‘Liga kami pasti salah’: LeBron James dan tokoh NBA lain bertindak balas terhadap keputusan Robert Sarver | CNNCNN

LeBron James dan Chris Paul telah mengkritik NBA atas hukuman yang dijatuhkan kepada pemilik Phoenix Suns Robert Sarveryang minggu ini didenda $10 juta dan digantung selama setahun selepas siasatan bebas mendapati dia terlibat dalam tingkah laku bermusuhan, tidak sensitif perkauman dan tidak sesuai.

Laporan itu, yang ditugaskan oleh NBA pada musim gugur lalu selepas laporan ESPN tentang tingkah laku Sarver, mendapati pemilik Suns telah “sekurang-kurangnya lima kali sepanjang tempoh perkhidmatannya dengan organisasi Suns/Mercury, mengulangi perkataan N apabila menceritakan kenyataan orang lain. ”

Dia juga “terlibat dalam contoh kelakuan tidak saksama terhadap pekerja wanita, membuat banyak komen berkaitan seks di tempat kerja, membuat komen yang tidak sesuai tentang penampilan fizikal pekerja wanita dan wanita lain, dan pada beberapa kesempatan terlibat dalam tingkah laku fizikal yang tidak sesuai terhadap pekerja lelaki. ”

“Baca melalui cerita Sarver beberapa kali sekarang,” James tulis di Twitter. “Saya perlu berterus terang…Liga kami pasti salah. Saya tidak perlu menjelaskan mengapa. Anda semua baca cerita dan tentukan sendiri. Saya telah mengatakannya sebelum ini dan saya akan menyatakannya sekali lagi, tiada tempat dalam liga ini untuk tingkah laku seperti itu.

“Saya suka liga ini dan saya amat menghormati kepimpinan kami. Tetapi ini tidak betul. Tiada tempat untuk kebencian terhadap perempuan, seksisme dan perkauman di mana-mana tempat kerja. Tidak kira sama ada anda memiliki pasukan atau bermain untuk pasukan itu. Kami mengekalkan liga kami sebagai contoh nilai kami dan ini tidak begitu.”

Menurut NBA, 320 pekerja semasa dan bekas yang bekerja untuk Sarver telah ditemu bual. NBA berkata Sarver dan organisasi Suns dan Mercury bekerjasama dengan penyiasatan itu.

Sarver, yang menjadi pemilik majoriti Suns dan Mercury sejak 2004, tidak boleh terlibat dengan pasukan semasa penggantungan selama setahun dan mesti melengkapkan program latihan di tempat kerja. Denda $10 juta adalah maksimum yang dibenarkan seperti yang ditentukan oleh undang-undang kecil NBA.

Paul, 12 kali All-Star yang bermain untuk Suns sejak 2020, juga berkata hukuman NBA sepatutnya lebih berat.

“Seperti kebanyakan orang lain, saya menyemak laporan itu. Saya terkejut dan kecewa dengan apa yang saya baca,” Paul tulis di Twitter. “Tindakan ini terutamanya terhadap wanita tidak boleh diterima dan tidak boleh diulangi.

“Saya berpandangan bahawa sekatan itu gagal dalam menangani perkara yang kita semua boleh bersetuju sebagai tingkah laku yang kejam. Hati saya terharu kepada semua orang yang terjejas.”

Pada 2014, pemilik Los Angeles Clippers ketika itu, Donald Sterling telah dikenakan larangan seumur hidup oleh NBA dan terpaksa menjual francais itu selepas direkodkan membuat kenyataan berbaur perkauman.

Pesuruhjaya NBA Adam Silver, yang tidak lama mengambil alih peranannya sebelum dakwaan Sterling terbongkar, menjelaskan mengapa Sarver tidak diberikan larangan seumur hidup untuk komennya.

“Kes ini sangat berbeza dan bukan satu dirakam dalam pita dan satu lagi tidak,” kata Silver, per NBA.com. “Tidak dapat dipertahankan tidak cukup kuat – ia melampaui kelemahan dalam setiap cara yang mungkin – tetapi ia adalah konteks yang berbeza daripada apa yang kita lihat dalam kes terdahulu.

“Mengimbas kembali rekod prestasinya dalam pengambilan pekerja, rekod sokongannya untuk pekerja tertentu, apa yang orang sebenar katakan tentangnya – walaupun terdapat perkara yang mengerikan – terdapat juga ramai, ramai orang yang mempunyai perkara yang sangat positif untuk dikatakan tentangnya melalui proses ini. Saya mengambil kira semua itu.

“Terdapat hak tertentu di sini, seseorang yang memiliki pasukan NBA berbanding seseorang yang merupakan pekerja. Bersamaan dengan denda $10 juta dan penggantungan satu tahun, saya tidak tahu bagaimana untuk mengukurnya terhadap pekerjaan. Saya tidak mempunyai hak untuk menyingkirkan pasukannya … tetapi pada saya, akibatnya adalah teruk.”We would like to say thanks to the author of this write-up for this amazing content

‘Liga kami pasti salah’: LeBron James dan tokoh NBA lain bertindak balas terhadap keputusan Robert Sarver | CNN


Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/