Keutamaan perjanjian Martinez dengan perbelanjaan Arsenal akan diteruskan selepas pembelian Vieira

Pembelian Fabio Vieira oleh Arsenal adalah petunjuk penting kepada perniagaan yang mereka rancangkan untuk musim panas ini, kerana pemain dengan profil dan kedudukannya tidak semestinya menjadi keutamaan. Ini menunjukkan, melainkan mereka mengubah sepenuhnya pemikiran mereka (yang bukan tipikal pengurus Mikel Arteta), anak muda Portugal itu adalah prospek yang terlalu baik untuk dilepaskan.

Menandatanganinya tidak semestinya bermakna Arsenal akan berhenti mengejar sasaran lain, atau ketibaan Vieira menggantikan orang lain dalam pandangan mereka, seperti Raphinha, Gabriel Jesus atau Lisandro Martinez. Sebaliknya, mereka berminat untuk meneruskan. Pelan, idealnya, adalah untuk merekrut mereka semua.

Perpindahan Vieira berlaku dengan pantas. Terdapat nama lain dalam senarai itu, tetapi akhirnya sejauh mana Arteta inginkan pemain ini secara mendadak mempercepatkan perjanjian itu, berjalan selama lima tahun dan bernilai sehingga £35 juta. Walaupun Vieira telah memainkan beberapa posisi dalam kariernya dan juga boleh beroperasi sebagai penyerang kedua atau pemain lebar, pemain berusia 22 tahun itu dianggap oleh Arsenal sebagai pilihan sebagai pemain No 10 atau No 8. Arsenal menjangkakan dia memerlukannya. masa untuk menyesuaikan diri selepas berpindah dari bola sepak Portugal tetapi terdapat keterujaan yang besar dalam kem yang dia boleh berkembang menjadi pemain yang luar biasa.

Itu adalah sesuatu yang kekal penting dalam strategi mereka — mengenal pasti janji bakat berkaliber tinggi semasa mereka masih mampu. Pemain sayap Brazil berusia 19 tahun Marquinhos, ketibaan baru-baru ini dari Sao Paulo, adalah satu lagi petunjuk mengenainya, dan integrasinya adalah dengan memikirkan masa depan.

Dengan tumpuan yang begitu tinggi kepada pemain kreatif, tidak dilupakan bahawa Arsenal masih mempunyai beberapa pemikiran untuk dilakukan secara bertahan. Penjaga gol antarabangsa Amerika Syarikat Matt Turner tidak lama lagi akan bertemu dengan rakan sepasukannya yang baharu selepas berpindah dari New England Revolution of MLS dan Bek tengah Perancis, William Saliba bersedia untuk memulakan semula kariernya di London Colney selepas percutiannya selepas Liga Negara.

Arsenal mahu Martinez menyertai blok pertahanan — bek tengah kiri Ajax akan menambah lebih mendalam dalam kedudukan Gabriel buat sendiri musim lalu. Sumber menunjukkan Arsenal telah mempunyai tawaran — dalam lingkungan €30 juta — sudah ditolak. Pemain berusia 24 tahun itu, yang dikatakan berminat untuk menyertai pasukan Arteta, juga akan memberikan perlindungan di bek kiri untuk Kieran Tierney, sama seperti Takehiro Tomiyasu juga mampu memainkan kedua-dua posisi di bahagian kanan pertahanan.

Perjanjian akan meningkatkan kemungkinan pinjaman untuk Nuno Tavares, walaupun pemain itu gembira di London selepas mendapat musim debut yang kadang-kadang menguji di bawah tali pinggangnya dan berminat untuk kekal.

Arsenal juga kini sedang mencari untuk menutup perjanjian untuk Jesus secepat mungkin. Manchester City sedang mencari £50 juta dan tidak memerlukan wang itu, tetapi ada harapan perjanjian boleh dicapai antara kelab, dengan penyerang Brazil itu bersedia untuk menyertai dan syarat peribadi tidak dianggap sebagai masalah. Youri Tielemans adalah nama lain yang tinggi dalam senarai Arsenal tetapi itu adalah situasi yang lebih bernuansa. Ia berkemungkinan bergantung kepada pergerakan lain di bahagian tengah tengah. Granit Xhaka kekal sebagai kehadiran penuh misteri, tetapi jika ada perjanjian yang perlu dilakukan untuknya, ia akan membuka pintu lebih luas untuk Tielemans, dengan bayaran sekitar £25 juta diperlukan untuk menjalankan perniagaan dengan Leicester.

Tielemans hampir berlaku pada penghujung musim lalu apabila Arsenal kelihatan seperti mereka boleh kembali ke bola sepak Liga Juara-Juara, tetapi langkah itu menjadi kurang pasti dengan penamat di tempat kelima mereka hanya menyediakan bola sepak Liga Europa pada 2022-23. Pemain Belgium itu tidak menentang untuk kekal di Leicester untuk tahun terakhir kontraknya, dengan harapan untuk menarik perhatian pada separuh masa Piala Dunia, dan kemudian memilih kelabnya secara percuma pada musim panas depan.


Yesus masih menjadi sasaran walaupun perjanjian Vieira (Foto: Rich Linley – CameraSport melalui Getty Images)

Arsenal jelas perlu menjana sedikit dana daripada pengeluaran, dan akan mengalu-alukan wang yang boleh dikumpul daripada menjual sekumpulan pemain pasukan utama yang mempunyai sedikit nilai tetapi tidak mungkin mendapat sebarang masa bermain di bawah Arteta — seperti Lucas Torreira, Bernd Leno dan Nicolas Pepe.

Perjanjian untuk Raphinha dari Leeds United difikirkan bergantung pada penyingkiran Pepe dan dipercayai Arsenal dan pemain Pantai Gading itu berminat untuk perkara ini berlaku — tetapi kelab itu mahu melihat pulangan yang munasabah pada rekod pembelian mereka. Minat Barcelona terhadap pemain Brazil itu mendapat pukulan apabila Leeds terselamat daripada penyingkiran pada hari terakhir musim lalu dan kurang terdedah kepada penjualan murah, yang memberi laluan kepada Arsenal untuk menunjukkan betapa bercita-cita tinggi dan agresif mereka mahu berada dalam pasaran musim panas ini.

Ia adalah tindakan mengimbangi yang sukar: berbelanja tanpa mendapatkan semula terlebih dahulu adalah satu perjudian, tetapi pada masa yang sama mereka tidak mahu terlepas sasaran utama mereka dan sangat sedar tentang bahaya menunggu sehingga penghujung tetingkap untuk menyelesaikan terlalu banyak tawaran.

Pengajaran musim lalu adalah segar.

Arsenal jelas dalam corak pengambilan mereka setahun lalu, dengan potensi muda yang sedang berkembang di tengah-tengah pembinaan semula mereka. Tetapi disebabkan kelewatan pemain utama, pasukan itu tidak bersedia ketika aksi bermula dan kelab itu mengharungi permulaan Liga Perdana terburuk mereka dengan tiga kekalahan berturut-turut, tiada gol dan sembilan bolos. Sembilan bulan kemudian, mereka tamat tiga mata di bawah kelayakan Liga Juara-Juara.

Arteta mahu skuadnya mempunyai persediaan yang baik dan ditala dengan baik untuk sepak mula kali ini.

Penyumbang tambahan: Adam Crafton dan James McNicholas

(Foto teratas: Jose Manuel Alvarez/Imej Sukan Berkualiti/Imej Getty)

We want to say thanks to the writer of this short article for this amazing material

Keutamaan perjanjian Martinez dengan perbelanjaan Arsenal akan diteruskan selepas pembelian Vieira


Our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/