Lembaga CFP memutuskan format playoff 12 pasukan

Lembaga pengurus College Football Playoff sebulat suara pada hari Jumaat untuk mengembangkan CFP kepada 12 pasukan pada 2026 tetapi menggalakkan pesuruhjaya sukan itu untuk cuba melaksanakannya sejurus 2024.

11 presiden dan canselor lembaga meluluskan model asal 12 pasukan, termasuk enam juara persidangan peringkat tertinggi dan enam pasukan besar, lembaga itu mengumumkan pada hari Jumaat.

“Ini adalah hari yang bersejarah dan menarik untuk bola sepak kolej,” kata Mark Keenum, presiden Mississippi State dan pengerusi lembaga pengurus CFP, dalam satu kenyataan. “Lebih banyak pasukan, lebih banyak penyertaan dan lebih banyak keseronokan adalah baik untuk peminat, alumni dan atlet pelajar kami. Saya berterima kasih kepada rakan sekerja saya di lembaga pengarah atas pendekatan bertimbang rasa mereka terhadap isu ini dan atas keazaman mereka untuk mendapatkan pengembangan merentasi garisan gol dan untuk kerja menyeluruh Jawatankuasa Pengurusan yang membolehkan keputusan ini.”

Kedudukan pasukan akan terus ditentukan oleh jawatankuasa pemilihan CFP, yang sebahagian besarnya akan kekal tidak berubah.

Empat juara persidangan peringkat tertinggi akan dipilih sebagai pilihan satu hingga empat dengan masing-masing menerima bye pusingan pertama. Pasukan pilihan lima hingga 12 akan bermain sesama sendiri pada pusingan pertama sama ada pada hujung minggu kedua atau ketiga bulan Disember. Suku akhir dan separuh akhir akan dimainkan dalam permainan boling secara bergilir-gilir, dan permainan kejohanan akan berada di tapak neutral, seperti di bawah format empat pasukan semasa.

Model 12 pasukan itu pada asalnya disusun oleh pesuruhjaya SEC Greg Sankey, Swarbrick, pesuruhjaya Mountain West Craig Thompson dan bekas pesuruhjaya Big 12 Bob Bowlsby. Ia telah diapungkan secara terbuka pada Jun 2021 tetapi disekat oleh politik persidangan. Pada bulan Februari, CFP mengumumkan ia tidak akan berkembang dalam kontrak semasa, yang tamat selepas musim 2025.

Penahanan utama adalah bantahan khusus daripada ACC, Big Ten dan Pac-12. Tetapi selepas petir penjajaran semula musim panas ini dengan USC dan UCLA komited kepada Sepuluh Besar dan persidangan itu menandatangani perjanjian televisyen bersejarah, isu-isu dari liga tersebut mula pudar menjadi latar belakang.

Dua minggu lalu, lembaga CFP mengadakan panggilan tanpa pengumuman, membincangkan pengembangan dan kemungkinan playoff 12 pasukan bermula di tengah-tengah struktur kontrak semasa. Itu menjelma petang Jumaat, hari penting dalam sukan itu, di puncak permulaan rasmi musim bola sepak Sabtu.

“Pac-12 sangat menyokong pengembangan CFP dan mengalu-alukan keputusan Lembaga CFP,” kata Pac-12 dalam satu kenyataan Jumaat. “Peluasan CFP akan memberikan peningkatan akses dan keterujaan dan merupakan perkara yang tepat untuk atlet pelajar dan peminat kami. Kami berharap dapat bekerjasama dengan rakan persidangan kami untuk memuktamadkan elemen penting CFP yang diperluaskan untuk dilancarkan secepat mungkin.”

Mungkin mengambil masa berminggu-minggu atau berbulan-bulan untuk memikirkan kemungkinan bermain playoff 12 pasukan pada 2024 atau 2025. Walaupun pegawai CFP telah membentangkan halangan untuk perpindahan secara tiba-tiba — tempat, hotel dan kontrak televisyen — wang boleh muncul sebagai pendorong yang kuat untuk perubahan.

We wish to thank the author of this post for this incredible content

Lembaga CFP memutuskan format playoff 12 pasukan


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/