Kontrak James Harden: Semua yang anda perlu tahu mengenai perjanjian bintang Sixers itu

James Harden telah menjadi titik tumpuan perdagangan dalam musim terbesar NBA setiap dua tahun yang lalu. Dia dan Philadelphia 76ers kini mendapati diri mereka beberapa bulan lagi dari luar musim yang benar-benar menarik; Harden mempunyai pilihan pemain yang lumayan, dan Daryl Morey berpeluang untuk memperkaya semula francais di sekitar gandingan Joel Embiid dan Harden. Keadaan ini mempunyai beberapa nuansa ketara yang boleh mengelirukan, jadi ini adalah masa yang sesuai untuk menyusun sesi soal jawab yang menangani beberapa elemen utama.

Jadi, apakah perjanjian dengan pilihan pemain Harden?

Nampaknya Harden tidak mengambil atau menolak pilihan pemainnya yang bernilai $47.4 juta untuk 2022-23 sebagai sebahagian daripada megadeal tarikh akhir perdagangan, dan itu membuka fleksibiliti untuk kedua-dua pihak. Ia juga secara teorinya mewujudkan peluang dia akan menarik diri dan pergi, tetapi rasanya sangat tidak mungkin.

Apakah yang paling Harden boleh buat, dan bagaimanakah perkara itu boleh berlaku?

Biasanya, gaji maksimum pemain pada kontrak baru bergantung semata-mata pada pengalaman bertahun-tahun dalam NBA dan jumlah had gaji untuk musim itu, dengan 25 peratus, 30 peratus dan 35 peratus daripada had tersebut berfungsi sebagai tiga ambang dalam perjanjian tawar-menawar kolektif semasa. Pada unjuran had $122 juta untuk 2022-23, itu bermakna gaji permulaan $42.7 juta untuk pemain seperti Harden dengan pengalaman 10 tahun atau lebih.

Walau bagaimanapun, CBA termasuk pengecualian kepada rangka kerja ini bagi mereka yang berada di peringkat teratas gaji; pemain dibenarkan mendapat kenaikan gaji 5 peratus daripada musim sebelumnya, walaupun itu meletakkannya di atas garis maks “biasa”. Oleh kerana Harden memperoleh $44.3 juta pada 2021-22, dia dibenarkan menandatangani kontrak baharu bermula pada $46.5 juta, walaupun itu melebihi maksimum 35 peratus. Dengan 76ers, gaji permulaan dengan kenaikan tahunan 8 peratus itu mencapai kontrak lima tahun, $269.9 juta.

Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya, “Tunggu, $46.5 juta itu kurang daripada pilihan pemain Harden, bukan?” Itulah pemikiran yang betul. Walaupun CBA membenarkan pengecualian khas itu kepada maksimum untuk ejen percuma yang mendapat gaji besar, ingat bahawa Harden tidak perlu menjadi ejen percuma pada musim panas ini, dan kenaikan setiap musim pada kontrak semasanya adalah lebih daripada 5 peratus. Oleh itu, yang paling Harden boleh selamatkan di luar musim ini adalah melalui ikut serta dan kemudian memanjangkan $47.4 juta berbanding $46.5 juta. Ini membawa kepada jumlah nilai hubungan maksimum sebanyak $274.7 juta selama lima musim termasuk ikut serta, lebih kurang $5 juta daripada rangka kerja lain.

Bagaimana jika Harden sanggup mengambil kurang daripada maksimum mutlaknya? Bagaimana ia akan berfungsi?

CBA agak fleksibel apabila ia melibatkan pemain yang membuat kurang daripada perjanjian terkaya mereka, jadi kontrak Harden sub-maks boleh mengambil pelbagai bentuk. Perkara penting yang perlu diingat ialah musim pertama kontrak baharu adalah kunci untuk menetapkan parameter. Oleh kerana 76ers mempunyai hak Harden’s Bird, mereka boleh memulakannya pada sebarang gaji dari minimum hingga maksimum $46.5 juta itu. Dari situ, kontrak itu boleh meningkat atau menurun sebanyak 8 peratus daripada gaji tahun pertama pada setiap tahun kontrak berikutnya.

