Lagu angsa senior: Destanni Henderson menamatkan kerjaya Carolina Selatan dengan gelaran NCAA

MINNEAPOLIS — Carolina Selatan Destanni Henderson bersaiz sehingga Paige Bueckers. Dua minit memasuki suku keempat permainan kejohanan kebangsaan NCAA 2022 antara Gamecocks dan UConn Huskies pada malam Ahad.

Henderson menggelecek bola dengan tangan kanannya ketika Bueckers cuba menipu skrin bola. Tetapi Henderson menembusi celah yang terbuka, memandu dengan kuat di lorong. Pengawal kanan 5-kaki-7 itu dinaikkan dengan 6-3 UConn Aaliyah Edwards di pinggulnya dan menyelak bola dari papan belakang dan melalui jaring. Dia berlari kembali ke dalam gelanggang ketika UConn diset semula, lidah menjulur keluar sedikit sahaja, sambil tersenyum.

“Dia terbakar,” kata ketua jurulatih bersekutu South Carolina Lisa Boyer selepas perlawanan. “Itu adalah harinya, malamnya. Dan dia mengambil setiap kesempatan daripadanya.”

Henderson menamatkan permainan dengan 26 mata tertinggi dalam kerjaya, empat assist dan tiga steal dalam kemenangan 64-49 South Carolina ke atas UConn untuk kejuaraan kebangsaan kedua program itu dalam tempoh lima tahun. Dia adalah pemain pertama sejak 2000 untuk menjaringkan kerjaya yang tinggi dalam permainan kejohanan kebangsaan. Dia menguasai 34 daripada 64 mata Gamecocks, menembak 9-untuk-20 dari padang dan 3-untuk-6 dari luar arka. Secara pertahanan, dia membantu mengekalkan Bueckers, pemain kebangsaan tahun 2021, kepada 14 mata. Bueckers merembat 1-untuk-5 lawan Henderson.

“Saya benar-benar tidak tahu bahawa saya mempunyai kerjaya yang tinggi,” kata Henderson. “Ia lebih daripada satu rahmat, dan satu penghormatan untuk melakukannya pada saat ini, saat yang istimewa, yang kita semua akan ingat selama-lamanya.”

Ketika jam semakin surut di Pusat Sasaran, orang ramai mula bersorak untuk Gamecocks. Walaupun penyokong — diketuai oleh pemain hebat South Carolina dan penyerang Las Vegas Aces A’ja Wilson — meraung, Henderson tetap tenang. Apabila dia diusir, jurulatih Dawn Staley memeluknya dan menampar belakangnya sebagai perayaan. Penolong Fred Chmiel memeluk Henderson dan mengangkatnya dari tanah.

Dengan detik-detik terakhir berlalu, Henderson berdiri berhampiran bangku simpanan, tersenyum, kepalanya tunduk rendah, air mata mengalir di matanya. Apabila rakan sepasukannya berlari ke gelanggang di buzzer, Henderson sebaliknya berjalan, menarik bajunya menutup mukanya untuk menyembunyikan emosinya daripada kamera dan orang ramai.

“Ia adalah satu perjalanan yang membawa saya ke saat ini,” katanya. “Saya terpaksa percaya dan terpaksa menerima peranan saya, dan saya rasa ia sangat berbaloi.”

Muda ke hadapan Aliyah Boston dinobatkan sebagai Pemain Paling Cemerlang Empat Akhir. Tetapi ketika Henderson mengangkat trofi tinggi, konfeti hujan turun dari siling, detik itu mengingatkan apa yang diperlukan untuk Henderson sampai ke sana: dari mahkamah YMCA di kampung halamannya di Fort Myers, Florida, ke bangku simpanan di Columbia, Selatan Carolina. Ini adalah tahun malam dalam pembuatan untuk pengawal mata Carolina Selatan, yang dua tahun lalu turun dari bangku simpanan.

Staley mengetepikan Henderson pada musim kedua dan memberitahunya dia tidak akan berperanan sebagai pemain permulaan tetapi dia masih akan bermain banyak minit. Henderson akan bermain kesemua 33 perlawanan, tetapi dia tidak memulakan satu pun perlawanan pada musim itu.

bermain

0:53

South Carolina Gamecocks mengalahkan UConn Huskies untuk memenangi gelaran kebangsaan kedua program itu.

“Dia hanya fikir, demi pasukan, adalah yang terbaik untuk saya turun dari bangku simpanan,” kata Henderson kepada ESPN pada Januari, melihat ke belakang. “Dan itulah yang saya lakukan.”

Staley menyampaikan cerita itu kepada Gamecocks semasa kajian filem hanya beberapa hari selepas kekalahan pertama pasukan pada musim 2021-22, kekalahan lebih masa 70-69 kepada Missouri. Ia bertujuan untuk memberi inspirasi kepada pemainnya untuk komited dan mempercayai proses itu, sesuatu yang dikatakan Henderson sebagai contoh. Untuk menekankan maksudnya, dia bertanya soalan.

“Apa yang awak cakap, Henny?” Staley bertanya tentang jawapan Henderson ketika dia menyampaikan berita itu. “Dia tak banyak cakap.”

Henderson tidak banyak berkata pada malam Ahad selepas perlawanan. Dia tidak menjerit atau menjerit. Hanya ada sedikit senyuman dan hujung lidahnya terkeluar dari celah-celah bibirnya.

“Dia jiwa yang tenang,” kata Staley. “Dan pengendali yang lancar.”

Persinggahan seterusnya Henderson ialah draf WNBA. Persembahannya pada malam Ahad adalah jenis detik yang mempengaruhi stok draf, terutamanya dengan masa tinggal seminggu lagi.

“Langit adalah had untuknya,” kata pengawal Minnesota Lynx Angel McCoughtry. “Dia akan menjadi atlet profesional yang hebat.”

Henderson menaiki tangga untuk memotong bahagian jaringnya, sama seperti dia melakukan segala-galanya pada malam Ahad, dengan keyakinan yang tenang dan lancar. Sambutan minima.

Hanya seketika untuk dia menghargai dengan cara yang dia lakukan. Dengan tidak banyak cakap.

Persembahannya bercakap cukup kuat.

We would like to say thanks to the author of this short article for this remarkable material

Lagu angsa senior: Destanni Henderson menamatkan kerjaya Carolina Selatan dengan gelaran NCAA


Explore our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/