Letupan Bryce Harper mengangkat Phillies yang bergelora ke Siri Dunia

Komen

PHILADELPHIA — Di tengah sejuk dan gerimis pada petang musim luruh yang mendalam di Philadelphia, tiba-tiba datang cahaya syurga yang hangat yang melintasi Citizens Bank Park dan 45,485 saksinya yang gembira. Terbang melalui kabus itu, hampir tidak berada di udara cukup lama untuk basah, adalah besbol yang dilancarkan roket menuju ke bangku di padang kiri-tengah. Di bumi di bawah, Bryce Harper berdiri sebentar untuk mengaguminya, kemudian menjatuhkan pemukulnya, menundukkan kepalanya dan memulakan jogging 360 kaki yang paling memuaskan dalam hidupnya.

Ia adalah homer dua larian pada inning kelapan Permainan 5 Siri Kejohanan Liga Kebangsaan, dan ia menghantar Philadelphia Phillies ke 4-3 kemenangan ke atas San Diego Padres dan tempat dalam Siri Dunia, francais ini yang pertama sejak 2009. Houston Astros atau New York Yankees menanti.

Letupan itu merupakan letupan kelima Harper selepas musim itu. Pada ketika ini, dia hampir sama dengan anggaran 1928 Ruth atau 1977 Reggie seperti yang dilihat besbol pada bulan Oktober baru-baru ini. Dia mencapai .419 dengan peratusan on-base-plus-slugging 1.351. Dia adalah pusat alam semesta Phillies, gravitinya seperti seribu matahari.

Apabila Renjer kidal Suárez bersara penangkap Padres Austin Nola pada flyball ke kanan untuk menamatkan bahagian atas yang kesembilan — separuh inning berbulu di mana pemain tangan kanan David Robertson ditarik selepas melakukan satu jalan keluar berturut-turut — Phillies melemparkan sarung tangan mereka ke udara dan berkumpul di tengah-tengah berlian untuk mengadakan pesta kemenangan yang pasti akan mengamuk jauh ke dalam malam.

Svrluga: Bryce Harper hidup untuk perhatian. Kini dia memiliki bulan Oktober.

“Kami ada empat lagi!” Harper menjerit kepada orang ramai yang riuh-rendah dari pentas yang didirikan di luar pangkalan kedua, di mana dia telah diberikan trofi NLCS MVP. Dia merujuk kepada jumlah kemenangan yang tinggal untuk memastikan kejuaraan. “Kami akan bawa ini [expletive] pulang, budak-budak!”

Di rumah kelab Phillies yang menang, botol champagne pertama diarahkan ke arah wajah pengurus Rob Thomson, yang mengambil alih untuk Joe Girardi yang dipecat pada awal Jun, apabila pasukan itu mempunyai rekod 22-29, dan membawa mereka ke rekod 65-46 sepanjang perjalanan.

“Ia istimewa untuk saya secara peribadi,” kata Thomson, pengurus liga utama rookie tetapi veteran 37 musim dalam besbol profesional. “Tetapi terdapat begitu ramai pemain di kelab ini yang tidak pernah ke playoff [before this year]. … Saya mungkin lebih gembira untuk mereka daripada orang lain.”

87 kemenangan musim biasa itu cukup baik untuk Phillies menyelinap ke pasca musim sebagai pilihan keenam — hadiah yang tidak wujud sehingga perluasan playoff tahun ini. Tetapi mereka telah berubah menjadi pemain hebat di pasca musim, meletuskan tiga pasukan – St. Louis Cardinals, Atlanta Braves dan kini Padres – yang mengatasi mereka secara kolektif dengan 22 perlawanan dalam kedudukan musim biasa. Dalam tiga pusingan, mereka 9-2, termasuk 5-0 di tempat sendiri.

“Anda boleh melihat kami berkembang bersama, sentiasa dengan perasaan bahawa jika kami masuk … kami akan mempunyai peluang untuk bersaing,” kata Presiden Operasi Besbol Dave Dombrowski, yang sedang mencari gelaran Siri Dunia ketiga untuk diikuti dia menang bersama Florida Marlins pada 1997 dan Boston Red Sox pada 2018. “Bintang kami telah meningkat.”

Phillies mendahului yang tipis untuk sebahagian besar permainan, dibina berdasarkan homer dua larian Rhys Hoskins dalam babak ketiga dan enam tambah cemerlang daripada ace Zack Wheeler. Tetapi membawa pulang petunjuk itu akan membuktikan satu tugas yang mengerikan, kerana ketahanan Padres dan unsur-unsur yang semakin merosot.

