Kejohanan Akuatik Dunia FINA 2022: Pratonton Hari 1

KEJOHANAN AKUATIK DUNIA FINA 2022

Klik di sini untuk melihat semua Pratonton Kejohanan Dunia 2022 kami.

Sesi pembukaan renang kolam renang hari Sabtu di Kejohanan Akuatik Dunia FINA 2022 penuh dengan pemegang rekod dunia veteran dan bintang yang semakin meningkat di Budapest, Hungary. Lima daripada sembilan acara yang dipaparkan pada hari pertama akan meninggalkan separuh akhir dan terus ke pusingan akhir petang di mana pingat akan diberikan: 400 lelaki percuma, 400 wanita percuma, 400 IM lelaki, 4×100 lari berganti-ganti lelaki dan 4× wanita. 100 geganti percuma.

Jadual pagi Sabtu juga akan termasuk praliman untuk 100 fly wanita, 50 fly lelaki, 100 payudara lelaki dan 200 IM wanita. Pusingan pingat untuk acara tersebut akan datang pada malam Ahad (waktu Budapest).

Acara Pagi Hari 1:

 • 200 IM Wanita – Prelims
 • 400 lelaki percuma – Prelims
 • Lalat 100 wanita – Prelims
 • Lalat 50 lelaki – Prelims
 • 400 wanita percuma – Prelims
 • Payudara 100 lelaki – Prelims
 • 400 IM Lelaki – Prelims
 • Lari berganti-ganti percuma 4×100 wanita – Prelims
 • Lari berganti-ganti percuma 4×100 lelaki – Prelims

Dua daripada tujuh acara individu mempunyai pemegang rekod dunia perlumbaan – pilihan keenam dari Hungary Katinka Hosszu dalam 200 IM wanita dan pilihan kelima dari Ukraine Andrii Govorov dalam acara 50 fly lelaki.

Larian berganti-ganti itu juga diketuai oleh pasukan 4×100 wanita Australia yang memecah rekod dunia musim panas lalu di Tokyo, tetapi hanya seorang perenang daripada skuad itu – Meg Harris – sedang bertanding di Budapest.

Jalan Cerita Teratas Sesi Pagi Hari 1 untuk Diikuti:

 • Selepas mendominasi 200 IM pada pertemuan antarabangsa utama dari 2013-19, Katinka HosszuPemerintahan berakhir pada musim panas lalu di Tokyo, di mana dia menduduki tempat ke-7 jauh dari rekod dunianya. Pertarungan untuk merebut takhta adalah kecondongan dua hala antara sepasang remaja berusia 20 tahun, pelajar tahun kedua Universiti Virginia Alex Walsh dan fenomena Australia Kaylee McKeown. Walsh mungkin lebih tidak berpengalaman daripada kedua-duanya, tetapi 2:07.84 beliau daripada ujian AS April menduduki tempat sebagai masa terpantas di dunia tahun ini – lebih daripada satu saat lebih pantas daripada McKeown 2:09.15 daripada ujian Australia yang kira-kira satu saat daripada beliau. terbaik seumur hidup.
 • Jerman pilihan utama Lukas Martens kelihatan meneruskan momentum dalam acara bebas 400 lelaki selepas mata air elektrik yang menyaksikan dia mencatat masa 3:41.60 di Terbuka Stockholm, lebih tiga saat lebih pantas daripada prestasi terbaiknya sebelum ini. Masa itu menjadikannya pemain ke-8 terpantas sepanjang masa, dan terpantas sejak 2017. Pencabar utama Martens dijangka akan Elijah Winnington – yang 3:43.10 daripada ujian Australia adalah .55 saat lebih perlahan daripada masa kemasukannya – dan rakan sebangsa Jerman Hennig Bennet Muhlleitner. Kejutan pemenang pingat emas Olimpik Ahmed Hafnaoui tidak hadir dalam helaian jiwa yang dikeluarkan Khamis.
 • Walaupun selepas beberapa calar lewat dari Kyle Chalmers dan Kristof Milak, 50 fly lelaki masih menampilkan barisan pelakon bertatah bintang. Terdapat pemegang rekod dunia jangka panjang Andrii Govorovpemegang rekod dunia kursus pendek bersama Nicholas Santos dan Szebasztian Szabo, dan tiga juara dunia kursus panjang terakhir: Caeleb Dressel (2019), Ben Bangga (2017), dan Florent Manaudou (2015). Dan itu tanpa menyebut Michael Andrewyang hanya .03 saat di belakang Dressel pada ujian AS.
 • Katie Ledecky adalah kegemaran berat dalam 400 wanita percuma selepas Ariarne Titmus memilih untuk tidak membuat perjalanan ke Budapest. Tetapi rekod dunia baharu Titmus 3:56.40 daripada ujian Australia mungkin hanya menjadi motivasi untuk Ledecky untuk mendorong dirinya walaupun dia jauh di hadapan bidang yang termasuk bintang Kanada yang semakin meningkat. Musim Panas McIntosh.
 • Lelaki Belanda berusia 26 tahun Arno Kamminga kelihatan bersedia untuk merangkul pingat emas Worlds acara jangka panjang pertamanya dalam acara 100 payudara lelaki berikutan penarikan diri bulan lalu ke atas pemain Britain berusia 27 tahun itu. Adam Peaty. Penyandang juara Olimpik dan juara dunia serta pemegang rekod dunia dalam acara itu, Peaty beraksi di Kejohanan Dunia sambil pulih daripada patah tulang di kakinya. Michael Andrew boleh menjadi saingan terdekat Kamminga dengan masa kemasukan 58.14 hanya .34 saat dari pilihan teratas.
 • 400 IM lelaki termasuk pemenang pingat emas Olimpik Kejar Kalisz dan juara bertahan dunia Daiya Setotetapi juara baru boleh dinobatkan jika Carson Foster boleh melakukan renangan besar pada kursus panjang pertamanya Worlds.
 • Dalam acara lari berganti-ganti percuma 4×100 lelaki, Amerika cuba meneruskan penguasaan yang bermula sejak Sukan Olimpik 2016. Di Tokyo, mereka mencatat masa 3:08.97, masa terpantas dalam 13 tahun dan lebih sesaat mendahului pasukan Itali di tempat ke-2 (3:10.11). walaupun Caeleb Dressel adalah satu-satunya ahli kuartet pemenang pingat emas dari perlumbaan Tokyo di Budapest (Brooks Curry berenang pada perlawanan berganti-ganti awal), masa agregat skuad untuk permulaan rata terbaik musim adalah lebih daripada satu saat lebih pantas daripada Itali, pasukan dengan masa terpantas seterusnya.

We want to thank the author of this post for this awesome web content

Kejohanan Akuatik Dunia FINA 2022: Pratonton Hari 1


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/