Kebimbangan, Aduan dan Bunuh Diri Menggegarkan Chelsea FC

LONDON — Bulan selepas bulan yang penuh tekanan, masalah memuncak di dalam Chelsea FC

Hampir sedozen pekerja jabatan pemasaran kelab itu berkata mereka telah menjangkakan akan dimarahi oleh bos mereka di hadapan rakan sekerja. Yang lain berkata mereka telah menghadapi kemarahannya dengan cara yang lebih memalukan, memerintahkan untuk berdiri dan meninggalkan mesyuarat kakitangan atas kata-kata seorang lelaki.

Tekanan mengambil tol. Menjelang tahun lepas, ramai pekerja Chelsea telah hilang selama berminggu-minggu, atau kadangkala berbulan-bulan, cuti perubatan. Sekurang-kurangnya 10 kakitangan – dari jabatan yang menggaji kira-kira 50 orang – telah meninggalkan kelab itu sama sekali, kata seorang pekerja. Kemudian, pada awal Januari, seorang bekas kakitangan yang sangat disenangi membunuh diri.

Walaupun tidak diketahui sama ada tekanan di tempat kerja patut dipersalahkan, kematiannya mengejutkan pekerja Chelsea yang menganggapnya sebagai kawan dan lembaga pengarah. Semasa perbualan di upacara peringatan untuknya awal tahun ini, rasa terkejut dan sedih mereka bertukar kepada kemarahan.

“Ia tidak sepatutnya berlaku,” kata seorang pekerja.

Di tengah-tengah tekanan dalaman yang semakin meningkat untuk menangani masalah, Chelsea pada musim bunga ini mengupah perunding untuk menjalankan apa yang disifatkan sebagai “semakan budaya” jabatan pemasaran. Tetapi beberapa kakitangan mempunyai keyakinan dalam proses itu: Kajian semula tempat kerja mereka, mereka diberitahu, akan diawasi oleh eksekutif yang mereka rasa harus dipersalahkan atas masalah yang paling teruk.

Sukar untuk memikirkan pasukan sukan profesional yang pekerjanya terpaksa mengharungi jenis ketidakpastian yang dihadapi oleh kakitangan di Chelsea tahun ini.

Dunia kelab itu terbalik pada bulan Mac, apabila pemilik lama pasukan itu, jutawan Rusia Roman Abramovich, telah dibenarkan oleh kerajaan British sama seperti dia mengumumkan rancangan untuk menjual kelab Liga Perdana. Sehingga proses itu selesai, mereka yang bekerja untuk Chelsea — daripada pemain dan jurulatih kepada eksekutif dan kakitangan peringkat bawahan — dibiarkan bimbang tentang cara melakukan kerja mereka; sama ada mereka masih akan dibayar untuknya; dan jika pekerjaan mereka masih wujud setelah pemilik baharu ditemui.

Beberapa ketidakpastian itu hilang pada bulan Mei, apabila kumpulan yang diketuai oleh pemilik bersama Los Angeles Dodgers Todd Boehly membayar harga rekod untuk memperoleh Chelsea dan sekatan paling berat yang dikenakan ke atas perniagaan pasukan telah ditarik balik. Tetapi ketika semua itu bermain di tajuk utama, situasi yang lebih membimbangkan sedang membarah di sebalik tabir.

The New York Times menemu bual hampir sedozen pekerja semasa dan bekas Chelsea dalam melaporkan artikel ini. Bercakap secara bebas, semua melukis gambaran persekitaran tempat kerja yang tidak berfungsi di Chelsea yang ditandai dengan rasa tidak senang, ugutan dan ketakutan. Tetapi kematian akibat bunuh diri pada bulan Januari Richard Bignell, bekas ketua Chelsea TV, telah mendedahkan kebimbangan lama tentang persekitaran di dalam jabatan pemasaran pasukan – kumpulan yang terdiri daripada kira-kira 50 pekerja – dan tingkah laku ketuanya, Gary Twelvetree.

Dalam satu kenyataan pada hari Rabu, dua hari selepas The Times menghubungi kelab mengenai tuduhan pekerja, Chelsea berkata lembaga baharunya telah melantik “pasukan penyemakan luar untuk menyiasat dakwaan yang telah dibuat di bawah pemilikan sebelumnya.”

“Lembaga baru kelab itu sangat percaya dengan persekitaran tempat kerja dan budaya korporat yang memperkasakan pekerjanya dan memastikan mereka berasa selamat, disertakan, dihargai dan dipercayai,” kata kenyataan itu.