Kebanyakan permainan dimainkan dalam hujan renyai dan angin yang stabil, menyelubungi latar langit pusat bandar di kejauhan dalam selimut jerebu yang menyeramkan. Di seberang pusat langsung, di antara Stars and Stripes dan sebuah loceng Liberty LED gergasi yang menyala selepas Phillies homers dan menang, terdapat sepasang bendera merah berkibar dalam angin kencang — mewakili satu-satunya gelaran Siri Dunia dalam sejarah francais, dari 1980 dan 2008.

Tetapi hujan semakin lebat dan padang menjadi berlumpur di bahagian atas tempat ketujuh, apabila Padres menjaringkan sepasang larian untuk mendahului 3-2. Larian berterusan dijaringkan pada padang liar ketiga pada inning oleh Phillies reliever Seranthony Domínguez — menyamai bilangan padang liar yang dia lemparkan dalam keseluruhan musim biasa, merangkumi 51 inning.

Larian seri, yang dikenakan kepada Wheeler, menjaringkan gol pada RBI oleh pemukul yang ditunjuk Padres Josh Bell, yang melakukan dua gol tepat di atas Domínguez. Pelari cubit José Azocar mendapat tempat ketiga dan kemudian pulang pada padang kedua dan ketiga padang liar Domínguez. Tiba-tiba, Padres diketuai oleh larian.

Major League Baseball mengambil perjudian dengan cuba bermain hari Ahad, dengan ramalan memerlukan hujan renyai dan tingkap sempit untuk menjejalkan permainan. Oleh kerana jadual selepas musim adalah padat — akibat daripada penguncian pemilik, yang melambatkan permulaan musim — hari perjalanan tradisional antara Sukan 5 dan 6 siri kejuaraan telah dihapuskan. Sekiranya Padres menang hari Ahad, pasukan itu akan berkumpul semula di San Diego pada malam Isnin. Ahad yang hujan akan menyebabkan baki jadual pascamusim menjadi huru-hara.

Dalam erti kata lain, homer Harper — dengan 99-mph dari kapal Padres’ Robert Suarez — mengambil MLB dari cangkuk untuk apa yang pasti menjadi keputusan yang banyak diteliti untuk bermain melalui hujan lebat pada inning ketujuh.

Apabila Harper melangkah ke plat, dengan JT Realmuto di pangkalan pertama selepas satu, ketenangan yang pelik menimpa Citizens Bank Park, seolah-olah keputusan itu telah ditetapkan. Padres mungkin telah menyumbang kepada pengertian itu dengan tidak membawa masuk kelegaan Josh Hader, boleh dikatakan pelega yang paling sukar disentuh dalam permainan, dan berpegang teguh dengan Suarez, yang berada dalam inning kedua kerjanya.

“Pada masa itu,” kata Pengurus Bob Melvin, “Saya mempunyai keyakinan terhadap Suarez.”

Harper juga bertindak balas seperti seseorang yang menjangkakan melakukan apa yang dia lakukan. Dia telah meraikan hits besar lain dengan gerak isyarat liar dan lolongan, seperti yang dia lakukan selepas dua kali ganda RBI kedua dalam Game 4 malam Sabtu. Di sini, dia melihat ke dalam ruang istirahatnya, menunjuk pada perkataan yang tertera di dadanya — Phillies — dan memulakan joggingnya.

“Tidak kira siapa yang berada di atas bukit itu, Nombor 3 dibuat untuk jenis momen itu,” kata Hoskins. “Dan dia melakukannya sekali lagi. Tiada seorang pun daripada kami yang terkejut.”

Musim bunga menyedihkan bagi Phillies, yang pergi dua bulan tanpa melihat sisi cerah .500 dan memecat pengurus mereka. Musim panas bermula dengan gemuruh dan berakhir dengan kegagalan, Phillies memberikan sedikit bukti bahawa mereka boleh bertahan dalam sarang pasca musim yang menanti.

Tetapi musim luruh? Musim luruh adalah luar biasa untuk Phillies ini. Dan terima kasih sebahagian besarnya kepada kelawar terik Harper, ia akan meregang sedikit lebih lama daripada yang boleh dibayangkan oleh sesiapa di sini hanya beberapa minggu yang lalu.

We wish to say thanks to the writer of this article for this remarkable material

Letupan Bryce Harper mengangkat Phillies yang bergelora ke Siri Dunia


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/