Jurulatih terjun ke dalam kolam untuk menyelamatkan perenang Amerika di Kejohanan Dunia

Jurulatih Andrea Fuentes melompat ke dalam kolam selepas dia melihat perenang artistik berusia 25 tahun itu tenggelam ke dasar pada penghujung rutinnya dalam acara bebas solo wanita pada hari Rabu.

Fuentes, pemenang pingat Olimpik empat kali dalam renang seirama, mengangkat Alvarez ke permukaan sebelum membantu membawanya ke tepi kolam.

Alvarez, yang bertanding di Olimpik 2016 dan 2020, menerima rawatan perubatan di sebelah kolam renang, lapor Reuters, dan kemudiannya dibawa keluar dengan pengusung.

Ia adalah kali kedua Fuentes terpaksa menyelamatkan Alvarez, menurut Reuters, selepas dia melompat ke dalam kolam semasa acara kelayakan Olimpik tahun lalu dan menariknya ke tempat selamat, bersama-sama rakan renang dari Amerika itu, Lindi Schroeder.

Bercakap kepada penyiar Sepanyol Cadena COPE dalam a wawancara radioFuentes berkata penyelamat tidak bertindak balas dengan cepat pada hari Rabu, itulah sebabnya dia melompat masuk.

Dia berkata: “Apabila seorang perenang menamatkan rutin mereka, perkara pertama yang mereka mahu lakukan ialah bernafas dan jadi saya melihat bahawa bukannya naik, dia akan turun dan saya berkata kepada diri sendiri, ‘Sesuatu sedang berlaku,’ dan saya meminta penyelamat, seperti, ‘Pergi ke dalam kolam, tidakkah anda nampak dia turun ke dalam air?’

“Dan mereka tidak bertindak balas, jadi selepas beberapa saat, saya masuk secepat yang saya boleh.

“Saya tidak fikir saya pernah berenang sepantas sebelum ini, walaupun apabila saya mendapat pingat Olimpik dan akhirnya, saya dapat membangunkannya dan dia tidak bernafas… Akhirnya, semuanya datang. keluar OK.”

Persekutuan Renang Antarabangsa (FINA) — badan induk sukan itu — tidak segera bertindak balas terhadap permintaan CNN untuk mendapatkan komen mengenai kelajuan menyelamat.

Tetapi dalam satu kenyataan kepada CNN pada Khamis, FINA berkata ia telah berhubung dengan Alvarez, pasukannya dan kakitangan perubatan berikutan apa yang disifatkannya sebagai “kecemasan perubatan.”

“Cik Alvarez segera dirawat oleh pasukan perubatan di tempat itu dan berada dalam keadaan sihat,” kata kenyataan itu.

Dalam satu kenyataan di laman Instagram Renang Artistik AS, Fuentes berkata Alvarez akan berehat pada hari Khamis dan berunding dengan doktornya untuk melihat sama ada dia akan cergas untuk bersaing dalam perlawanan akhir pasukan bebas berenang, yang dijadualkan berlangsung Jumaat, menurut FINA.

“Anita tidak apa-apa — doktor memeriksa semua organ vital dan semuanya normal: kadar jantung, oksigen, paras gula, tekanan darah, dll… semuanya baik-baik saja,” kata Fuentes dalam kenyataan.

“Kami kadang-kadang terlupa bahawa ini berlaku dalam sukan ketahanan tinggi yang lain. Maraton, berbasikal, merentas desa…kita semua telah melihat imej di mana sesetengah atlet tidak berjaya ke garisan penamat dan yang lain membantu mereka untuk ke sana,” Fuentes tambah.

“Sukan kami tidak berbeza daripada yang lain, hanya di dalam kolam, kami menempuh had dan kadangkala kami menemuinya. Anita berasa baik sekarang dan doktor juga mengatakan dia tidak apa-apa.”

Alvarez — Atlet Renang Artistik 2021 Amerika Syarikat — menduduki tempat ketujuh. Yukiko Inui dari Jepun meraih emas, manakala Marta Fiedina dari Ukraine dan Evangelia Platanioti dari Greece masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Dilahirkan di Kenmore, NY, Alvarez bertanding pada ujian Olimpik AS 2012, berusia 14 tahun. Empat tahun kemudian, dia membuat pasukan itu, menduduki tempat kesembilan dalam duet di Rio 2016. Dia berada di tempat ke-13 dalam acara yang sama di Tokyo 2020.We want to say thanks to the writer of this article for this remarkable content

Jurulatih terjun ke dalam kolam untuk menyelamatkan perenang Amerika di Kejohanan Dunia


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/