Ketua Pegawai Eksekutif Qatar Airways mempertahankan 160 penerbangan tambahan setiap hari di Piala Dunia ‘berkecuali iklim’

Qatar Airways mengumumkan pada Khamis ia telah bekerjasama dengan syarikat penerbangan serantau untuk membenarkan pemegang tiket Piala Dunia untuk terbang ke Doha dan pulang dari negara jiran hanya untuk hari itu. Penyokong iklim berkata keputusan itu terbang dalam menghadapi matlamat kelestarian kejohanan.

“Tolong jangan percaya orang cakap negatif sahaja [things],” Akbar Al Baker memberitahu CNN Becky Anderson dalam temu bual pada hari Isnin, sambil menambah bahawa dia yakin penerbangan akan penuh.

“[We] mempunyai kapal terbang yang mempunyai pelepasan yang sangat rendah berbanding pesawat biasa kebanyakan syarikat penerbangan lain terbang,” termasuk penerbangan jarak jauh, katanya.

Beliau tidak menghuraikan bagaimana pelepasan pesawat akan lebih rendah daripada yang lain, tetapi laman web syarikat penerbangan itu mengatakan ia menggunakan “salah satu armada termuda di langit” dan telah melaksanakan 70 program pengoptimuman bahan api. Penerbangan adalah penyumbang utama kepada perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia. Ekonomi Qatar adalah berasaskan minyak dan mempunyai salah satu jejak karbon per kapita terbesar di dunia.

Sebelum pengumuman Khamis, penganjur telah menganggarkan jejak karbon untuk kejohanan itu lebih daripada 3.6 juta tan metrik CO2, lebih separuh daripadanya akan datang daripada penyokong perjalanan. Pelepasan daripada penerbangan harian baharu — dari Dubai, Muscat, Riyadh, Jeddah dan Kuwait — akan menambah anggaran semasa.

Sebagai jawapan kepada soalan CNN, FIFA berkata anggaran jejak karbonnya sebelum ini diterbitkan pada Februari 2021 dan perbezaan sebenar akan ditangani sebaik sahaja kejohanan itu tamat.

Qatar berkata ia akan mengimbangi pelepasan dengan “melabur dalam projek hijau” — cara biasa bagi syarikat dan orang ramai untuk membatalkan kesan jejak mereka. Penganjur telah menubuhkan “Majlis Karbon Global” yang ditugaskan untuk “mengenal pasti projek berkualiti.”

Pakar iklim, bagaimanapun, telah ditonjolkan had program mengimbangi, seperti penanaman pokok, dengan alasan bahawa ia digunakan secara berlebihan dan kesannya kadangkala dilebih-lebihkan, untuk membolehkan pelepasan perniagaan seperti biasa daripada pembakaran bahan api fosil.
Lambang Rasmi Piala Dunia FIFA Qatar 2022 diumumkan di Doha pada 3 September.
Pengawasan Pasaran Karbon menerbitkan laporan Selasa yang berkata pelan kredit karbon Piala Dunia menyokong projek dengan “tahap integriti alam sekitar yang rendah” dan setakat ini hanya mengeluarkan 130,000 kredit daripada 1.8 juta yang dicagarkan. Piala Dunia akan bermula pada akhir November.

Laporan Carbon Market Watch juga mendakwa anggaran pelepasan karbon FIFA untuk kejohanan itu telah dipandang remeh, mengkritik “pilihan pendekatan perakaunan.”

Mengulas laporan itu, Jawatankuasa Tertinggi Qatar bagi Penyampaian dan Warisan, yang bertanggungjawab bagi acara itu, berkata ia adalah “spekulatif dan tidak tepat untuk membuat kesimpulan” mengenai komitmennya terhadap neutraliti karbon.

“Metodologi yang digunakan untuk mengira komitmen neutral karbon adalah terbaik dalam amalan dan direka bentuk berdasarkan data aktiviti sebenar, selepas Piala Dunia FIFA berakhir,” katanya dalam satu kenyataan yang dihantar sebagai jawapan kepada soalan CNN. “Ini akan diterbitkan, dan sebarang percanggahan akan dijelaskan dan diimbangi.”

Piala Dunia 2022: Amnesty International menggesa FIFA memperuntukkan sekurang-kurangnya $440 juta untuk memberi pampasan kepada pekerja asing di Qatar

FIFA juga membalas laporan itu dan mempertahankan kaedah perakaunannya sendiri, dengan mengatakan ia berdasarkan Protokol Gas Rumah Hijau, piawaian yang digunakan secara meluas.

Ia menambah ia tidak “mengelirukan pihak berkepentingan” dan “menyedari sepenuhnya risiko yang ditimbulkan oleh acara mega terhadap ekonomi, persekitaran semula jadi dan orang serta masyarakat.”

Dalam kenyataan akhbar September, penganjur Qatar acara itu berkata salah satu kelebihan menganjurkan Piala Dunia ialah “sifat kompak” negara mereka. Jarak yang singkat antara stadium akan menafikan keperluan untuk perjalanan udara domestik oleh peminat dan mengurangkan jejak karbon kejohanan. Ia seterusnya mengatakan perjalanan udara “diiktiraf sebagai salah satu sumber pelepasan karbon terbesar di dunia.”

Tetapi terdapat kebimbangan yang semakin meningkat bahawa negara kecil berpenduduk kurang daripada 3 juta orang itu mungkin tidak dapat menampung begitu ramai peminat. Penonton terbang masuk dan keluar dalam sehari akan mengurangkan keperluan untuk penginapan yang lebih tinggi.

Al Baker, bagaimanapun, berkata ia sentiasa merancang untuk menjalankan penerbangan tambahan untuk mengangkut orang hanya untuk hari itu.

“Yang Amat Mulia Amir sentiasa ingin berkongsi manfaat kejohanan ini dengan semua jiran kita,” katanya.

“Ia boleh dilaksanakan kerana, pertama sekali, kami mempunyai kemudahan terkini yang baik. Mereka memproses orang dengan cepat. Kami juga telah membawa masuk kemudahan pengangkutan yang besar termasuk metro,” kata Al Baker.

We would like to say thanks to the author of this post for this amazing web content

Ketua Pegawai Eksekutif Qatar Airways mempertahankan 160 penerbangan tambahan setiap hari di Piala Dunia ‘berkecuali iklim’


You can find our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/