Kansas lwn. Villanova dibayangi oleh Duke lwn UNC di Final Four, tetapi akan mendapat pengebilan tertinggi pada mana-mana tahun

NEW ORLEANS – Pada 9:21 pagi Khamis The Old Absinthe House di Bourbon Street kosong, tetapi pastinya tidak ditutup. Ini ialah French Quarter yang terkenal dengan, antara lain, bar yang tidak pernah ditutup.

“Kami tetap buka selewat-lewatnya kerana ada urusan,” kata Trish Wilson, pelayan bar tunggal di pertubuhan di sudut Bourbon Street dan Bienville yang telah berkhidmat kepada pelanggan sejak 1807.

Wilson telah berada dalam pekerjaannya sekarang selama 22 tahun. Itu termasuk minuman anduh semasa dua daripada lima Final Four yang dimainkan di bandar ini (2003, 2012). Dia telah melihat Super Bowls, permainan mangkuk kolej, Mardi Gras dan malam hari biasa secara rawak apabila seorang jurujual permaidani dari Akron boleh diletupkan di tempat yang pernah melayani lanun.

Bola sepak adalah lebih kepada dia tetapi pada masa ini di tempat ini di bandar ini Wilson adalah orang yang baik untuk bertanya tentang Empat Akhir ini yang, dari segi gembar-gembur, mungkin juga Terrific Two.

“Saya rasa Duke ada di dalamnya,” Wilson meneka apabila ditanya.

Diingatkan bahawa Carolina Utara adalah pembangkang Wilson menambah, “Saya tidak tahu dua yang lain … Adakah seseorang dari Texas?”

Eh, tidak. Di situlah kami berada dua hari dari tipoff dari salah satu Final Four yang paling dinantikan dalam ingatan baru-baru ini. Ia sekurang-kurangnya salah satu yang paling diraja. Empat orang berdarah biru yang – untuk menyerlahkan perkara itu — sebenarnya mempunyai warna biru sebagai warna pasukan.

Tetapi kepada mereka yang sedar sedikit tentang prosiding itu, separuh akhir Duke-Carolina bergema. Sehingga separuh akhir pertama Sabtu antara Villanova dan Kansas hampir kelihatan seperti undercard.

“Kad bawah di sini akan mendapat perhatian lebih daripada apa-apa yang pernah kami miliki sebelum ini,” kata Jurulatih Kansas Bill Self pada Khamis. “Saya sama sekali tidak melihatnya begitu. Majoriti perhatian dan mungkin wajar diberikan pada perlawanan kedua kerana ia adalah Duke-Carolina. Perlawanan terakhir jurulatih K dan semua perkara itu. Kami bersemangat. Saya jangan fikir sesiapa di sini terbang di bawah mana-mana radar.”

Hanya Duke-Carolina boleh mendahului separuh akhir kebangsaan yang menampilkan Kansas di Empat Akhir ke-16 dan Villanova di ketujuh. Lima daripadanya telah datang sejak 1985. Jurulatih Wildcats Jay Wright memenangi dua kejuaraan dalam tiga tahun (2016, 2018).

“Kami tidak pernah bercita-cita untuk menjadi salah satu daripada program itu,” kata Wright mengenai Duke dan Carolina. “Kami melawan keinginan untuk cuba menjadi seperti mereka, kerana kami sangat berbeza. Jadilah Villanova yang terbaik. Tetapi apabila orang di luar menghubungkan kami dengan mereka atau menganggap kami sebagai sebahagian daripada warisan dan tradisi mereka, kami sangat menghormati mereka.”

Diri sendiri sudah pun menjadi jurulatih terkenal selepas gelaran persidangan musim biasa ke-16 di Kansas. Beliau memulakan kerjayanya di KU sebagai pembantu graduan di bawah Larry Brown pada tahun 1985 dan 1986.

“Saya melihat sendiri bagaimana keadaannya di sana,” kata Self. “Saya adalah penjaga program paling bersejarah yang pernah ada. Ia bermakna sesuatu yang lebih apabila anda berhenti dan berfikir tentang [James] Naismith, [Phog] Allen, [Adolph] Rupp dan [Wilt] Chamberlain.”

Semua itu menjadikan ini Empat Akhir yang perlu diliur.

“Saya tidak tahu bahawa terlalu ramai orang bercakap mengenainya [Villanova] dan Kansas sekarang,” kata Self kepada wartawan. “Dan itu bagus, untuk saya secara peribadi. Tetapi saya fikir ini mungkin seperti yang dijangkakan dan juga dihadiri serta ditonton seperti mana-mana Empat Akhir yang pernah ada.”

Di Canal Street Khamis, ahli kumpulan North Carolina sangat mengetahui implikasinya. Tar Heels di mana-mana sudah mempunyai kenang-kenangan seumur hidup yang tersimpan di ceruk bahagian otak mereka yang gembira. Dalam perlawanan yang sepatutnya menjadi perlawanan terakhir Mike Krzyzewski menentang North Carolina, Duke tewas 94-81 pada 5 Mac.

Dalam postgame yang menyedihkan, Krzyzewksi mengisytiharkan, “Hari ini tidak boleh diterima …”

T-shirt serta-merta muncul di kampus North Carolina dengan membaca, “94-81, Boleh Diterima.”

