Liputan Piala Dunia Fox mengenai Qatar mempunyai penaja yang terkenal: Qatar

Komen

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pemegang hak TV Amerika untuk Piala Dunia akan datang mengadakan sidang akhbar menjelang kejohanan paling luar biasa di Qatar ini. Pada setiap satu, eksekutif dari Fox, yang memegang hak berbahasa Inggeris, dan Telemundo, yang mempunyai hak berbahasa Sepanyol, ditanya bagaimana mereka merancang untuk menutup rekod hak asasi manusia negara tuan rumah.

Penerbit eksekutif Fox, David Neal, berkata rangkaiannya tidak akan mencari untuk melakukan kerja “Sukan Sebenar” atau “E:60,” rancangan gaya majalah berita yang terkenal untuk menangani isu-isu berduri di luar lapangan. “Kami benar-benar percaya penonton datang kepada kami di Fox Sports untuk Piala Dunia untuk menyaksikan Piala Dunia,” katanya.

Presiden Telemundo Deportes Ray Warren bertindak balas secara berbeza. Beliau berkata bahagian berita rangkaian dan rangkaian saudara NBC akan membuat liputan acara di Qatar, sambil menambah bahawa dari segi sukan: “Saya rasa kita perlu bercakap tentang legasi yang kita tinggalkan. Pada masa kejohanan tamat, kami [won’t have been] mengabaikan isu geopolitik yang mungkin timbul.”

Jurucakap Telemundo, yang dimiliki oleh Comcast, kemudian berkata rangkaian itu akan mengikuti pendekatan NBC Sports ke Sukan Olimpik Musim Sejuk tahun ini di China; hos membincangkan dakwaan pembunuhan beramai-ramai Uyghur semasa membuat liputan Majlis Perasmian. Rangkaian itu menjangkakan untuk menyentuh situasi hak asasi manusia di Qatar sebagai sebahagian daripada liputan hari pembukaannya Ahad dan sepanjang kejohanan seperti yang diperlukan.

Strategi berbeza daripada dua penyiar yang bertanggungjawab membawa Piala Dunia kepada penonton Amerika akan diteliti untuk bulan depan apabila wartawan, peminat dan pemain bola sepak Barat tiba di Qatar, sebuah kerajaan teokratik yang dikawal ketat oleh undang-undang dan adat resam umat Islam. Pasukan Amerika melancarkan jambul pelangi baharu yang akan dipamerkan di hotelnya sebagai tindak balas kepada undang-undang yang melarang homoseksualiti di Qatar. Pasukan Australia mengeluarkan video dalam menyokong komuniti LGBTQ+ dan hak pekerja.

Diplomat terkemuka UK memberitahu peminat Piala Dunia LGBT supaya ‘menghormati’ di Qatar

Bagi Fox, strateginya adalah sama dengan cara ia mengendalikan Piala Dunia di Rusia empat tahun lalu. Tetapi terdapat satu lagi dinamik yang dimainkan di Qatar: Qatar Airways, syarikat penerbangan milik kerajaan, akan bertindak sebagai penaja utama liputan rangkaian itu, yang bermaksud pengeluaran Fox di Qatar pada dasarnya ditaja jamin oleh kerajaan Qatar.

Pada bulan Jun, Neal memberitahu Sports Business Journal itu Fox akan menghantar “tentera kecil” seramai 150 kakitangan dan juruhebah ke Qatar dan bahawa Fox akan menjadi rangkaian Amerika pertama yang mempunyai juruhebah di stadium untuk semua perlawanan Piala Dunia, sebahagiannya kerana venue-venuenya sangat rapat.

Tetapi menurut tiga orang yang biasa dengan rancangan Fox, rangkaian itu pada mulanya merancang untuk menggunakan kebanyakan pengeluaran jauh dan menghantar kontinjen minimum kakitangan dan bakat ke Qatar. Strategi itu hanya beralih selepas perjanjian dengan Qatar Airways dimuktamadkan; perjanjian itu termasuk penerbangan kompak ke Qatar, kata orang ramai, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya didedahkan untuk mendedahkan perbincangan peribadi.

Hubungan antara syarikat penerbangan dan rangkaian bermula dari tahun lepas, apabila Qatar Airways mengumumkan perkongsian dengan Concacaf dan adalah penaja utama untuk liputan Piala Emas Fox, termasuk papan tanda pada set studionya.

Jurucakap Telemundo berkata Qatar Airways bukan penaja liputannya.

Qatar berharap untuk menggunakan Piala Dunia untuk mempamerkan negara mereka kepada khalayak global yang lebih luas. Satu bahagian penting daripada itu ialah mempunyai penyiar Amerika di negara itu, kata dua orang yang diberitahu tentang perjanjian itu. Mereka menyifatkan eksekutif Fox meraikan perjanjian itu kerana rangkaian itu boleh menyampaikan siaran yang lebih mantap kepada penonton tetapi tidak perlu membayarnya.