Walaupun kelab itu berkata “langkah awal telah diambil oleh pemilik baharu untuk menerapkan persekitaran yang konsisten dengan nilai kami,” adalah tidak jelas sama ada sebarang tindakan telah diambil oleh lembaga baharu sebagai tindak balas terhadap dakwaan kakitangan terhadap Twelvetree. Kelab itu berkata dia tidak bersedia untuk mengulas.

Walaupun keluarga Bignell memilih untuk tidak bercakap dengan The Times apabila dihubungi, hampir sedozen pekerja semasa dan bekas Chelsea bercakap tentang budaya tempat kerja toksik di bawah Twelvetree yang mereka katakan menyebabkan ramai kakitangan berasa diperkecilkan, dibuli dan kadangkala takut untuk menghadiri mesyuarat sahaja.

Pekerja itu bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana ada yang masih bekerja di Chelsea, atau dalam bola sepak, dan takut akan tindakan balas atau merosakkan reputasi profesional mereka dengan memperincikan pengalaman mereka secara terbuka. Tetapi laporan koroner yang disusun selepas Bignell meninggal dunia pada Januari dan disemak oleh The Times mengaitkan bunuh dirinya dengan “putus asa berikutan kehilangan pekerjaannya.”

Menjelang Mac, di bawah tekanan selepas kematian Bignell dan di tengah-tengah kekecewaan yang semakin meningkat di kalangan rakan sekerja dan rakan yang ditinggalkannya, Chelsea mengupah firma luar untuk melihat budaya di dalam jabatan serta tuduhan buli yang dibuat oleh beberapa pekerja terhadap Twelvetree. Tetapi yang mengecewakan beberapa pekerja, kelab itu tidak mengakui bahawa semakan itu berkaitan dengan kematiannya atau sebarang aduan khusus.

Seorang kakitangan yang meninggalkan jabatan pemasaran Chelsea berkata pengalaman bekerja untuk Twelvetree menjadi terlalu berat untuk diambil; Kerana bimbang akan kesihatan mental mereka, pekerja itu berhenti daripada kelab itu walaupun tidak mempunyai pekerjaan lain. Walau bagaimanapun, pengalaman itu sangat menyedihkan sehinggakan bekas pekerja itu memperincikannya secara bertulis kepada pengerusi Chelsea, Bruce Buck. Yang lain berkata mereka menyatakan kebimbangan yang sama dalam komunikasi dengan eksekutif tertinggi lain atau dalam temu bual keluar dengan kakitangan sumber manusia kelab. Tetapi nampaknya sedikit perubahan di sebalik pergolakan pekerja yang telah menjadi sangat biasa sehingga menjadi rahsia terbuka di kalangan perekrut yang kadangkala mengarahkan calon ke jawatan terbuka di Chelsea.

Beberapa pekerja mempunyai keyakinan terhadap semakan jabatan sebaik sahaja mereka mendengar bahawa ia akan diawasi bersama oleh Twelvetree, ketua jabatan dan perunding luar yang diupah Chelsea.

“Ia tidak akan menangani kebimbangan, bukan?” kata seseorang yang meminta untuk mengambil bahagian dalam semakan. “Bagaimana mungkin jika dia mengkaji budayanya sendiri?”

Ahli kakitangan berkata bahawa mereka masih belum menerima sebarang kesimpulan daripada semakan yang telah selesai dan tiada perubahan pada amalan kerja.

“Saya menganggap diri saya seorang yang kuat dan sebelum ini bekerja dengan Chelsea, saya tidak pernah berasa bimbang tentang kesihatan mental saya,” kata seorang bekas anggota jabatan pemasaran. “Tetapi agak cepat selepas menyertai, saya tidak tidur dengan betul dan ia menjadi lebih teruk dan lebih teruk.”

Kebimbangan itu kelihatan dalam Bignell, menurut beberapa bekas rakan sekerjanya. Bignell telah ahli kelab yang popular, mengetuai operasi televisyennya, Chelsea TV. Saluran itu pada mulanya dikendalikan oleh jabatan komunikasi kelab sebelum beralih ke pemasaran sebagai sebahagian daripada strategi digital baharu yang dilaksanakan oleh hierarki kelab.

