LeBron James, Chris Paul Seru NBA Atas Keputusan Robert Sarver: “Liga Kami Pasti Salah”

“Liga kami pasti salah,” tulis LeBron James hari ini hanya beberapa jam selepas itu NBA Pesuruhjaya Adam Perak pergi ke hadapan media untuk mencuba dan membendung kesan yang ditimbulkan oleh banyak pihak yang menganggap sekatan yang terlalu ringan Phoenix Suns pemilik Robert Sarver kerana tingkah laku seksis, perkauman dan kesat yang dilaporkannya terhadap orang bawahan.

James, seperti ramai bekas pemain dan pakarmerasakan bahawa “tiada tempat untuk kebencian terhadap perempuan, seksisme, dan perkauman di mana-mana tempat kerja. Tidak kira sama ada anda memiliki pasukan atau bermain untuk pasukan itu.”

Mungkin lebih penting lagi, pengawal mata semua bintang Suns, ketua bilik persalinan dan bekas presiden Persatuan Pemain NBA Chris Paul hanya menyiarkan kenyataan di Twitter yang berbunyi sebahagiannya, “Saya dan saya ngeri dan kecewa dengan apa yang saya baca…Saya berpendapat bahawa sekatan gagal dalam menangani perkara yang kita semua boleh bersetuju adalah tingkah laku yang kejam.”

Kata-kata Paul mungkin membawa lebih banyak atau lebih berat daripada James kerana dia adalah ketua Los Angeles Clippers apabila, pada tahun 2014, pemilik pasukan itu Donald Sterling terpaksa menjual pasukan itu selepas ditangkap dalam pita membuat kenyataan perkauman.

Minggu ini liga, selepas penyiasatan selama berbulan-bulan, mengesahkan butiran tentang tingkah laku Sarver yang pertama kali disiarkan hampir setahun lalu pada ESPN November 2021 mendedahkan. Laporan itu termasuk contoh Sarver berulang kali menggunakan perkataan N selama beberapa dekad di hadapan pemain, jurulatih, kakitangan pasukan dan juga dalam e-mel kepada liga.

mengikut penemuan NBA sendiri, Sarver juga membuat jenaka bahawa pasukan itu harus mempunyai pemain “menghamilkan penari telanjang tempatan supaya mereka berasa berhubung dengan kawasan itu, memberikan Suns kelebihan yang berpotensi dalam pengambilan agensi bebas.”

Sarver, menurut NBA, menyifatkan perbuatan seks dengan isterinya di hadapan pekerja dan memberitahu seorang pekerja wanita dia “tidak akan dapat melakukan tugasnya apabila menjadi seorang ibu,” dengan alasan bahawa dia akan sibuk “menyusu” dan bahawa ” bayi memerlukan ibu mereka, bukan bapa mereka.” Selepas pekerja itu menangis sebagai jawapan, Sarver bertanya mengapa wanita “menangis sangat”.

Di samping itu, terdapat “komen berkaitan seks” yang ditujukan kepada pekerja wanita, menurut laporan NBA. Sarver, penting untuk diperhatikan, juga memiliki Phoenix Mercury WNBA.

Seorang bekas eksekutif bola keranjang Suns memberitahu ESPN tentang dia pada 2021: “Tiada apa-apa yang anda boleh beritahu saya tentang dia dari sudut misoginis atau bangsa yang akan mengejutkan saya.”

Namun, penyiasat liga membuat kesimpulan bahawa “tiada penemuan bahawa kelakuan Sarver didorong oleh permusuhan berasaskan kaum atau jantina.” Dia menerima penggantungan satu tahun dan denda $10 juta. Itulah had atas denda yang dibenarkan oleh NBA. Tetapi nilai bersih Sarver ialah, pada peringkat rendah, $400 juta dan, pada peringkat tinggi, $850 juta, mengikut laporan.

Pesuruhjaya Liga Perak kata semalam itu, sekiranya penyiasatan bebas menemui permusuhan berasaskan kaum atau jantina, “sudah tentu itu akan memberi kesan kepada hasil akhir di sini. Tetapi bukan itu yang mereka temui.” Dia juga bahawa dia tidak mempunyai kuasa untuk memaksa Sarver untuk menjual pasukan, yang secara teknikalnya benar.