Fox telah melancarkan studio yang rumit di dermaga Doha yang merangkumi empat peringkat dan lebih daripada 20 skrin LED.

Dalam satu kenyataan, Fox berkata: “Qatar Airways ialah penaja utama Piala Dunia FIFA 2022 dan akan mempunyai kehadiran penting di seluruh liputan kami mengenai kejohanan itu. Mereka, bersama-sama dengan portfolio penaja mewah kami, memberi peluang kepada kami untuk membentangkan liputan yang tiada tandingan tentang apa yang boleh dikatakan sebagai salah satu Piala Dunia terbaik yang pernah ditunggu-tunggu dengan kepulangan Pasukan Kebangsaan Lelaki AS yang telah lama ditunggu-tunggu.”

Ditanya sama ada penajaan Qatar Airways mempunyai sebarang kesan ke atas liputannya, jurucakap Fox berkata, “Sama sekali tidak.”

Selepas cerita ini diterbitkan, jurucakap Fox menghantar kenyataan tambahan kepada Post, menafikan perjanjian rangkaian dengan Qatar Airways termasuk penerbangan kompaun.

Pandangan Dunia Hari Ini: Perdebatan politik berputar di sekitar Piala Dunia di Qatar

Perubahan dalam jadual daripada Piala Dunia musim panas yang biasa dibuat untuk menampung panas melampau di Qatar dan akan menjadi sakit kepala bagi mana-mana penyiar Amerika. Daripada berkongsi musim panas dengan besbol sahaja, kejohanan ini akan bersaing untuk penonton dengan NFL dan bola sepak kolej. Fox dilaporkan membayar lebih daripada $400 juta untuk empat Piala Dunia lelaki dan wanita antara 2015 dan 2023. Telemundo dilaporkan membayar sekitar $600 juta.

Bagaimana kejohanan itu dilindungi – dan bagaimana Qatar bertindak balas terhadap liputan itu – akan diperhatikan dengan teliti. Dalam keputusan jam ke-11, Qatar berbalik arah dan mengharamkan penjualan alkohol di stadium. Ia adalah cerita utama untuk banyak saluran berita pagi Jumaat, dan dicatatkan dalam bahagian berita terkini laman web Telemundo Deportes, tetapi tidak di Fox Sports. Sebelum kejohanan bermula, jurukamera Denmark minggu ini bergaduh dengan pegawai Qatar yang mengancam untuk memecahkan kameranya kerana merakam laporan langsung di tempat awam.

The Athletic menerbitkan sekeping minggu ini oleh editor bola sepak Alex Kay-Jelski memperincikan perasaan bercampur baurnya, sebagai seorang lelaki gay dan wartawan sukan, tentang membuat liputan kejohanan itu.

“Beberapa [reporters] akan menulis tentang permainan dan gol yang hebat, yang lain akan memecahkan cerita tentang barisan pemain atau kejatuhan,” tulisnya. “Tetapi juga ramai yang akan memberi tumpuan kepada apa yang berlaku di luar padang, mengenai fakta bahawa sesetengah peminat LGBT+ terpaksa tinggal di rumah selamat, kepada keluarga pekerja yang meninggal dunia ketika membina stadium, mengenai politik tidak masuk akal yang membawa kejohanan itu ke Qatar , tentang realiti kehidupan wanita yang tinggal di sana, dan masih akan berlaku apabila sarkas telah berkemas dan pergi.”

Qatar Airways telah menjadi jenama terkenal dalam bola sepak antarabangsa selama beberapa tahun. Ia adalah penaja jersi hadapan untuk kuasa Sepanyol Barcelona dari 2013 hingga 2017 sebelum kelab menamatkan perjanjian untuk “isu sosial.” Hari ini, Qatar Airways adalah penaja jersi untuk Bayern Munich Jerman, walaupun ahli kelab telah menekan pengarah untuk tidak memperbaharui perjanjian apabila ia tamat pada 2023.

Pada mesyuarat agung tahunan pasukan bulan lepas, Oliver Kahn, ketua eksekutif pasukan, berkata: “Terdapat kemajuan di Qatar mengenai hak buruh dan hak asasi manusia. Tiada siapa yang mencadangkan bahawa Qatar adalah negara yang memenuhi piawaian Eropah. Tetapi jika anda ingin mengubah dan memulakan sesuatu, anda perlu bertemu orang, bercakap dengan mereka dan bertukar-tukar idea dan bukannya mengecualikan mereka.”

Steven Goff menyumbang kepada laporan ini.We would like to give thanks to the author of this article for this outstanding content

Liputan Piala Dunia Fox mengenai Qatar mempunyai penaja yang terkenal: Qatar


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/