Pertukaran itu bermakna perubahan mendalam bagi Bignell, yang telah menghabiskan sedekad mengendalikan saluran televisyen dan kini dikehendaki menukar fokusnya kepada menghasilkan kandungan digital untuk media sosial, akaun yang berada di bawah arahan kakitangan pemasaran pasukan. Hubungan Bignell dengan Twelvetree, ahli kakitangan mengingatkan, adalah hubungan yang penuh; Bignell, seperti yang lain, bergelut untuk menangani gaya pengurusan ketua pemasaran, yang boleh termasuk menggigit, menjerit kritikan terhadap kerja mereka yang, kata sesetengah pekerja, kadangkala membuatkan rakan sekerja menangis.

Seorang bapa kepada dua anak perempuan yang sudah berkahwin, Bignell banyak menyembunyikan siksaan yang dia rasai daripada rakan sekerjanya, kata pekerja. Mereka menyifatkan dia sebagai seorang yang cerah, perwatakan positif, rakan sekerja sentiasa bersedia untuk berkongsi jenaka atau meminjamkan telinga. Tetapi secara beransur-ansur, menurut orang yang mengenalinya, keadaan fizikalnya semakin merosot.

“Kali terakhir saya melihatnya dia berjalan-jalan di sekitar Stamford Bridge dan dia kelam-kabut,” kata seorang rakan sekerja yang menemui Bignell pada musim panas 2021, sekitar masa dia pergi bercuti perubatan. “Dia kelihatan sakit. Dia telah kehilangan banyak berat badan.”

Bignell kembali ke Chelsea pada bulan September dan dipecat secara tiba-tiba pada hari berikutnya. Pada awal Januari, dia mengambil nyawanya. Pasukan itu, dalam mengumumkan kematiannya di laman webnya, berkata Bignell yang “sangat disayangi” adalah “ahli yang sangat popular dan sangat dihormati dalam keluarga penyiaran bola sepak dan sukan yang lebih luas.” Laporan koroner pula kemudiannya mengaitkan keadaan fikirannya semasa kematiannya dengan dipecat oleh Chelsea. “Richard sangat bermasalah dengan kebimbangan, kemurungan dan keputusasaan berikutan kehilangan pekerjaannya,” kata laporan itu.

Walaupun selepas kematian Bignell, dan selepas semakan budaya kelab, kakitangan pemasaran Chelsea terus kehilangan pekerja.

Mereka yang telah pergi berkata mereka kini telah terbiasa memberikan sokongan emosi untuk rakan sekerja yang telah tinggal di sana. Selepas menghadiri satu parti baru-baru ini menandakan pemergian beberapa pekerja, sebagai contoh, seorang bekas kakitangan Chelsea berkata dia telah bercakap dengan begitu ramai individu yang bergelut dengan kehidupan di tempat kerja sehingga dia merasakan acara itu telah digandakan sebagai sesi terapi.

Kumpulan pemilikan baharu Chelsea pula berkata pada hari Rabu bahawa ia telah menghubungi saudara-mara Bignell melalui peguam keluarga. “Hati kami tertuju kepada seluruh keluarga Richard,” kata kenyataan pasukan itu. “Pemergiannya amat dirasai oleh rakan sekerjanya di kelab dan seluruh komuniti bola sepak.”

Pegawai kanan Chelsea sudah pun bercakap dengan keluarga, yang telah menimbulkan kebimbangan mengenai keadaan kematiannya, dan ahli kakitangan berkata bahawa mereka terus mendesak secara dalaman untuk perubahan. Tetapi penjualan kelab pada bulan Mei hanya membawa ketidakpastian baru.

Ketika pemilik baharu mengawal pasukan, pemimpin paling berkuasa dari rejim lama Chelsea sedang diganti. Ketua eksekutif Guy Laurence, yang mengendalikan operasi harian kelab, dan Buck, pengerusi yang akan keluar, adalah pemimpin paling kanan yang dihubungi oleh kakitangan dengan kebimbangan mereka tentang keadaan kerja.

Kini kedua-duanya adalah antara mereka yang akan pergi.


Jika anda terfikir untuk membunuh diri, organisasi berikut boleh membantu.

Di Britain, hubungi Papyrus di +44 800 068 4141 (9 pagi hingga tengah malam), atau mesej Young Minds: teks YM ke 85258. Anda juga boleh mencari senarai sumber tambahan pada Mind.org.uk.

Di Amerika Syarikat, hubungi Talian Hayat Pencegahan Bunuh Diri Kebangsaan di 1-800-273-8255 (TALK). Anda boleh mendapatkan senarai sumber tambahan di SpeakingOfSuicide.com/resources.

We wish to say thanks to the writer of this post for this amazing material

Kebimbangan, Aduan dan Bunuh Diri Menggegarkan Chelsea FC


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/