Leon Goretzka: Homofobia Qatar ‘dari milenium berbeza’ – DW – 11/09/2022

Kenyataan LGBTQ pegawai Qatar mencetuskan kemarahan

Untuk melihat video ini sila dayakan JavaScript, dan pertimbangkan untuk menaik taraf kepada pelayar web yang menyokong video HTML5

Pemain tengah Jerman dan Bayern Munich Leon Goretzka telah mengkritik komen homofobia oleh duta Piala Dunia Qatar, dengan mengatakan bahawa mereka “menindas” dan “dari alaf yang berbeza.”

Khalid Salman, bekas pemain antarabangsa Qatar, berkata dalam siaran dokumentari di penyiar awam Jerman ZDF pada hari Selasa bahawa dia mempunyai masalah dengan kanak-kanak melihat lelaki dan wanita gay kerana mereka boleh belajar sesuatu yang tidak sepatutnya, memanggil homoseksualiti sebagai “kerosakan dalam fikiran” dan “kemudaratan rohani.”

Goretzka, bercakap selepas Bayern menang 6-1 Bundesliga ke atas Werder Bremen pada petang Selasa, berkata: “Bukan itu yang kami mahu pertahankan dan kami contohi. Ia sama sekali tidak boleh diterima untuk membuat kenyataan sedemikian.”

Pemain berusia 27 tahun itu sering menyerlah sebagai salah seorang pemain yang lebih lantang dan sedar sosial dalam Bundesliga, melancarkan kempen “We Kick Corona” dengan rakan sepasukan Joshua Kimmich semasa pandemik, misalnya.

Bercakap dalam dokumentari ZDF yang sama, Goretzka berkata dia lebih suka bertanding dalam Piala Dunia pada kemuncak karier saya di negara lain. Hakikat bahawa situasi hak asasi manusia di negara bukan sebahagian daripada kriteria pembidaan adalah satu kesilapan besar, dan ia membuatkan kita marah.”

Pengarah sukan Bayern, Hasan Salihamidzic juga meluahkan rasa tidak senangnya dengan komen Salman, tetapi dia enggan dibawa ke perdebatan mengenai hubungan penajaan jangka panjang kelab itu dengan Qatar Airways.

“Ia adalah kenyataan daripada seorang individu,” kata Salihamidzic. “Adalah jelas bahawa kita perlu bercakap mengenainya. Tetapi pertama sekali, ia adalah individu, dan ia tidak boleh diterima.”

Penyokong tegar Bayern, yang telah lama mengkritik urusan perniagaan kelab dengan Qatar, turut mengangkat sepanduk membantah sekali lagi komen Salman semasa kemenangan Selasa.

Duta Piala Dunia Qatar: homoseksual adalah ‘haram’

Komen Salman dibuat hanya beberapa hari selepas menteri luar Qatar menegaskan bahawa semua orang akan dialu-alukan untuk menghadiri Piala Dunia di negaranya, termasuk ahli komuniti LGBTQ+.

Tetapi pelabelan homoseksualiti oleh duta rasmi Piala Dunia sebagai ‘haram’ – bermakna dosa di emiriah majoriti Muslim – melanda nada yang berbeza.

“Saya bukan seorang Muslim yang tegas,” katanya. “Tapi kenapa haram? Ini kemudaratan rohani.”

Petikan dari dokumentari oleh wartawan sukan Jerman dan penyampai TV Jochen Breyer, bertajuk “Geheimsache Katar” atau “Hal Ehwal Rahsia Qatar,” telah dipra-keluarkan oleh ZDF pada buletin berita Isnin.

Dalam rakaman siaran itu, pegawai media jawatankuasa penganjur Piala Dunia Qatar, yang mengiringi pasukan ZDF semasa rakaman videonya, menamatkan temu bual sejurus selepas Salman merujuk homoseksualiti sebagai “kerosakan dalam fikiran.”

Dalam petikan lain, Salman berkata: “Semasa Piala Dunia, banyak perkara akan datang ke negara ini. Mari kita bercakap tentang gay, sebagai contoh. Perkara yang paling penting ialah semua orang akan menerima bahawa mereka datang ke sini. Tetapi mereka perlu terima peraturan kami.”

Wartawan Jochen Breyer, di sebelah kiri, bercakap dengan Khalid Salman, duta Piala Dunia Qatar
Duta Piala Dunia Qatar, bekas pemain kebangsaan Khalid Salman (kanan), bercakap kepada wartawan sukan Jochen Breyer dalam dokumentari dari penyiar Jerman, ZDFImej: Mateusz Smolka/ZDF

Pertikaian diplomatik

Perbuatan homoseksual di khalayak ramai dilarang di Qatar dan boleh dihukum penjara sehingga tujuh tahun. Kapten beberapa negara Eropah yang bertanding dalam Piala Dunia, termasuk Jerman, Perancis dan England, merancang untuk memakai lilitan lengan dalam warna pelangi semasa perlawanan mereka sebagai sebahagian daripada kempen anti diskriminasi.

Qatar juga telah mendapat kritikan kerana rekod hak asasi manusia dan layanannya terhadap pekerja asing. Peminat di stadium di seluruh Jerman melambai sepanduk pada hujung minggu yang menyeru agar acara itu diboikot, termasuk menonton televisyen.

Menteri Dalam Negeri Jerman Nancy Faeser berkata beliau akan menghadiri Piala Dunia selepas diberi “jaminan keselamatan” untuk peminat LGBTQ oleh perdana menteri Qatar. Faeser sebelum ini berkata penganjuran Qatar untuk Piala Dunia adalah “sangat rumit” dari perspektif Berlin, mendorong Doha memanggil duta Jerman di tengah-tengah tuduhan “double standard” dan “perkauman.”

FIFA, yang menganugerahkan kejohanan Piala Dunia kepada negara berbeza setiap empat tahun, telah menegaskan bahawa semua peminat dialu-alukan di Piala Dunia di Qatar, begitu juga jawatankuasa penganjur Qatar. Emir negara Teluk, Tamim bin Hamad al Thani, juga baru-baru ini berkata bahawa penghormatan kepada “budaya kita” adalah diharapkan.

Disunting oleh Matt Ford

We would love to thank the author of this article for this outstanding material

Leon Goretzka: Homofobia Qatar ‘dari milenium berbeza’ – DW – 11/09/2022


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/