Jadual mahkamah Rusia memulakan perbicaraan Brittney Griner pada hari Jumaat, kata peguamnya

Griner — yang telah ditahan Rusia sejak penahanannya di lapangan terbang Moscow atas dakwaan cubaan menyeludup dadah — menghadiri perbicaraan awal secara peribadi pada hari Isnin, tiba di mahkamah dalam keadaan digari dan diapit oleh pengawal berbaju hitam, menurut gambar oleh jurugambar AFP Kirill Kudryavstev. Dia memakai kemeja-T kelabu dan cermin mata, gambar menunjukkan.

Boykov sebelum ini memberitahu CNN perbicaraan akan diadakan secara tertutup di mahkamah Khimki, di luar Moscow.

Griner, 31, pemain Phoenix Mercury yang bermain di Rusia semasa offseason WNBA, telah ditangkap pada 17 Februari. Pihak berkuasa Rusia mendakwa dia mempunyai minyak ganja dalam bagasinya dan menuduhnya menyeludup sejumlah besar bahan narkotik, satu kesalahan yang boleh dihukum sehingga 10 tahun penjara.

Penahanan Griner, yang telah berulang kali dilanjutkan, telah mencetuskan gelombang sokongan di kalangan berpuluh-puluh organisasi di AS yang telah menyertai Cherelle Griner, isteri Brittney Griner, dalam menggesa Presiden Joe Biden untuk mengadakan perjanjian pertukaran dengan pihak berkuasa Rusia untuk membebaskan Griner dan membawa rumahnya dengan selamat secepat mungkin.

Penyokong Griner ada menyatakan kebimbangan bahawa dia mungkin digunakan sebagai bidak politik, memandangkan ketegangan yang semakin meningkat di tengah-tengah pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Lebih daripada 40 organisasi — termasuk Persatuan Kebangsaan untuk Kemajuan Orang Berwarna, Kempen Hak Asasi Manusia, GLAAD, Liga Bandar Kebangsaan dan Persatuan Pemain Bola Keranjang Kebangsaan Wanita — menandatangani surat yang ditujukan kepada Presiden Biden dan Naib Presiden Kamala Harris.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken bercakap dengan Cherelle Griner satu lawan satu Rabu lalu, menurut seorang pegawai kanan Jabatan Negara. Dia berkata minggu lalu dia tidak bercakap dengan isterinya sejak 17 Februari.

“Saya tidak mempunyai keutamaan yang lebih tinggi daripada memastikan bahawa rakyat Amerika yang ditahan secara haram dalam satu atau lain cara di seluruh dunia pulang ke rumah,” Sek. Blinken memberitahu “Negeri Kesatuan” CNN pada sidang kemuncak Kumpulan 7 Ahad.

“Itu termasuk Paul Whelan, termasuk Brittney Griner, termasuk orang di beberapa negara lain,” tambahnya. Whelan ialah warga AS yang ditahan di Moscow pada 2018 dan ditahan atas tuduhan pengintipan. Dia telah menafikan tuduhan itu.

“Saya tidak boleh mengulas secara terperinci mengenai apa yang kami lakukan, kecuali untuk mengatakan ini adalah keutamaan mutlak,” kata Blinken.

Kedutaan AS di Moscow akan menghantar seorang diplomat AS ke pendengaran Brittney Griner pada hari Jumaat, seorang pegawai AS memberitahu CNN.

Jurucakap Jabatan Negara mengulangi bahawa Griner “ditahan secara salah,” dan berkata bahawa sokongan untuknya dan keluarganya akan diteruskan. “Kerajaan AS akan terus memberikan sokongan yang sewajarnya kepada Cik Griner dan keluarganya. Kami akan terus mendesak agar dia dibebaskan.”

Griner dinamakan sebagai pemula Permainan All-Star WNBA kehormat minggu lepas, dengan Permainan All-Star dijadualkan berlangsung pada 10 Julai di Chicago.

Kylie Atwood dari CNN menyumbang kepada laporan ini.

We would love to give thanks to the author of this post for this outstanding material

Jadual mahkamah Rusia memulakan perbicaraan Brittney Griner pada hari Jumaat, kata peguamnya


Take a look at our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/