Jermall Charlo? Dmitry Bivol? David Benavidez? Canelo Alvarez mempunyai pilihan selepas kemenangan GGG

LAS VEGAS — Canelo Alvarez bangkit daripada persaingannya dengan Gennadiy Golovkin dengan senyuman penuh, darah busuk yang terhasil sejak lima tahun lalu akhirnya dihentikan.

Kemenangan jelas ke atas GGG untuk mengekalkan kejuaraan tanpa pertikaian seberat 168 paun pada hari Sabtu di T-Mobile Arena nampaknya memberi ketenangan kepada Alvarez, jika tidak kesakitan tangan kiri yang cedera dia memberitahu ESPN adalah “f—ed up dari Caleb Plant berjuang.”

Ini bermakna cangkuk kiri yang kuat telah rosak memasuki kekalahan mengecewakannya kepada Dmitry Bivol pada Mei, apabila Alvarez cuba untuk menjadi juara dua kali pada 175 pound.

Dia kembali ke kelas menengah super untuk mempertahankan empat tali pinggangnya menentang Golovkin, dan kini, bintang utama tinju mesti memutuskan bahagian mana untuk berkempen. Tetapi pertama, Alvarez (58-2-2, 39 KO) berkata dia akan berehat daripada mengejar pertarungan sibuk Disember yang dibincangkan awal tahun ini apabila dia menandatangani perjanjian dua pertarungan dengan Matchroom Boxing Eddie Hearn.

“Saya tidak boleh memegang gelas,” kata Alvarez di gelanggang selepas pertarungan. “[Hand is] sangat teruk. Tetapi saya seorang pejuang.”

Sekali lagi, Alvarez, 32, adalah ejen bebas promosi dan rangkaian dan akan bebas untuk mengejar pertarungan terbesar dan terbaik. Pertarungan seterusnya boleh berlaku menentang Bivol dalam perlawanan timbal balik untuk gelaran kelas berat ringan yang gagal dimenanginya pada Mei. Bivol mengendalikan Alvarez dan kekalahan di tangan Alvarez pada musim panas.

Bivol, peninju yang licik dengan pukulan yang sangat baik, akan mempertahankan gelarannya menentang Gilberto “Zurdo” Ramirez pada 5 November di Abu Dhabi. Jika Bivol menang seperti yang dijangkakan, dia adalah pilihan utama untuk pertarungan Alvarez seterusnya, yang mungkin akan berlangsung pada bulan Mei.

“Semua orang tahu” Saya mahukan perlawanan semula dengan Bivol, kata Alvarez, sambil menambah bahawa dia akan menunggu untuk “melihat apa yang berlaku” dalam pertarungan Rusia dengan Zurdo.

“Saya perlu merehatkan badan saya,” kata Alvarez. “Saya perlu merehatkan tangan saya, badan saya, tetapi saya akan kembali lebih kuat. [Revenge vs. Bivol is] sangat penting untuk warisan saya, untuk kebanggaan saya, untuk negara saya, untuk keluarga saya, untuk segala-galanya. Ia sangat penting. Saya akan mengalahkan dia.”

Alvarez akan menjadi underdog dalam perlawanan ulangan. Selain gaya Bivol, yang nampaknya sukar untuk Alvarez, kelas berat wujud atas sebab tertentu. Kemenangan tunggal Alvarez pada 175 pound adalah menentang versi pudar Sergey Kovalev pada November 2019, KO pusingan ke-11 yang kejam selepas Alvarez bergelut pada masa-masa awal dalam pertarungan.

Menentang Bivol, dia memenangi tiga pusingan paling banyak dan perbezaan saiz sudah tentu menjadi faktor. Lagipun, Alvarez memenangi gelaran pertamanya pada £ 154 dan telah berkata berkali-kali dia paling selesa pada 168.

Pada kelas menengah super, di mana dia adalah penguasa yang tidak dipersoalkan, beberapa pilihan menarik wujud, kedua-duanya dengan pejuang PBC. Yang paling utama ialah pertarungan dengan David Benavidez, seorang penebuk kelantangan yang menghukum yang memberikan tekanan tanpa henti dan akan menikmati kelebihan saiz — dan remaja — berbanding Alvarez.

Pilihan lain ialah Jermall Charlo, yang tidak bertanding sejak Jun 2021 dan kini memegang gelaran pada 160 paun. Charlo telah menyatakan kesediaan untuk bertemu Alvarez pada usia 168 tahun.

Walau apa pun jalan yang Alvarez pilih, dia boleh bergerak ke hadapan dengan ketenangan fikiran bahawa dia telah menyelesaikan perselisihannya dengan Golovkin. Kini, dia boleh fokus untuk menuntut semula takhta paun demi paun yang didudukinya sebelum tewas kepada Bivol. Cara terbaik untuk melakukannya, sudah tentu, adalah untuk menjaringkan kemenangan jelas ke atasnya. Cara terbaik seterusnya: mempertahankan empat kejuaraan seberat 168 paun menentang Benavidez.

Seperti biasa, Alvarez akan mempunyai pilihan pertarungan sebagai wajah tinju dan gaji tinggi kerjaya yang boleh dia berikan untuk musuhnya.

“Saya telah melalui beberapa perkara yang sangat sukar dalam hidup saya dan satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan ialah mencuba dan teruskan dan bergerak ke hadapan,” kata Alvarez. “Saya telah melalui masa sukar dengan kekalahan saya dan saya telah menunjukkan bahawa kekalahan adalah hebat. Ia membolehkan anda kembali dan menunjukkan kerendahan hati.”

We would love to thank the author of this write-up for this amazing material

Jermall Charlo? Dmitry Bivol? David Benavidez? Canelo Alvarez mempunyai pilihan selepas kemenangan GGG


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/