Jawatankuasa CFP masih belum membuat keputusan mengenai tarikh pengembangan

DALLAS — Jawatankuasa pengurusan Playoff Bola Sepak Kolej memuktamadkan satu lagi mesyuarat tertutup yang panjang pada Khamis yang masih belum membuat keputusan mengenai bila playoff akan berkembang kepada 12 pasukan, tetapi digalakkan ia masih boleh berlaku sejurus 2024, kata pengarah eksekutif CFP Bill Hancock.

Selepas kira-kira enam jam, Hancock muncul dari bilik persidangan tersumbat dan tanpa tingkap di lapangan terbang DFW dengan sedikit jawapan tentang sama ada format boleh berubah sebelum permulaan musim 2026. Kontrak 12 tahun semasa tamat selepas musim 2025, dan walaupun tiada tarikh akhir yang kukuh, tetingkap untuk menukar format dalam masa untuk musim 2024 terus menyusut dengan cepat.

“Memang masa tidak menyebelahi kami, tetapi kami tidak memberikan tarikh akhir kepada diri kami sendiri,” kata Hancock. “Lebih penting untuk melakukannya dengan betul daripada mendapatkannya dengan cepat.”

Terdapat rasa optimisme memasuki mesyuarat Khamis — beberapa sumber berkata mereka tidak mendengar sebarang sebab yang kukuh mengapa playoff tidak dapat diperluaskan lebih awal — tetapi terdapat juga kesedaran bahawa menentukan tarikh untuk permainan adalah satu cabaran yang besar yang berterusan, terutamanya dengan kampus menganjurkan permainan pusingan pertama. Pesuruhjaya terus bergelut dengan konflik sekitar kalendar akademik, termasuk permulaan Disember dan peperiksaan akhir, serta mencari tingkap TV yang tidak bersaing dengan NFL.

“Ia adalah satu proses yang menarik, kerana setiap kali anda membalikkan satu batu, anda mula tersandung pada isu lain,” kata pesuruhjaya Persidangan Pertengahan Amerika Jon Steinbrecher, yang mempengerusikan mesyuarat Khamis.

Terdapat juga kebimbangan berulang tentang bagaimana permainan mangkuk Enam Tahun Baru akan dimasukkan ke dalam putaran. Empat perlawanan suku akhir dan dua perlawanan separuh akhir akan dimainkan dalam mangkuk. CFP perlu bersetuju dengan kontrak TV untuk perlawanan pusingan pertama. (ESPN akan mengekalkan kawalan, melalui perjanjian mangkuk dan playoff sedia ada, bagi perlawanan suku akhir, separuh akhir dan kejuaraan sehingga kontrak semasa tamat selepas musim 2025.)

“Semua orang mahu menyelesaikannya dalam 11 dan 12 jika kita boleh,” kata pesuruhjaya AAC Mike Aresco, merujuk kepada tahun ke-11 dan ke-12 kontrak semasa. “Pandangan biasa di dalam bilik adalah bolehkah kita menyelesaikannya? Ia tidak seolah-olah kita mempunyai banyak tentangan terhadapnya.”

Jika CFP boleh melaksanakan format baharu tepat pada masanya untuk musim 2024, ia boleh memperoleh kira-kira $450 juta dalam hasil kasar. Pengagihan hasil terus menjadi bahagian terhad perbincangan, kerana Sepuluh Besar dan SEC bersedia untuk menjadi persidangan super 16 pasukan pertama sukan itu, dengan peluang untuk mempunyai lebih banyak perwakilan dalam model baharu.

Pesuruhjaya SEC Greg Sankey berkata ia hanyalah satu teka-teki.

“Kami tidak menghabiskan banyak masa untuk pengagihan hasil,” katanya. “Kami mempunyai model yang mempunyai nombor yang berbeza di dalamnya. Itu ada di luar sana.”

Terdapat suasana yang berbeza selepas mesyuarat Khamis, di mana terdapat rasa lebih dekat berbanding sebelum ini dengan resolusi yang telah lama ditunggu-tunggu. Ketidakupayaan pesuruhjaya untuk mencapai kata sepakat pada mulanya adalah yang mendorong 11 presiden universiti dan canselor yang mempunyai kuasa tertinggi ke atas CFP untuk merampas proses itu pada musim panas lalu dan mengundi dengan pantas pada bulan September untuk mengembangkan bidang kepada 12 pasukan pada 2026. Biasanya, pesuruhjaya menentukan rancangan itu dan menghantarnya kepada presiden untuk dicap getah.

Ini adalah pertemuan ketiga pesuruhjaya secara peribadi sejak presiden menegaskan kuasa mereka ke atas format itu dan menuduh jawatankuasa pengurusan mengusahakan butiran untuk melaksanakannya sejurus 2024. Model 12 pasukan termasuk enam juara persidangan peringkat tertinggi dan enam pasukan besar. Kedudukan pasukan akan terus ditentukan oleh jawatankuasa pemilihan CFP, yang sebahagian besarnya akan kekal tidak berubah.

Empat juara persidangan peringkat tertinggi akan dipilih sebagai pilihan satu hingga empat dengan masing-masing menerima bye pusingan pertama. Pasukan pilihan lima hingga 12 akan bermain sesama sendiri pada pusingan pertama sama ada pada hujung minggu kedua atau ketiga bulan Disember. Suku akhir dan separuh akhir akan dimainkan dalam permainan boling secara bergilir-gilir, dan permainan kejohanan akan berada di tapak neutral, seperti di bawah format empat pasukan semasa.

Rasa tergesa-gesa yang diperbaharui bermula pada musim bunga lalu, apabila ternyata masih ada kemungkinan bahawa Atlanta dan Miami boleh menjadi tuan rumah perlawanan kejohanan kebangsaan pada tarikh yang berbeza. Pada pertengahan Ogos, CFP mengumumkan Atlanta akan menjadi tuan rumah perlawanan kejohanan kebangsaan pada 2025, diikuti oleh Miami pada Januari 2026. Hancock berkata pada hari Khamis bahawa Atlanta dan Miami bersedia untuk menampung perlawanan playoff yang diperluaskan lebih awal. CFP hanya perlu memberitahu mereka tarikhnya.

“Ada perasaan, keinginan untuk mencuba,” kata Sankey. “Itu wasiat masih ada.”

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this amazing content

Jawatankuasa CFP masih belum membuat keputusan mengenai tarikh pengembangan


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/