Lewis Hamilton menyeru perubahan selepas Nelson Piquet menggunakan kata-kata perkauman

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Lewis Hamilton menggesa “minda kuno” untuk berubah selepas juara dunia Formula Satu tiga kali Nelson Piquet menggunakan kata-kata perkauman mengenainya.

Piquet, yang memenangi kejuaraan pada 1981, 1983 dan 1987, menggunakan julukan itu dalam podcast 2021 yang menjadi umum pada hari Isnin, dan dia serta-merta dikritik oleh Formula Satu, Fédération Internationale de l’Automobile dan pasukan Mercedes Hamilton.

“Ia lebih daripada bahasa,” Hamilton, juara dunia tujuh kali dan satu-satunya pemandu kulit hitam sukan itu, tweeted. “Pemikiran kuno ini perlu diubah dan tidak mempunyai tempat dalam sukan kita. Saya telah dikelilingi oleh sikap ini dan menyasarkan sepanjang hidup saya. Terdapat banyak masa untuk belajar. Masa telah tiba untuk bertindak.”

Dalam bahasa Portugis, pemandu paling menang dalam Formula Satu tweeted“Mari kita fokus pada mengubah set minda.”

Piquet membuat komen dalam bahasa Portugis pada November kepada Ricardo Oliveira dari Motorsport Talk ketika dia membincangkan kemalangan dari musim panas lalu yang melibatkan pemandu Hamilton dan Red Bull Max Verstappen pada pusingan pertama Grand Prix British 2021. Bekas pemandu Brazil berusia 69 tahun itu menggelar kemalangan itu sebagai “gurauan”, sambil menambah bahawa Hamilton “bernasib baik” hanya Verstappen yang terhempas.

Anak perempuan Piquet, Kelly, adalah pasangan Verstappen, dan Verstappen dan Hamilton bersaing untuk gelaran dunia sepanjang tahun lalu sehingga keputusan kontroversial dalam perlawanan akhir Abu Dhabi memberikannya kepada Verstappen. Grand Prix British hujung minggu ini menandakan ulang tahun pertama kemalangan pemandu.

“Bahasa diskriminasi atau perkauman tidak boleh diterima dalam apa jua bentuk dan tidak mempunyai bahagian dalam masyarakat,” kata Formula Satu dalam satu kenyataan. “Lewis adalah duta yang luar biasa untuk sukan kami dan patut dihormati. … Usaha gigih beliau untuk meningkatkan kepelbagaian dan keterangkuman adalah pengajaran kepada ramai dan sesuatu yang kami komited pada F1.”

Pasukan Mercedes kenyataan dikutuk “Dalam istilah yang paling kukuh sebarang penggunaan bahasa perkauman atau diskriminasi dalam apa jua bentuk. Lewis telah menerajui usaha sukan kami untuk memerangi perkauman, dan dia adalah juara sebenar kepelbagaian di dalam dan di luar trek.

“Bersama-sama, kami berkongsi visi untuk sukan permotoran yang pelbagai dan inklusif, dan insiden ini menggariskan kepentingan asas untuk terus berusaha untuk masa depan yang lebih cerah.”

FIA, badan induk Formula Satu, menyatakan “solidariti dengan Lewis Hamilton dan menyokong penuh komitmennya terhadap kesaksamaan, kepelbagaian dan penyertaan dalam sukan permotoran.”

Piquet telah membuat kenyataan kontroversi sebelum ini, mempersoalkan seksualiti mendiang Aryton Senna dan membuat komen yang menyinggung tentang isteri Nigel Mansell. The Guardian melaporkan bahawa Formula Satu tidak akan membenarkan Piquet mengakses perlumbaannya sehingga dia memohon maaf secara terbuka dan kepada Hamilton. Piquet masih belum menjawab permintaan CNN Brazil untuk mendapatkan komen.

Hamilton menjadi lebih lantang beberapa tahun kebelakangan ini tentang keperluan dalam Formula Satu untuk kemasukan dan toleransi yang lebih besar. Pasukannya, yang dikenali sebagai Silver Arrows, bertukar kepada kereta serba hitam pada 2020 sebagai menyokong usaha Hamilton dan dia, serta kebanyakan pemandu, berlutut sebelum perlumbaan bermula pada 2020 sebagai “We Race As One,” anti -isyarat perkauman. Pada Grand Prix Tuscan 2020, dia memakai baju-T yang berbunyi, “tangkap polis yang membunuh Breonna Taylor” dan dia telah mewujudkan Suruhanjaya Hamilton untuk menambah baik kepelbagaian dalam Formula Satu.

‘Tahun ini saya tidak menggunakan pengalaman lalu, saya telah menggunakan tenaga untuk melakukan kerja positif ini.’ dia memberitahu Sukan Langit pada bulan Oktober. ‘Saya perhatikan itu tahun lepas dan ia adalah sebahagian daripada tahun lepas. Naik podium supaya saya dapat memberikan Breonna suara itu, ia adalah pemacu yang hebat untuk saya. Jadi sekarang kerja yang saya lakukan di latar belakang dan kemudian saya muncul dan saya menikmati pekerjaan ini.

‘Adakah ia membantu saya berlumba? Saya fikir begitu, ya. Ia seperti pemanduan baharu saya, dan saya rasa ia memberi saya umur yang lebih panjang kerana banyak kerja yang perlu kita lakukan. Saya rasa ia juga memberikan tujuan sebenar hidup saya. Perlumbaan bukan tujuan, ia adalah sesuatu yang anda lakukan.”

Pada bulan Februari, FIA berpindah daripada isyarat praperlumbaan.

“The [knee] isyarat adalah penting bagi mereka yang percaya itu adalah isyarat penting, kerana kita perlu menghormati semua orang,” ketua eksekutif Formula Satu Stefano Domenicali memberitahu Sky Sports. “Tetapi sekarang adalah masa untuk meneruskan dan mengambil tindakan lain. Tindakan itu adalah tumpuan kepada kepelbagaian komuniti kita, dan ini adalah langkah pertama.”

Hamilton menyatakan pada masa itu bahawa dia tidak tahu “sama ada kita perlu mempunyai masa itu,” menambah, “Kita sepatutnya boleh melakukannya pada mana-mana peringkat, sungguh. Saya merasakan bahawa slogan keseluruhan tahun lepas, dengan semua perkara yang berbeza disusun menjadi satu, saya fikir kita boleh melakukan lebih banyak dan lebih berkesan entah bagaimana. Tetapi saya tidak tahu apa itu lagi.”We would love to thank the writer of this article for this awesome content

Lewis Hamilton menyeru perubahan selepas Nelson Piquet menggunakan kata-kata perkauman


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/