Juara dunia catur Magnus Carlsen secara jelas menuduh saingan Hans Niemann menipu | CNNCNN

Juara dunia catur Magnus Carlsen mengeluarkan kenyataan yang mengesahkan tuduhannya menipu terhadap saingan dan rakan caturnya, Hans Niemann pada Isnin.

Kenyataan itu, yang dibuat melalui siaran Twitterberikutan pengeluaran Carlsen baru-baru ini daripada Piala Sinquefield 2022 di Saint Louis selepas kekalahan pusingan ketiganya menentang Niemann dan penarikan diri menentang pemain Amerika itu selepas membuat satu gerakan sahaja semasa Piala Generasi Julius Baer pada 20 September.

Carlsen sebelum ini tidak membuat sebarang dakwaan jelas tentang penipuan terhadap Niemann, yang menafikan sebarang salah laku.

Dalam kenyataan Carlsen berkata, “Apabila Niemann dijemput saat akhir ke Piala Sinquefield 2022, saya sangat mempertimbangkan untuk menarik diri sebelum acara itu. Saya akhirnya memilih untuk bermain.

“Saya percaya bahawa Niemann telah menipu lebih banyak – dan baru-baru ini – daripada yang dia akui secara terbuka. Kemajuan beliau di atas lembaga pengarah adalah luar biasa, dan sepanjang perlawanan kami dalam Piala Sinquefield, saya mempunyai tanggapan bahawa dia tidak tegang malah menumpukan sepenuhnya pada permainan dalam posisi kritikal, sambil mengatasi saya sebagai hitam dalam cara yang saya fikir hanya segelintir pemain boleh lakukan.

“Permainan ini menyumbang kepada mengubah perspektif saya.”

Carlsen berkata dia percaya “menipu dalam catur adalah masalah besar dan ancaman eksistensi kepada permainan” dan dia berpendapat “penganjur catur dan semua mereka yang mengambil berat tentang kesucian permainan yang kita sukai harus mempertimbangkan dengan serius langkah keselamatan dan kaedah pengesanan penipuan. untuk catur atas papan.”

Catur atas papan dimainkan secara bersemuka, bukannya dalam talian. Carlsen tidak memberikan butiran tentang bagaimana Niemann mungkin telah menipu.

Carlsen seterusnya menyatakan dia tidak berniat untuk bermain menentang sesiapa yang telah menipu berulang kali pada masa lalu kerana dia “tidak tahu apa yang mereka mampu lakukan pada masa hadapan,” sebelum menjelaskan mengapa dia tidak bercakap secara terbuka sebelum ini.

“Pada masa ini saya terhad dalam apa yang boleh saya katakan tanpa kebenaran jelas daripada Niemann untuk bercakap secara terbuka,” kata warga Norway berusia 31 tahun itu.

“Setakat ini saya hanya mampu bercakap dengan tindakan saya, dan tindakan itu telah menyatakan dengan jelas bahawa saya tidak sanggup bermain catur dengan Niemann. Saya harap kebenaran mengenai perkara ini terungkap, walau apa pun.”

Kenyataan Carlsen adalah perubahan terbaru dalam saga yang telah memakan dunia catur sejak kekalahannya kepada Niemann dan seterusnya menarik diri daripada Piala Sinquefield.

Pada hari Jumaat, Persekutuan Catur Antarabangsa (FIDE) tegur Carlsen dalam satu kenyataan kerana meletak jawatan daripada perlawanan menentang Niemann selepas hanya satu langkah tetapi menambah bahawa ia berkongsi “kebimbangan mendalam No.1 dunia tentang kerosakan yang dibawa oleh penipuan kepada catur.”

FIDE juga berkata dalam kenyataan itu, “Kami sangat percaya bahawa terdapat cara yang lebih baik untuk menangani situasi ini.”

Beberapa hari selepas perlawanan Piala Sinquefield, Niemann secara terbuka menjawab dakwaan bahawa dia telah menipu lebih awal dalam karier caturnya. Pemain berusia 19 tahun itu mengaku menipu pada usia 12 dan 16 tahun tetapi berkata dalam temu bual dengan Kelab Catur St. Louis dia tidak pernah menipu dalam permainan over-the-board.

“Saya berkata benar kerana saya tidak mahu sebarang salah nyata,” kata Niemann. “Saya berbangga dengan diri sendiri kerana saya telah belajar daripada kesilapan itu, dan kini saya telah memberikan segala-galanya kepada catur. Saya telah mengorbankan segala-galanya untuk catur.”

Carlsen terus memenangi Piala Generasi Julius Baer walaupun beliau menarik diri menentang Niemann.We would like to thank the writer of this article for this incredible material

Juara dunia catur Magnus Carlsen secara jelas menuduh saingan Hans Niemann menipu | CNN


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/