Magnus Carlsen berhenti perlawanan tanpa penjelasan di tengah-tengah pertelingkahan yang jelas dengan rakan senegaranya Hans Niemann

Pasangan itu bermain dalam Piala Generasi Julius Baer apabila Carlsen mematikan skrinnya dan meninggalkan perlawanan tanpa penjelasan — perubahan terbaru dalam pertelingkahan jelas antara kedua-dua pemain.

“Kami akan mencuba dan mendapatkan kemas kini mengenai perkara ini,” pengulas Tania Sachdev berkata dalam siaran langsung perlawanan di catur24. “Magnus Carlsen baru sahaja meletak jawatan — bangun dan pergi, mematikan kameranya dan itu sahaja yang kita tahu sekarang.”

CNN telah menghubungi wakil Carlsen untuk mendapatkan komen tetapi tidak menerima jawapan.

Awal bulan ini, pemain Norway itu menarik diri daripada Piala Sinquefield di Saint Louis berikutan kekalahan mengejutnya menentang bintang Amerika Niemann — kali pertama dia menarik diri daripada kejohanan dalam kariernya, menurut catur24.

Carlsen mengesahkan penarikannya pada Twitter, menyiarkan: “Saya telah menarik diri daripada kejohanan. Saya sentiasa seronok bermain dalam @STLChessClub, dan berharap dapat kembali pada masa hadapan.” Tweet Carlsen juga termasuk video terkenal pengurus bola sepak Jose Mourinho berkata: “Jika saya bercakap, saya menghadapi masalah besar.”
Seorang lagi grandmaster, Hikaru Nakamura, berkata Carlsen “mencurigai” kelakuan Niemann, dan beberapa hari selepas perlawanan Piala Sinquefield, Niemann secara terbuka menjawab dakwaan bahawa dia telah menipu lebih awal dalam karier caturnya.

Pemain berusia 19 tahun itu mengaku menipu pada usia 12 dan 16 tahun tetapi berkata dalam temu bual dengan Kelab Catur St. Louis dia tidak pernah menipu dalam permainan over-the-board.

“Saya berkata benar kerana saya tidak mahu sebarang salah nyata,” kata Niemann. “Saya bangga dengan diri saya bahawa saya telah belajar daripada kesilapan itu, dan kini saya telah memberikan segala-galanya kepada catur. Saya telah mengorbankan segala-galanya untuk catur.”

Ketegangan antara Niemann dan Carlsen telah menggegarkan komuniti catur. Niemann berkata dia telah dikeluarkan daripada laman web popular Chess.com berikutan tweet Carlsen dan bahawa “seluruh media sosial dan dunia catur benar-benar menyerang saya dan melemahkan saya.”

“Untuk melihat wira mutlak saya (Carlsen) cuba menyasarkan, cuba merosakkan reputasi saya, merosakkan kerjaya catur saya dan melakukannya dengan cara yang remeh adalah benar-benar mengecewakan,” tambahnya.

Baik Niemann mahupun Chess.com tidak menjawab permintaan CNN untuk komen.

Didalam kenyataan pada 8 September, Ketua Pegawai Catur Chess.com Danny Rensch berkata laman web itu telah “berkongsi bukti terperinci dengan [Niemann] mengenai keputusan kami, termasuk maklumat yang bercanggah dengan kenyataannya mengenai jumlah dan keseriusan penipuannya.”

Rensch meneruskan: “Kami telah menjemput Hans untuk memberikan penjelasan dan maklum balas dengan harapan untuk mencari penyelesaian di mana Hans boleh menyertai semula Chess.com.”

Carlsen dan Niemann bermain dua perlawanan lagi menentang lawan lain berikutan peletakan jawatan mengejutnya pada hari Isnin. Carlsen berada dua mata di belakang pendahulu Arjun Erigaisi dalam kedudukan kejohanan selepas lapan pusingan, manakala Niemann ketinggalan empat mata.

“Nampaknya dia (Carlsen) jelas menyindir sesuatu, tetapi sehingga anda menangkap seseorang, anda tidak boleh berbuat apa-apa,” kata Anish Giri, yang juga bertanding di Piala Generasi Julius Baer, ‚Äč‚Äčmemberitahu catur24.

“Ia kelihatan sangat ganjil sekarang. Jelas sekali, semuanya masuk akal jika, kononnya, Hans menipu dan dia tidak mahu memainkannya, tetapi jika dia tidak (menipu), maka ia benar-benar salah.

“Jadi saya tidak tahu, kita perlu lihat. Sekali lagi, semua orang mengharapkan sejenis arnab besar daripada topi dengan Magnus, tetapi dia tidak mahu bermain Hans, nampaknya.”

Levon Aronian, yang turut bertanding dalam kejohanan itu, berkata Niemann “bukan orang yang paling bersih dalam hal catur dalam talian,” tetapi menambah bahawa “ini adalah masalah yang memerlukan penyelesaian.”

Ben Morse dari CNN menyumbang kepada pelaporan.We would love to give thanks to the author of this write-up for this amazing material

Magnus Carlsen berhenti perlawanan tanpa penjelasan di tengah-tengah pertelingkahan yang jelas dengan rakan senegaranya Hans Niemann


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/