Kumpulan 9/11 berterima kasih kepada pemain golf kerana menolak Saudi

Sekumpulan hampir 2,500 ahli keluarga yang terselamat yang terbunuh atau cedera dalam serangan pengganas pada 11 September 2001, telah menulis surat terbuka kepada ahli Jelajah PGA untuk mengucapkan terima kasih kerana kekal setia pada jelajah itu dan tidak menyertai saingan LIV Golf Invitational Series , yang dibiayai oleh Dana Pelaburan Awam Arab Saudi.

Dalam surat itu, yang dikeluarkan Rabu, mangsa yang terselamat menggambarkan diri mereka sebagai pasangan, anak, ibu bapa dan adik-beradik mereka yang maut dan cedera dalam serangan pengganas 9/11, yang mengorbankan hampir 3,000 orang.

“Kepada ramai di antara anda yang memilih untuk kekal setia kepada Jelajah PGA — dan tidak berpaling tadah kepada Siri Golf LIV yang dibiayai Arab Saudi — kami berterima kasih kepada anda dan penaja yang menyokong anda,” bunyi surat itu. “Terima kasih kerana mempertahankan kesopanan. Terima kasih kerana membela Keluarga 9/11. Terima kasih kerana menentang usaha Kerajaan Arab Saudi untuk membersihkan reputasinya dengan membeli atlet profesional.”

Osama bin Laden dan 15 daripada 19 perampas pada 11 September adalah warga Saudi.

Lebih daripada 20 pemain Jelajah PGA, termasuk bekas juara utama Brooks Koepka, Phil Mickelson, Dustin Johnson dan Bryson DeChambeautelah menandatangani dengan LIV Golf dan menerima bonus menandatangani antara sebanyak $100 juta hingga $200 juta, menurut laporan yang diterbitkan.

Pesuruhjaya Jelajah PGA Jay Monahan menggantung 17 pemain yang bertanding dalam kejohanan sulung LIV Golf di luar London tanpa pelepasan acara bercanggah. Acara LIV Golf pertama di Amerika Syarikat dijadualkan bermula 30 Jun di Pumpkin Ridge di Portland, Oregon.

“Kami tahu bahawa tidak semua anda adalah jutawan, dan anda bersaing untuk memenangi kejohanan, kemasyhuran, dan kemuliaan,” surat itu menyambung. “Kami menghargai dan memuji semangat, pemanduan dan bakat anda, dan percaya itu semua adalah sebahagian daripada apa yang menjadikan sukan kompetitif hebat.

“Beberapa rakan ahli Jelajah PGA anda telah menukar impian mereka untuk memperoleh kejayaan dengan wang mudah — sememangnya, wang darah — sama ada mereka memerlukan dana tersebut atau tidak. Mereka termasuk beberapa orang terkaya dalam bidang itu, yang mewajarkan peranan mereka di Saudi Usaha Arab untuk bersukan dengan mudah, dan menakjubkan, melihat ke arah lain. Mereka melakukannya dengan santai apabila ditanya soalan yang sukar atau berhadapan dengan kebenaran yang tidak selesa: Bahawa mereka membantu salah satu rejim paling teruk di dunia menyelesaikan jenayahnya.”

Kumpulan yang terselamat 9/11 lain menuduh pemain yang berpaling tadah ke LIV Golf bersubahat dalam apa yang mereka namakan sebagai usaha mencuci sukan Arab Saudi.

“Saya rasa saya bercakap untuk hampir semua orang Amerika kerana kami merasakan simpati yang paling dalam dan empati yang paling dalam untuk mereka yang kehilangan orang tersayang, rakan dalam 9/11,” kata Mickelson sebelum Terbuka AS minggu lalu. “Ia memberi kesan kepada kita semua, dan mereka yang telah terjejas secara langsung, saya fikir saya tidak dapat menekankan betapa empati yang saya ada untuk mereka.”

Surat Selasa itu memperincikan pelanggaran hak asasi manusia yang lain, termasuk dakwaan kerajaan Arab Saudi terlibat dalam pembunuhan wartawan Washington Post Jamal Khashoggi, seorang warga AS.

“Malangnya, keganasan Saudi tidak berakhir dengan 9/11,” bunyi surat itu. “Dunia melihatnya pada 2018 dengan pembunuhan berdarah dingin Jamal Khashoggi yang diarahkan oleh Putera Mahkota Saudi sendiri. Dan kami terus melihatnya pada 2022, kerana kerajaan Saudi telah memenjarakan banyak penentang dan wartawan, menjadi tuan rumah pelaksanaan hukuman mati secara terbuka. 81 orang, menyembelih dan mengebom warga Yaman, dan melakukan banyak jenayah lain terhadap wanita dan minoriti.”

Beberapa pemain yang telah menandatangani dengan LIV Golf kehilangan penaja lama selepas berpaling tadah. KPMG, Workday dan Amstel Light menamatkan tawaran mereka dengan Mickelson. Callaway, penaja peralatan lamanya, menjeda hubungannya dengannya. Bank Diraja Kanada menghentikan hubungan perniagaannya dengan Johnson dan Graeme McDowelldan Rocket Mortgage menamatkan penajaan DeChambeau.

“Kepada anda yang telah memilih perkara yang betul berbanding wang darah daripada entiti sukan yang korup dan pemusnah serta penyokong Arab Saudi, sila terus berdiri teguh,” bunyi surat itu. “Anda membangkitkan harapan dan keyakinan bahawa perjalanan panjang kami ke arah akauntabiliti dan keadilan sudah dapat dicapai. Kami amat menghargai integriti anda dan kesediaan anda untuk mempertahankan prinsip.

“Kami Tidak Akan Lupa. Terima kasih kerana mengingatkan semua rakyat Amerika dan rakyat dunia bahawa kami tidak boleh lupa. Terima kasih kerana melakukan apa yang betul.”

We would like to give thanks to the writer of this article for this outstanding content

Kumpulan 9/11 berterima kasih kepada pemain golf kerana menolak Saudi


You can view our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/