Katakan Harden dan Morey bersetuju menerima gaji $40 juta untuk 2022-23 sebagai sebahagian daripada kontrak baharu. Lapan peratus daripadanya ialah $3.2 juta, jadi setiap musim selepas musim pertama, gajinya boleh meningkat sehingga $3.2 juta daripada tahun sebelumnya, menurun sehingga $3.2 juta atau mendarat di mana-mana sahaja di antaranya.

Had terbesar dengan ini ialah had 8 peratus pada syif tahun ke tahun, kerana ini bermakna kontrak boleh mengalami pasang surut tetapi tiada perubahan yang benar-benar besar. Perubahan itu boleh digunakan untuk mencapai matlamat lain, seperti mengetepikan cukai mewah buat sementara waktu atau menurunkan gaji Harden secara mendadak pada lewat kontrak apabila tahap permainannya mungkin jauh di bawah standard semasa. Itu lebih penting bagi 76ers daripada Harden, terutamanya kerana cara rundingan mungkin berjalan adalah bahawa mereka mungkin menewaskan syarat kewangan yang tulen (tahun, dolar, jaminan, dll.) tetapi kemudian biarkan Morey menyusun perjanjian dalam fesyen yang membuat paling masuk akal dengan visinya untuk buku pasukan.

Adakah terdapat cara lain kontrak Harden seterusnya boleh berfungsi?

Ya, dan ia adalah struktur kegemaran mutlak saya jika Harden bersedia untuk mengambil kurang daripada maksimumnya.

Di atas, saya bercakap tentang idea bahawa Harden dan Morey akan menumpukan rundingan mereka pada bahagian penting: berapa banyak wang untuk tempoh, pilihan dan sama ada keseluruhan kontrak akan dijamin sepenuhnya atau tidak. Dalam senario di mana Harden sanggup mengambil kurang daripada maksimumnya, had 8 peratus CBA pada kenaikan tahun ke tahun mungkin mengehadkan pilihan Morey lebih daripada yang dia mahukan. Walau bagaimanapun, pilihan masuk Harden membuka satu lagi kemungkinan besar: satu versi kontrak Harden yang sangat tinggi di hadapan di mana pilihan $47.4 juta itu kekal dalam buku Sixers tetapi kemudian musim akan datang jatuh dengan ketara. Seperti yang dibincangkan di atas, CBA memberikan lebih banyak latitud dengan ketara apabila ia melibatkan pemain yang mengambil kurang, dan itu benar-benar memainkan peranan dalam sambungan.

Secara teorinya, gaji Harden boleh turun kepada jumlah yang dirundingkan yang mereka inginkan untuk 2023-24, kemudian sekatan 8 peratus tahun ke tahun akan masuk pada gaji baharu pertama itu.

Katakan, secara teorinya, Harden sanggup mengambil $35 juta setiap musim dalam tempoh lima tahun berbanding maksimum penuhnya. Pada kontrak baharu bermula pada 2022-23, ia mungkin kelihatan seperti ini:

Walau bagaimanapun, menggunakan pilihan pemain, kedua-dua pihak boleh menyusun wang keseluruhan yang sama dengan cara ini:

1651881089 24 Kontrak James Harden Semua yang anda perlu tahu mengenai perjanjian

Laluan kedua itu lebih disukai untuk Harden kerana dia akan mendapat lebih banyak wang lebih awal (terutamanya mengambil kira nilai masa wang). Ia juga berpotensi lebih baik untuk 76ers, kerana mereka mungkin akan membayar cukai pada 2022-23, kemudian mengelakkannya seawal 2023-24 dan menjauhinya dengan baik pada 2024-25 apabila kontrak Tobias Harris tamat. buku — betul-betul menjelang kontrak penting untuk bintang pelarian Tayar Maxey. Sekarang, ini memerlukan Harden bersedia menerima pembayaran keseluruhan yang lebih rendah itu, dan itu mungkin tidak ada dalam kad. Namun, ia adalah satu hipotesis yang menarik yang benar-benar boleh mengubah perkara untuk francais itu.

