Jan Blachowicz menang selepas Aleksandar Rakic ​​mengalami kecederaan lutut yang teruk di UFC Vegas 54

Jan Blachowicz sedang mencari untuk menebang Aleksandar Rakic dengan tendangan kaki, tetapi ia akhirnya kecederaan lutut yang dahsyat yang memberikan bekas juara kelas berat ringan itu menang dalam UFC Vegas 54’s acara utama.

Dari permulaan pertarungan, Blachowicz menewaskan Rakic ​​dengan beberapa siri tendangan jahat di bahagian betis, tetapi ketika dia menekan ke hadapan pada pusingan ketiga, pejuang Austria itu mengundur selangkah ke belakang dan lututnya lemas. Rakic ​​jatuh ke tanah dalam kesakitan yang jelas apabila pengadil meluru masuk untuk menghentikan pertarungan pada 1:11 ke pusingan ketiga.

Walaupun ia mungkin bukan cara yang dia mahukan untuk menang, Blachowicz masih boleh meraikan kemenangannya apabila dia menewaskan seorang lagi pencabar utama, dengan harapan dia akan mendapat peluang untuk bersaing untuk emas UFC sekali lagi.

“Inilah yang saya jangkakan,” kata Blachowicz selepas itu. “Pusingan pertama, sesuatu berlaku dengan mata saya. Tetapi saya rasa pusingan pertama sangat bagus. Dia mengalami kecederaan, begitulah keadaannya. S*** berlaku kadangkala. Saya tidak sabar untuk melangkah masuk semula. Saya harap UFC memberi saya peluang gelaran seterusnya.”

Dengan peluang untuk membuat kenyataan dalam divisyen heavyweight ringan, kedua-dua pesilat itu melepaskan tembakan awal, dengan Rakic ​​membuka luka di bawah mata Blachowicz semasa pertukaran pertama dengan tangan kanan lurus ke tengah. Tidak berputus asa, Blachowicz kembali menyerangnya dengan pukulan kiri ke badan diikuti dengan pukulan kanan besar di bahagian atas yang mematahkan kepala Rakic ​​ke belakang.

Ketika itulah Blachowicz juga mula menyasarkan kaki pendahulu dengan beberapa siri tendangan betis yang dahsyat, yang serta-merta melakukan kerosakan apabila Rakic ​​menukar pendirian untuk menghalang serangan berterusan. Kuasa Poland itu menggunakan sepakan itu untuk kemudian mengangkat tangannya ketika dia mula membuat Rakic ​​membayar dengan kombinasi tinjunya.

Dengan pembengkakan yang ketara pada kakinya, Rakic ​​mencari untuk melepaskan percubaan tendangan kepala untuk memperlahankan Blachowicz, walaupun dia terpaksa melawan percubaan tercekik segi tiga dari bawah. Bagaimanapun, sebaik sahaja dia melarikan diri, Rakic ​​mula melepaskan pukulan dari atas dengan Blachowicz tersepit di bawahnya.

Rakic ​​mengekalkan kawalan, menjatuhkan siku sekali-sekala dan membuatkan Blachowicz bertahan dari belakang sehingga pusingan kedua tamat.

Dengan set semula pada kaki untuk memulakan yang ketiga, Blachowicz sekali lagi menyasarkan kaki dan melemparkan dengan kekuatan yang luar biasa di belakang setiap tendangan. Terdapat pembengkakan dan lebam yang ketara di bahagian hadapan betis Rakic, menunjukkan berapa banyak kerosakan yang dilakukan oleh Blachowicz sepanjang pertarungan.

Ketika Blachowicz melangkah ke dalam kombinasi lain dengan tangannya, Rakic ​​berundur — dan ketika itulah lututnya seolah-olah menyerah padanya.

Tayangan semula menunjukkan apa yang kelihatan seperti lututnya mencecah apabila Rakic ​​mendarat di kaki belakangnya, yang menyebabkan dia jatuh ke tanah dalam kesakitan yang amat sangat.

Selepas pertarungan itu, Blachowicz berkongsi kata-kata semangat dengan Rakic ​​dan berjanji akan menjadi juara suatu hari nanti.

Bagi keputusan dalam pertarungan, Blachowicz mendapat kemenangan kerana dia kelihatan untuk melompat kembali ke perebutan gelaran selepas tumbang Glover Teixeira kehilangan tali pinggang pada Oktober lalu.

Dengan Teixeira sudah pun meminta perlawanan semula pada masa hadapan, Blachowicz amat gembira untuk menerimanya, kerana dia kini akan memburu pemain Brazil itu untuk memenangi kemenangannya sendiri. Jiri Prochazka di dalam UFC 275 acara utama pada bulan Jun.

“Glover, saya jaga jari [crossed] untuk awak,” kata Blachowicz. “Saya harap kita akan berlawan lagi.”We would like to say thanks to the author of this article for this amazing web content

Jan Blachowicz menang selepas Aleksandar Rakic ​​mengalami kecederaan lutut yang teruk di UFC Vegas 54


Visit our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/