Lionel Messi berdepan kekalahan apabila penyokong Arab Saudi mengambil alih Doha selepas Piala Dunia kecewa | CNN


Doha, Qatar
CNN

Perlawanan Argentina menentang Arab Saudi pada hari Selasa sepatutnya menjadi batu loncatan yang sempurna milik Lionel Messi tarian terakhir di Piala Dunia.

Pasukan Amerika Selatan itu dijangka mengenepikan lawannya, menduduki tempat 48 di bawah mereka dalam kedudukan dunia, dan peminat telah datang beramai-ramai untuk menyaksikan Messi mempamerkan kelas induk dalam apa yang dikatakannya akan menjadi kejohanan terakhirnya.

Tetapi kapten Argentina itu dibayangi oleh yang boleh dikatakan kekecewaan terbesar dalam Piala Dunia sejarah dan, ketika Arab Saudi meraikan kemenangannya, Messi menyusuri terowong dengan muka bergemuruh.

Ballon d’Or tujuh kali, yang masih belum menjulang trofi Piala Dunia, tidak berselindung daripada rasa malu.

Ketika ramai rakan sepasukannya menyerbu wartawan dalam perjalanan ke bas pasukan, Messi adalah salah seorang daripada dua pemain yang bercakap kepada media – seorang lagi penjaga gol Emiliano Martínez.

“Tiada alasan. Kami akan menjadi lebih bersatu daripada sebelumnya. Kumpulan ini kuat, dan kami telah menunjukkannya,” katanya.

“Ia adalah situasi yang sudah lama tidak kami lalui. Sekarang, kami perlu menunjukkan bahawa ini adalah kumpulan sebenar.”

Dalam skema besar kejohanan, kekalahan dalam perlawanan pembukaan tidak semestinya penghujung dunia – lagipun, Sepanyol memenangi Piala Dunia 2010 selepas tewas perlawanan pembukaannya kepada Switzerland.

Argentina masih berkemungkinan layak ke pusingan kalah mati jika memenangi kedua-dua perlawanan seterusnya menentang Poland dan Mexico tetapi kekalahan itu dirasai amat sukar di laman sendiri.

Perkataan seperti “mimpi ngeri” dan “tidak dapat dijelaskan” digunakan oleh media Argentina yang bertindak balas terhadap keputusan kejutan yang meninggalkan pihaknya tanpa margin untuk kesilapan.

“Kebenaran? Mati,” kata Messi ketika ditanya mengenai moral pasukan. “Ia adalah tamparan yang sangat sukar kerana kami tidak menjangkakan untuk bermula dengan cara ini.

“Kami menjangkakan mendapat tiga mata yang akan memberikan kami ketenangan.

“Mesej saya kepada penyokong adalah untuk beriman. Kami tidak akan membiarkan mereka terkandas.”

Penyokong-penyokong tersebut telah berkumpul di Doha secara berkuat kuasa dan nampaknya melebihi jumlah orang Saudi di dalam Stadium Lusail pada hari Selasa.

Beribu-ribu berbaju biru dan putih menyanyikan nama Messi ketika mereka mara ke perlawanan dan terus meraikan wira mereka ketika dia menyerikan Qatar 2022 dengan penalti pada 10 minit pembukaan.

Tetapi, pada usia 35 tahun, Messi tidak berada di kemuncak kuasanya dan Saudi berjaya menutup ruangnya pada setiap peluang.

Pemain Argentina masih mencari Messi hampir setiap kali mereka mendapat bola. Jika dia tidak menuntut bola sendiri, Messi akan sering mengatur permainan dengan menunjuk ke mana dia mahu bola itu pergi.

Tetapi di sebalik kilatan kecemerlangan, dia tidak dapat mencari ruang untuk menukar permainan. Pada wisel penamat, penyokong Argentina terduduk di tempat duduk mereka dan penyokong Arab Saudi melaungkan nama Messi secara ironis.

Semasa meninggalkan venue, CNN mendengar peminat bergurau dengan sukarelawan dan pegawai FIFA, bertanya kepada mereka sama ada mereka telah melihat kapten Argentina, Lionel Messi “selepas dia terlepas semua perlawanan.”

piala dunia arab saudi argentina kecewa pintu reaksi

Lihat detik lucu seorang peminat bola sepak Arab Saudi mengoyakkan pintu dari bingkai semasa kecewa

00:45

– Sumber: CNN

Doha riuh rendah dengan penyokong Arab Saudi hingga ke petang dan bendera masih dikibarkan ke awal pagi Rabu.

Peminat gembira meninggalkan stadium membawa Metro kembali ke pusat bandar Doha di mana perayaan diteruskan, ramai yang menyanyi sehingga suara mereka mula pecah.

Yang lain sibuk menghidupkan semula pengalaman di telefon mereka, menonton sorotan matlamat dan melihat rakaman perayaan dari rumah.

Raja Arab Saudi Salman bin Abdulaziz Al Saud kemudiannya mengarahkan cuti umum kebangsaan pada hari Rabu kerana dunia menerima keputusan yang tidak dijangka itu.

Namun, di tengah-tengah keterujaan, pengurus Saudi, Hervé Renard menuntut pasukannya fokus untuk membina kempen yang berjaya.

Arab Saudi menentang Poland dalam perlawanan seterusnya sebelum menentang Mexico.

“Kami mencipta sejarah untuk bola sepak Saudi, ia akan kekal selama-lamanya, ini yang paling penting,” katanya kepada pemberita selepas perlawanan.

“Tetapi kami perlu berfikir tentang melihat ke hadapan kerana kami masih mempunyai dua perlawanan, sangat sukar untuk kami.”

Bagi Messi, dia akan mempunyai satu hari lagi di bawah sinar matahari di Qatar 2022.

Apa yang dirasakan seperti akhir dunia hari ini akan menjadi kenangan yang jauh jika dia dapat memberi inspirasi kepada pasukannya untuk menang menentang Mexico pada hari Sabtu.

Terdapat ribuan peminat di Doha mendoakan hero mereka sekali lagi boleh menjadi jawapan dan mengesahkan statusnya sebagai pemain terhebat sepanjang zaman.

We want to thank the author of this short article for this amazing material

Lionel Messi berdepan kekalahan apabila penyokong Arab Saudi mengambil alih Doha selepas Piala Dunia kecewa | CNN


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/