Bagaimana pula dengan peraturan lanjutan dan perdagangan?

Peraturan CBA ini hanya berlaku jika Harden ikut serta, kerana sekatan lanjutan dan perdagangan tidak menjejaskan ejen bebas menandatangani kontrak kurang daripada enam bulan selepas mereka didagangkan ke pasukan baharu mereka. Walau bagaimanapun, jika Harden mengikut serta dan kedua-dua pihak membina lanjutan daripada itu, mereka hanya boleh menambah sementara dua musim baharu dan melakukan sehingga 5 peratus kenaikan pada pilihan pemain $47.4 itu. Sekali lagi, CBA berada di atas kapal dengan pemain yang mendapat gaji yang lebih rendah tetapi pengehadan dua musim baharu mungkin menyebabkan sebarang pelanjutan serta-merta tidak dapat dipertahankan, walaupun hanya untuk sebahagian daripada musim luar.

Oleh itu, kerana sekatan lanjutan dan perdagangan berlangsung enam bulan selepas urus niaga, Harden dan 76ers tidak boleh secara rasmi meletakkan pen di atas kertas pada sambungan yang lebih tinggi yang dibina daripada ikut serta sehingga 10 Ogos 2022. Bagaimanapun, kedua-dua pihak benar-benar boleh memahami bagaimana rupa kontrak itu, dan, sebenarnya, mereka perlu berbuat demikian kerana keputusan pilihan pemain Harden datang sebelum tahun liga bertukar pada bulan Julai. Namun, itu adalah kesulitan sementara dan bukannya batasan.

Bagaimana dengan peraturan Lebih-38?

Harden boleh berterima kasih kepada bekas rakan sepasukan Chris Paulmemandangkan kontrak CBA sebelum ini mengehadkan pemain ketika mereka menghampiri musim usia 36 tahun, tetapi pemain mengembalikannya kepada 38. Memandangkan Harden kini berusia 32 tahun dan tidak akan mencecah 33 tahun sehingga Ogos, peraturan lebih 38 tahun tidak akan menjejaskannya.

Bagaimana pula jika Harden pergi pada musim panas ini? Apakah fleksibiliti yang dimiliki oleh 76ers itu?

Jika Harden memilih keluar dan menandatangani di tempat lain sebagai ejen bebas, 76ers mengambil wangnya daripada buku mereka tetapi kewajipan penting kepada Embiid dan Tobias Harris bermakna mereka hanya mencipta jumlah ruang had yang sederhana: $15-25 juta bergantung pada kontrak tidak terjamin $10 juta Danny Green, melainkan mereka mengosongkan ruang tambahan oleh pemain berdagang dengan gaji terjamin. Itu sudah cukup untuk menambah seseorang yang akan membantu, terutamanya jika Morey boleh mengosongkan lebih banyak ruang, walaupun ini adalah kelas ejen bebas yang sangat lemah. Sebaliknya, masa yang lebih berkemungkinan untuk membuat percikan bukan Harden ialah 2023, apabila Harris mempunyai kontrak yang tamat dan Maxey belum memulakan perjanjian seterusnya.

Terdapat juga kemungkinan bahawa Harden pergi melalui tandatangan dan perdagangan, yang mewujudkan pengecualian perdagangan besar-besaran dan/atau menghantar pemain ke Philadelphia. Dalam senario itu, Morey mungkin kekal melebihi had sama ada dengan pemain baharu tersebut atau dengan menggunakan pengecualian perdagangan, tetapi masalahnya ialah anda masih perlu mencari dan memperoleh pemain baharu dengan pengecualian, mungkin menggunakan aset untuk menarik rakan kongsi perdagangan tersebut untuk menghantar seseorang.

(Foto James Harden: John E. Sokolowski / USA Today)

We would like to say thanks to the author of this post for this awesome content

Kontrak James Harden: Semua yang anda perlu tahu mengenai perjanjian bintang Sixers itu


Check out our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/