Kostyuk dari Ukraine menolak jabat tangan Azarenka

NEW YORK — Selepas kekalahan straight set kepada bekas pemain No. 1 Dunia Victoria AzarenkaUkraine Marta Kostyuk enggan berjabat tangan dengan lawannya dari Belarus. Sebaliknya, dia menaikkan raketnya untuk mengetuk cepat.

Kostyuk, yang lantang bersuara tentang rasa tidak senangnya mengenai sikap berdiam diri pemain Rusia dan Belarus dalam jelajah itu, berkata adalah tidak wajar untuk berjabat tangan dengan Azarenka pada sidang akhbar selepas perlawanan.

“Ia adalah pilihan saya — saya rasa saya tidak tahu mana-mana orang yang mengutuk perang secara terbuka, dan tindakan kerajaan mereka, jadi saya rasa saya tidak boleh menyokong perkara ini,” katanya kepada ESPN .

“Jangan salah sangka, dia seorang pesaing yang hebat. Tetapi, ia tiada kaitan dengan dia sebagai seorang manusia,” tambah Kostyuk.

Selepas Terbuka Citi di Washington, DC, pemain Ukraine Dayana Yastremska juga enggan bersalaman dengan Azarenka selepas perlawanan. Yastremska melarikan diri dari Ukraine bersama adik perempuannya beberapa hari selepas pencerobohan Rusia bermula pada bulan Februari.

Belarus telah disekat oleh Amerika Syarikat kerana “sokongan” dan “memudahkan” pencerobohan itu.

Kostyuk berkata bahawa Azarenka tidak menghubunginya untuk bercakap sejak awal perang. Kostyuk berkata memandangkan jangkauan Azarenka di Belarus dan sebagai sebahagian daripada Majlis Pemain WTA, dia harus menggunakan suaranya untuk mengutuk perang.

Kostyuk juga berkata dia telah menghantar mesej kepada Azarenka Rabu selepas sesi latihannya untuk “memberi amaran” bahawa dia tidak akan berjabat tangan dengannya selepas perlawanan hari ini. Kostyuk juga berkata dia mahu mengadakan perbualan yang lebih luas dengan Azarenka mengenai perang dan mendengar fikirannya tentang tempat Belarusia itu berdiri. Kostyuk berkata Azarenka menjawab bahawa dia tidak berada di lokasi, jadi mereka tidak mempunyai perbualan.

Azarenka telah disingkirkan daripada acara Peace for Ukraine USTA minggu lalu — acara kemanusiaan untuk mengumpul dana untuk Ukraine — selepas Kostyuk meluahkan rasa tidak selesanya dengan penyertaan Azarenka dalam temu bual dengan saluran BTU Ukraine. Kostyuk berkata dia enggan menyertai acara itu sebagai hasilnya.

“Bayangkan ada Perang Dunia II dan ada kutipan derma untuk orang Yahudi dan seorang pemain Jerman mahu bermain,” kata Kostyuk mengenai keputusannya selepas perlawanan Khamis.

Sejurus selepas sidang akhbar Kostyuk, Azarenka memberitahu pemberita bahawa dia telah menghubungi WTA untuk berbual dengan atlet Ukraine sejak beberapa bulan lalu.

“Saya telah diberitahu ia bukan masa yang baik,” katanya.

Azarenka menambah bahawa dia tidak mempunyai hubungan rapat dengan Kostyuk, dan tidak pernah berbual dengannya, tetapi telah menghubungi pemain Ukraine lain untuk mendengar dan membina hubungan dengan mereka dan bersedia untuk bersemuka. dengan Kostyuk.

“Saya terbuka kepada bila-bila masa untuk mendengar, cuba memahami, bersimpati. Saya percaya bahawa empati pada saat seperti ini sangat penting, yang sekali lagi, menjadi mesej saya yang jelas pada mulanya,” katanya.

Mengenai acara pengumpulan dana Peace for Ukraine, Azarenka berkata dia telah diminta untuk mengambil bahagian di dalamnya dan serta-merta bersetuju untuk melakukannya, kerana “ia bukan masalah bagi saya. Seperti, mengapa saya tidak mengambil bahagian dalam bantuan kemanusiaan untuk orang yang benar-benar bergelut sekarang,” katanya.

“Saya fikir ini adalah isyarat yang benar-benar menunjukkan komitmen,” kata Azarenka. “Saya tidak pasti mengapa ia tidak diambil seperti itu.”

Azarenka juga berkata bahawa dia mempunyai mesej yang jelas sejak awal perang.

“Saya di sini untuk cuba membantu, yang telah banyak saya lakukan. Mungkin bukan sesuatu yang dilihat orang. Dan bukan untuk itu saya melakukannya. Saya melakukannya untuk orang yang [are] yang memerlukan, junior yang memerlukan pakaian, orang lain yang memerlukan wang atau orang lain yang memerlukan pengangkutan atau apa sahaja. Itulah yang penting bagi saya, untuk membantu orang yang memerlukan.”

We wish to give thanks to the author of this post for this awesome material

Kostyuk dari Ukraine menolak jabat tangan Azarenka


Take a look at our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/