Ramai yang membandingkan kenyataan Sarver dengan bekas pemilik Clippers Sterling.

Pada tahun 2014 Silver, yang baru bekerja beberapa minggu sebagai Pesuruhjaya NBA, memukul Sterling dengan larangan seumur hidup dan mendendanya $2.5 juta. Dia juga meminta pemilik pasukan NBA yang lain untuk memaksa Sterling menjual pasukan itu, sambil menambah dia akan “melakukan segala-galanya dalam kuasa saya untuk memastikan perkara itu berlaku.” Silver kemudian berkata bahawa ia akan mengambil 3/4 undi oleh pemilik yang memihak kepada memaksa Sterling menjual untuk merealisasikannya, sambil menambah dengan yakin, “Saya mengharapkan sepenuhnya untuk mendapatkan sokongan yang saya perlukan daripada pemilik NBA lain untuk menyingkirkannya.”

Dalam kes Sterling, terdapat bantahan besar-besaran daripada tokoh-tokoh seperti presiden ketika itu Barack Obama, Lakers hebat Magic Johnson dan Jon Stewart. Banyak penaja korporat Clippers, termasuk syarikat seperti Kia dan Carfax, menamatkan atau menggantung hubungan mereka dengan pasukan.

Tidak begitu pada kali ini — sekurang-kurangnya lagi — dan Silver kurang tegas tentang pelanggaran Sarver.

“Saya fikir apa yang kita lihat dalam kes Donald Sterling adalah tingkah laku perkauman terang-terangan yang ditujukan kepada sekumpulan orang terpilih,” kata pesuruhjaya itu minggu ini. “Walaupun sukar untuk mengetahui apa yang ada dalam hati atau fikiran seseorang, kami mendengar kata-kata itu…Dalam kes Robert Sarver, saya akan katakan, pertama sekali, kami melihat keseluruhan keadaan selama 18- tempoh tahun di mana dia memiliki pasukan ini, dan akhirnya kami membuat penghakiman — saya membuat penghakiman — bahawa dalam keadaan di mana dia telah menggunakan bahasa dan tingkah laku itu, walaupun, seperti yang saya katakan, ia tidak dapat dipertahankan, tidak kuat. cukup.”

Pemain marquee liga tidak bersetuju.

“Saya suka liga ini dan saya amat menghormati kepimpinan kami. Tetapi ini tidak betul,” tulis James di Twitter hari ini. “Kami mempertahankan liga kami sebagai contoh nilai kami dan ini tidak begitu.”

Berikut adalah kenyataan penuh James:

Baca cerita Sarver beberapa kali sekarang. Saya harus jujur…Liga kami pasti salah. Saya tidak perlu menjelaskan mengapa. Anda semua baca cerita dan tentukan sendiri. Saya telah mengatakannya sebelum ini dan saya akan menyatakannya sekali lagi, tiada tempat dalam liga ini untuk tingkah laku seperti itu. Saya suka liga ini dan saya amat menghormati kepimpinan kami. Tetapi ini tidak betul. Tiada tempat untuk kebencian terhadap perempuan, seksisme dan perkauman di mana-mana tempat kerja. Tidak kira sama ada anda memiliki pasukan atau bermain untuk pasukan itu. Kami mengekalkan liga kami sebagai contoh nilai kami dan ini tidak begitu.

Pramusim NBA bermula pada 30 September. Perlawanan pertama The Suns ialah 5 Oktober menentang — cukup menarik — James’ Los Angeles Lakers.

Pada 2014, semasa urusan Sterling, Paul dan pemain Clippers lain menganggap untuk tidak mengambil tempat sebagai protes. Mereka memilih untuk bermain untuk satu sama lain, bukan untuk Sterling.

Walaupun tidak ada tanda-tanda kemungkinan seperti itu pada masa ini, bagaimana keadaan berkembang dalam dua minggu akan datang mungkin mempunyai sedikit kaitan pada perlawanan antara dua pasukan dan pemain liga dan, berpotensi, kejatuhan yang lebih besar untuk Sarver dan/atau liga.We want to thank the author of this short article for this remarkable content

LeBron James, Chris Paul Seru NBA Atas Keputusan Robert Sarver: “Liga Kami Pasti Salah”


Check out our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/