Laporan dan sorotan Grand Prix Kanada 2022: Verstappen meningkatkan Leclerc sebanyak 0.081s untuk menyapu bersih sesi latihan Jumaat di Montreal | Formula 1®

Penyandang juara dunia Max Verstappen menetapkan rentak dalam latihan kedua untuk Grand Prix Kanada, tetapi saingan gelarannya Charles Leclerc memastikan dia jujur ​​apabila dia hanya ketinggalan 0.081s di Litar Gilles Villeneuve.

Pemandu Red Bull itu mencatat masa 1m 14.127s pada tayar lembut yang baru, dengan sedikit bahan api dikeluarkan, mendahului masa di hadapan Leclerc, dengan Ferrari kedua Carlos Sainz dua per sepuluh saat di tempat ketiga.

SEPERTI YANG TERJADI: Semua aksi dari latihan kedua untuk Grand Prix Kanada

Mungkin kejutan pada sesi itu datang daripada Sebastian Vettel, pemenang di Kanada pada 2018, dengan pemain Jerman itu meletakkan Aston Martin miliknya di tempat keempat yang hebat, hanya 0.315s di bawah rentak paling hebat.

Fernando Alonso kelihatan kuat dalam latihan pertama dan dia meneruskan prestasi itu ke sesi kedua, meletakkan Alpine miliknya di tempat kelima – satu persepuluh di belakang rakannya juara dunia Vettel – dengan Pierre Gasly dari AlphaTauri di tempat keenam.

1


Maks
Verstappen
VER
Perlumbaan Lembu Merah

1:14.127

2


Charles
Leclerc
LEC
Ferrari

+0.081s

3


Carlos
Sainsz
SAI
Ferrari

+0.225s

4


Sebastian
Vettel
VET
Aston Martin

+0.315s

5


Fernando
Alonso
ALO
Alpine

+0.416s

Gasly berlari melebar pada chicane terakhir dan pergi ke sisi yang salah pada bollard, mendorong steward untuk mengatakan bahawa mereka akan menyiasat insiden itu selepas perlumbaan. Vettel melakukan perkara yang sama dan akan disiasat juga, begitu juga rakan sepasukan Lance Stroll.

George Russell adalah Mercedes terkemuka di tempat ketujuh, dengan Lando Norris dari McLaren menduduki tempat kelapan dan menjadikannya tujuh pasukan berbeza di kedudukan lapan teratas, dengan hanya 0.860s memisahkan oktet.

GOOD LAP vs GREAT LAP: Naiki kapal dengan Gasly dan Verstappen di Montreal

Daniel Ricciardo meneruskan pusingan prestasinya dengan tempat kesembilan, kurang daripada setengah persepuluh saat di belakang rakan sepasukan Norris, ketika Esteban Ocon melengkapkan 10 teratas.

Pemenang Grand Prix Monaco Sergio Perez mengalami sektor pertengahan yang mengecewakan pada tayar lembutnya dan dengan itu terkeluar dari kedudukan ke-11, di hadapan Stroll, dengan juara dunia tujuh kali Lewis Hamilton hanya di tempat ke-13 – 0.4s lebih perlahan daripada rakan sepasukan Russell.

GP FP2 Kanada 2022: ‘Sangat gila!’ – Magnussen berang selepas hampir terlepas di lorong pit dengan Vettel

Hamilton kembali ke lantai standard untuk musim ini, dan bukannya versi yang mempunyai lubang di mana dia berlari pada FP1, untuk membawanya sebaris dengan Russell.

Kevin Magnussen kelihatan lebih kuat daripada pagi tadi dengan tempat ke-14 – pemain Denmark itu menamatkan FP1 dalam P20 – lebih kecil daripada rakan sepasukan Haas, Mick Schumacher, dengan Zhou Guanyu di tempat ke-16, rakan sepasukannya di Alfa Romeo, Valtteri Bottas, masalah latihan Jumaat berterusan kerana dia gagal tetapkan masa.

BACA LEBIH LANJUT: Tsunoda akan memulakan GP Kanada dari belakang selepas penukaran enjin, kerana Leclerc mengelak penalti

Pemain Finland itu benar-benar keluar di landasan, berlari tiga pusingan, tetapi dia dipanggil semula setiap kali apabila pasukan itu menemui masalah, termasuk dia kehilangan pemanduan dan terbabas ke dalam pit.

Yuki Tsunoda – yang berada dalam program berbeza kerana dia akan memulakan perlumbaan dari belakang grid selepas penalti enjin, dan oleh itu memberi tumpuan kepada prestasi jangka panjang berbanding kelayakan – berada di tempat ke-17, dengan duo Williams Alex Albon dan Nicholas Latifi Masing-masing ke-18 dan ke-19, mendahului Bottas.

We would love to thank the author of this short article for this outstanding content

Laporan dan sorotan Grand Prix Kanada 2022: Verstappen meningkatkan Leclerc sebanyak 0.081s untuk menyapu bersih sesi latihan Jumaat di Montreal | Formula 1®


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/