk pulang ke rumah? Kerana itu permintaan yang jauh lebih besar daripada menerima panggilan Sabtu.”

Cherelle Griner berkata dia masih berharap untuk bercakap atau bertemu dengan Presiden Joe Biden, tetapi “pada ketika ini ia mula berasa seperti tidak.”

Brittney Griner, tujuh kali WNBA All-Star yang bermain untuk Phoenix Mercury, telah ditahan di lapangan terbang Rusia pada 17 Februari selepas pihak berkuasa di sana berkata pemeriksaan begnya mendedahkan kartrij vape yang mengandungi minyak ganja.

Jabatan Negara pada Mei telah menetapkannya sebagai ditahan secara salah, memindahkan kesnya di bawah pengawasan Duta Khas Presiden untuk Hal Ehwal Tebusan, secara berkesan ketua perunding tebusan kerajaan. Agensi berita Russia Tass melaporkan minggu lalu bahawa penahanannya telah dilanjutkan sehingga 3 Julai.

Cherelle Griner berkata dia terpaksa bergantung sepenuhnya pada penilaian orang lain tentang keadaan isterinya. Peguam dan pegawai hal ehwal konsular telah dapat bercakap dengan bintang bola keranjang itu, tetapi isterinya tidak.

Pada petang sebelum panggilan, dia tidur pada pukul 5 petang supaya dia terjaga dan berjaga-jaga pada tengah malam untuk menerima panggilan yang dijangkakan dari Rusia ke Phoenix yang tidak pernah datang.

“Ini adalah saat yang besar kerana ini adalah kali pertama saya benar-benar dapat mengetahui sama ada dia OK,” kata Cherelle Griner. “Ini adalah kali pertama saya mendengarnya dalam masa nyata dan benar-benar mengetahui sama ada dia baik-baik saja atau mengetahui sama ada dia hanya beberapa saat sahaja lagi untuk tidak wujud lagi.”

We wish to give thanks to the writer of this article for this outstanding material

Isteri Griner berkata panggilan berjadual tidak pernah berlaku


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/