Lia Thomas: Tidak beralih untuk mendapatkan kelebihan

Dua bulan selepas menjadi atlet transgender pertama memenangi kejohanan kebangsaan Bahagian I NCAA, bekas perenang Universiti Pennsylvania, Lia Thomas menolak beberapa kritikan yang diterimanya semasa musim 2021-22 dalam temu bual eksklusif dengan ABC News dan ESPN.

Thomas, yang menolak semua permintaan temu duga semasa kejohanan renang dan terjun NCAA di Atlanta pada bulan Mac, mendapati dirinya berada di tengah-tengah perdebatan kebangsaan mengenai siapa yang akan bertanding dalam sukan wanita.

“Salah tanggapan terbesar, saya fikir, adalah sebab saya beralih, ” kata Thomas. “Orang ramai akan berkata, ‘Oh, dia baru sahaja beralih supaya dia mendapat kelebihan, jadi dia boleh menang.’ Saya beralih untuk menjadi gembira, untuk jujur ​​kepada diri saya sendiri.”

Thomas berenang bersama pasukan renang lelaki Penn selama tiga musim, sebelum menyertai pasukan wanita selepas setahun jurang apabila Liga Ivy membatalkan musim 2020-21 untuk semua sukan kerana wabak COVID-19.

Dia menjadi tajuk utama negara berikutan persembahannya di Zippy Invitational di Akron, Ohio, pada Disember 2021, apabila dia mencatat masa terpantas negara dalam gaya bebas 200 dan 500 ela. Pada kejohanan renang dan terjun NCAA pada bulan Mac, Thomas memenangi gaya bebas 500, dan masing-masing menduduki tempat kelima dan kelapan, dalam gaya bebas 200 dan 100.

Penyertaan dan kejayaannya mendapat kritikan daripada rakan sepasukan, pesaing dan ahli komuniti renang yang lain, termasuk bekas perenang Kentucky Riley Gaines, yang mengikat Thomas untuk tempat kelima dalam 200.

“Apa yang kita cuba lindungi?” Gaines berkata dalam temu bual dengan “Nightline” ABC. “Jika keutamaan kita adalah keadilan, yang sepatutnya dalam sukan, mengapa kita mengabaikannya sepenuhnya untuk seseorang atau sekumpulan kecil orang?”

Nama Thomas telah digunakan di rumah negara di seluruh negara apabila penggubal undang-undang memperkenalkan rang undang-undang yang direka untuk menyekat keupayaan atlet transgender untuk bersaing dalam sukan, kadangkala memberi kesan kepada atlet bermula di sekolah rendah. Rang undang-undang itu, kata mereka, diperlukan untuk melindungi kesucian sukan wanita.

Thomas memberitahu ESPN bahawa dia tidak membelinya.

“Wanita trans yang bertanding dalam sukan wanita tidak mengancam sukan wanita secara keseluruhan,” kata Thomas. “Wanita trans adalah minoriti yang sangat kecil daripada semua atlet. Peraturan NCAA mengenai wanita trans yang bersaing dalam sukan wanita telah wujud selama lebih 10 tahun. Dan kami tidak melihat sebarang gelombang besar wanita trans yang mendominasi.”

Thomas berkata bahawa dia memulakan terapi hormon pada Mei 2019, selepas tamat tahun kedua. Thomas berkata dia mengalami disforia jantina dan tekanan terhadap kesihatan mentalnya, yang membawanya kepada peralihan dari segi perubatan. Pada masa itu, katanya, dia menganggap kerjaya renangnya sudah berakhir.

Sebelum musim senior Thomas, NCAA memerlukan wanita transgender menjalani terapi hormon selama 12 bulan untuk layak bersaing dalam kategori wanita. Apabila Thomas memulakan musim seniornya pada November 2021, dia telah menjalani terapi hormon selama 30 bulan.

Pada bulan Januari, NCAA mengumumkan perubahan dalam dasar, mengatakan ia akan bergantung pada dasar badan pentadbir negara untuk setiap sukan untuk menentukan kelayakan. USA Swimming mengumumkan dasar yang dikemas kini pada 1 Februari 2022, yang memerlukan penindasan testosteron selama 36 bulan dan penilaian kelayakan untuk wanita transgender oleh panel tiga orang, tetapi NCAA tidak mengguna pakai dasar itu untuk kejohanan renang dan menyelam 2022. Sebaliknya, NCAA memerlukan pematuhan dengan dasar sebelumnya dan tahap testosteron yang ditunjukkan di bawah 10 nanomol seliter.

Namun, beberapa pengkritik Thomas berhujah bahawa penyertaannya mengambil peluang daripada wanita cisgender.

“Kami sentiasa mencari penyelesaian menang-menang,” kata pemenang pingat emas renang Olimpik tiga kali dan pengasas Juara Wanita Nancy Hogshead-Makar kepada ESPN pada Mac. “Tetapi apabila melibatkan kemasukan wanita transgender ke dalam kategori wanita, kita perlu mengutamakan keadilan untuk wanita biologi dalam sukan. Kategori yang untuk separuh penduduk dunia patut dipertahankan. Barulah kita boleh bercakap tentang cara untuk memasukkan lelaki transgender dan wanita, cara yang menghormati semua orang dengan semua perbezaan mereka dan itu tidak membahayakan wanita biologi.”

Tetapi Thomas berkata dia tidak melihat pilihan yang berdaya maju, sekurang-kurangnya dalam renang, untuk jalan tengah.

“Jika anda berkata, seperti, anda boleh bersaing, tetapi anda tidak boleh menjaringkan gol atau anda berada di lorong tambahan sembilan, itu sangat berbeza dengan orang trans,” kata Thomas. “Dan ia tidak menawarkan mereka tahap penghormatan dan peluang yang sama untuk bermain dan bersaing.”

Selain itu, katanya, adalah penting untuk diingat bahawa wanita transgender adalah wanita.

“Ia tidak berbeza dengan wanita cis yang mengambil tempat dalam pasukan pelancongan atau biasiswa. Ia adalah sebahagian daripada olahraga, di mana orang bersaing antara satu sama lain. Ia tidak mengambil peluang daripada wanita cis sebenarnya. Wanita trans adalah wanita, jadi ia masih seorang wanita yang mendapat biasiswa atau peluang itu.”

Thomas lulus dari Penn awal bulan ini dan akan menghadiri sekolah undang-undang pada musim gugur. Dia merancang untuk memberi tumpuan kepada hak sivil dan undang-undang kepentingan awam.

“Setelah melihat serangan yang penuh kebencian terhadap hak trans melalui perundangan, memperjuangkan hak trans dan kesaksamaan trans adalah sesuatu yang saya jadi lebih ghairah dan ingin teruskan,” katanya.

Apabila ditanya sama ada dia akan melakukannya sekali lagi, walaupun selepas semua kritikan yang dia terima, Thomas berhenti seketika.

“Saya akan katakan ya. Saya telah dapat melakukan sukan yang saya sukai sebagai diri saya yang tulen.”

We want to thank the author of this write-up for this incredible material

Lia Thomas: Tidak beralih untuk mendapatkan kelebihan


Check out our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/