“Saya rasa seperti kita tiada apa-apa untuk kehilangan,” kata kanan UNC Jennings Dixon, salah seorang ahli kumpulan itu, dari Raleigh, NC “Duke mempunyai segala-galanya untuk kehilangan. Kami akan berseronok. Saya rasa Duke sepatutnya takut. Walaupun begitu, itu bagus.”

Ada sesuatu untuk itu. Hubert Davis berada di tahun pertamanya menggantikan Roy Williams sebagai jurulatih Tar Heels. Dia mempunyai sisa hidupnya untuk mengukir warisan. Alangkah baiknya untuk mula memberikan kekalahan kepada Jurulatih K dalam dua pertemuan terakhirnya dengan Tar Heels.

“Saya mendapat bahawa kami mempunyai perspektif yang serong kerana kami tinggal tujuh batu dari lawan kami,” kata Eric Montross, bekas Carolina dua kali All-American dan penganalisis warna dalam siarannya selama 17 tahun lepas. “Kami mendengarnya sepanjang tahun. Selama sembilan bulan daripada tahun ini, ia adalah Carolina-Duke. Kini ia hanya diperluaskan ke tempat ini.

“Saya pernah ke sini. Saya pernah bermain di Empat Akhir ini. Anda tiba di sini dan tidak ada undercard. Media negara, peminat, mungkin mempunyai tanggapan itu. Bagi mereka yang pernah bermain pada masa ini, ini adalah kemuncaknya. .”

Puncak yang, bagi yang kalah, akan memusnahkan. Kansas mempunyai motif balas dendam sendiri. The Wildcats menewaskan Jayhawks 95-79 dalam Empat Akhir 2018. Kansas mempunyai sejarah yang kaya dengan Duke dan Carolina, dan sebaliknya. Roy Williams melatih di kedua-dua KU dan Carolina. KU dan Duke telah bertemu 13 kali, semuanya dengan bimbingan Krzyzewski. Duke menewaskan Kansas untuk kejohanan kebangsaan 1991 dalam Empat Akhir pertama Williams.

Apakah kemungkinan Carolina dan Duke, yang telah bertemu 257 kali tetapi tidak pernah dalam kejohanan itu. Davis berada di mesyuarat Pengakap pada tahun 1982 apabila Tar Heels memenangi yang pertama daripada dua kejohanan kebangsaan di bandar ini. Yang seterusnya datang pada tahun 1993 ketika Davis berada di NBA.

“Saya masih ingat merasakan dua emosi yang kuat, ” kata Davis. “Kegembiraan dan kegembiraan kerana mereka menang, tetapi juga kesedihan kerana saya mahu berada di sana.”

Davis berada di sebelah Williams pada 2017 apabila kali terakhir Carolina memenangi semuanya. Tetapi itu berbeza. Dia adalah penolong jurulatih ketika itu. Sebelum hari pertama latihannya sebagai penjaga api Carolina Utara, dia menyiarkan gambar Superdome di dalam loker pemain.

Dan kemudian terdapat lawatan perpisahan Krzyzewski yang nampaknya berlegar di seluruh Final Four ini. Bekas Jurulatih Providence Pete Gillen pernah berkata, “Duke ialah Duke. Mereka lebih banyak disiarkan di TV daripada tayangan semula Leave It To Beaver.” Ucapan selamat tinggal K yang tidak berkesudahan boleh memberikan salah satu pengakhiran terbaik sukan ini. Itu adalah dengan Krzyzewski memenangi semuanya dalam perlawanan terakhirnya mengukuhkan kedudukannya sebagai mungkin jurulatih terhebat permainan.

“Itulah sebabnya saya mahu bermain sebagai Duke dan mengalahkan mereka,” kata peminat super Kansas Don Pfannenstiel, Kelas 1974. “Terlalu banyak perhatian pada Krzyzewski. Kesedihan yang baik. Itu sahaja yang saya dengar.”

Adakah seseorang berkata super an? Pfannenstiel telah komited untuk mengingati semua 16 kekalahan Bill Self di tempat sendiri dalam 19 tahun jurulatih di KU. Tetapi mengapa memikirkan negatif? Musim Kansas berbalik selepas kekalahan terakhir itu, kepada Kentucky pada 28 Januari. Sejak itu, Jayhawks adalah 15-3 dengan semua kerugian di atas jalan.

Seorang rakan memberitahu Pfannenstiel, “Ia adalah penyelesaian. Mereka mahu Duke menang.” Tiada perkataan tentang siapa “mereka”, tetapi diketahui bahawa rakan itu adalah graduan Missouri. Jadi abaikan teori konspirasi itu sepenuhnya.

Mungkin tema utama untuk Empat Akhir ini adalah New Orleans sendiri. Ia telah terselamat daripada taufan, COVID-19 dan terus melantun semula.

“Empat Akhir di New Orleans menyeronokkan kerana semua orang berkumpul di satu tempat,” kata Pfannenstiel. “Selepas perlawanan, anda tahu di mana semua orang akan berada. Mereka akan berada di French Quarter di Bourbon Street.”

Apabila anda berada di sana, minta Trish. Dia akan gembira untuk mengisi gelas anda dan mengisi anda – sebaik mungkin.

We wish to thank the writer of this write-up for this incredible content

Kansas lwn. Villanova dibayangi oleh Duke lwn UNC di Final Four, tetapi akan mendapat pengebilan tertinggi pada mana-mana tahun


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/