Kembalinya Serena Williams ke Wimbledon berakhir dengan kekalahan dramatik menentang Harmony Tan

Williams, yang diawasi oleh keluarganya di tempat penonton, tewas pada set pertama yang ketat sebelum menyamakan kedudukan pada set kedua di Gelanggang Tengah, tempat tujuh daripada 23 gelaran perseorangan grand slamnya.

Dia gagal dalam set ketiga, tetapi Tan menunjukkan ketabahannya dengan bangkit untuk mengambil set terakhir yang mendebarkan dalam perlawanan seri yang menggigit kuku.

Ditanya sama ada ia adalah perlawanan perseorangan terakhir dalam kerjayanya yang panjang dan cemerlang, Williams berkata itu adalah soalan yang dia “tidak dapat menjawab.”

“Siapa tahu di mana saya akan muncul?” tambahnya.

Williams memainkan perlawanan kompetitif pertamanya hampir setahun di Eastbourne minggu lepas, bekerjasama dengan Ons Jabeur dalam acara beregu. Pasangan itu mara ke separuh akhir, tetapi terpaksa menarik diri selepas Jabeur mengalami kecederaan lutut.

Pada hari Selasa, dia kembali ke perseorangan yang ditunggu-tunggu, setahun selepas bersara dalam perlawanan pusingan pertama terakhirnya di Wimbledon.

Momentum beralih antara dua pemain sepanjang pertemuan tiga jam 10 minit itu — pertama memihak kepada Tan apabila dia mengenepi set pertama, kemudian ke arah Williams ketika dia bangkit pada set kedua.

Ia kelihatan seolah-olah Williams yang berusia 40 tahun akan menang dalam set penentuan ketika dia membuat servis untuk kemenangan, tetapi pulangan yang tidak dapat dilupakan itu tidak berlaku.

Tan patah balik pada 5-5, dan walaupun gagal menukar mata perlawanan pada 6-5, dia tidak membuat kesilapan apabila dia mempunyai peluang kedua dalam rehat seri.

Berada di kedudukan ke-115 dunia, Tan bermain dalam perlawanan pertamanya dalam undian utama Wimbledon dan kesembilan dalam semua grand slam.

“Apabila saya melihat undian, saya benar-benar takut,” katanya selepas perlawanan. “Ia Serena Williams — dia seorang legenda. Saya seperti, ‘Ya tuhan, bagaimana saya boleh bermain?’ Dan jika saya boleh memenangi satu atau dua perlawanan, ia sangat bagus untuk saya.”

Di bawah sinaran Gelanggang Tengah, Tan dengan selesa melakukan lebih daripada itu — menang menentang salah satu sukan atlet terhebat yang pernah dilihat.

“Untuk Wimbledon pertama saya — memang wow. Wow,” tambahnya, bergelut mencari kata-kata untuk menangkap emosinya.

Masih tidak jelas sama ada ini adalah perlawanan terakhir Williams di Wimbledon. Diminta untuk merumuskan legasinya pada kejohanan itu, dia ringkas, jika bersahaja.

“Saya rasa saya cukup kukuh di atas rumput,” katanya. “Mungkin bukan hari ini, tetapi cukup kukuh di luar sana.”

Nadal, Swiatek maju

Pada perlawanan awal Selasa di Gelanggang Tengah, terdapat kemenangan untuk juara Terbuka Perancis tahun ini, Rafael Nadal dan Iga Swiatek.

Nadal, pemenang dua kali di Wimbledon, terselamat daripada ketakutan untuk menewaskan Francisco Cerundolo 6-4 6-3 3-6 6-4 ketika dia memulakan usahanya memburu gelaran grand slam ke-23, manakala Swiatek mencatat kemenangan ke-36 berturut-turut dengan menewaskan Jana Fett 6-0 6-3.

Nadal, yang terlepas kejohanan tahun lalu kerana kecederaan, menerima sambutan hangat di Gelanggang Tengah, di mana dia diuji dengan keras oleh pemain Argentina, Cerundolo.

Nadal mencapai pulangan menentang Cerundolo.

Pemain Sepanyol itu melihat di landasan untuk kemenangan rutin apabila dia 2-0 dan pecah pada set ketiga, tetapi Cerundolo yang berhayun bebas itu melawan dengan rehat berganda untuk mengambil set itu.

Perlawanan itu kelihatan akan menuju penentuan apabila pemain nombor 41 dunia itu mematahkan kedudukan keempat, hanya untuk Nadal menyelamatkan yang terbaik sehingga terakhir dan memastikan kemenangan dengan rehat berganda.

Sementara itu, Swiatek mendominasi set pertama menentang Fett dalam perlawanan pertamanya sejak Terbuka Perancis, tetapi terpaksa mengatasi tempoh sukar pada set kedua apabila Fett hampir mendapat rehat berganda.

Pilihan utama itu bangkit daripada permulaan yang goyah hingga set dan menggegarkan lima perlawanan berturut-turut, meningkatkan kemenangannya kepada 36 perlawanan.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this outstanding web content

Kembalinya Serena Williams ke Wimbledon berakhir dengan kekalahan dramatik menentang Harmony Tan


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/