Malam besar Thomas yang ‘Luar biasa’ membuatkan Sun terus hidup

UNCASVILLE, Conn. — Dengan membelakangi dinding (sekali lagi) dalam playoff WNBA, Connecticut Sun jumpa gear lain. Mendahului ialah pemain yang mereka panggil “Mesin,” Alyssa Thomas.

Dia mendapat triple-double pertama dalam sejarah Pusingan Akhir WNBA Khamis ketika Matahari menewaskan Las Vegas Aces 105-76 dalam Permainan 3 siri best-of-five selepas tewas dua perlawanan pertama di Strip yang terkenal itu. Jika ada yang menyangka Matahari akan berguling untuk sapuan Aces … baik, tiada sesiapa yang mengikuti WNBA menyangka begitu. Ia bukan personaliti Matahari.

Mereka tewas pada Perlawanan 1 yang hampir pada hari Ahad dan Perlawanan 2 yang tidak begitu dekat pada hari Selasa di Arena Michelob Ultra di Las Vegas. Tetapi kembali ke rumah di Mohegan Sun Arena di hadapan peminat mereka, Sun memanggil mojo yang mereka perlukan untuk memaksa Permainan 4, yang akan berlangsung Ahad ini di Connecticut (4 petang ET, ESPN).

“Jika anda boleh merangkum Connecticut, ia adalah fizikal dan sangat berdaya tahan,” kata jurulatih Aces Becky Hammon mengenai Matahari. “Mereka mempunyai mentaliti jenis pertempuran, dan kami tidak menyamainya malam ini, dalam mana-mana kategori. Mereka hanya menendang keldai kami dalam setiap cara yang mungkin.”

Mengenai Thomas, yang menamatkan dengan 16 mata, 15 lantunan dan 11 bantuan, Hammon berkata, “Dia adalah binatang buas. Saya pergi ke pertarungan UFC malam tadi; Saya tidak mahu masuk ke dalam sangkar dengannya. Dia hanya sukar. Tough, tough, tough. Dan kemudian playmaker.”

Thomas 6-kaki-2, 30, adalah pilihan No. 4 dalam draf WNBA 2014 dari Maryland, yang dia membawa kepada Empat Akhir wanita tahun seniornya.

Thomas adalah pemain yang sukar — jika tidak mustahil — untuk dibandingkan dengan orang lain dalam WNBA. Kecederaan bahunya yang lama (kedua-duanya koyak labrum yang belum dibaiki melalui pembedahan) menghalangnya daripada melakukan pukulan lompat sebenar, tetapi itu tidak mengapa. Thomas telah memikirkan caranya sendiri untuk mendapatkan bola dalam gelung, dan dia sangat licik dan kuat, sukar untuk menghalangnya.

Thomas pada dasarnya adalah satu mata ke hadapan, dengan sejauh mana dia mengendalikan bola dan berusaha untuk mencipta peluang untuk rakan sepasukannya. Dan melantun semula? Baiklah, seperti yang Hammon katakan, tiada apa-apa tentang Thomas yang membuat anda berfikir anda akan mengalahkan atau mengalahkannya.

“Apa yang luar biasa ialah itu setiap hari. Dia tidak tahu bagaimana lagi untuk bermain,” kata jurulatih Sun Curt Miller mengenai tenaga Thomas. “Dia mungkin pemain paling sukar pernah saya latih, tetapi dia pemain paling konsisten dari segi usaha yang pernah saya lakukan.”

Konsistensi kurang dalam beberapa hal untuk Sun dalam dua perlawanan pertama Pusingan Akhir, yang meletakkan mereka dalam situasi menang atau pulang. Tetapi mereka menghadapinya pada pusingan pertama apabila mereka terpaksa pergi ke Dallas untuk menutup siri terbaik daripada tiga dan di separuh akhir dan apabila mereka menewaskan juara bertahan Chicago dua kali di gelanggang rumah Sky, termasuk dalam permainan penentuan 5.

Khamis, Aces mendapat permulaan 9-2, tetapi itu adalah tahap kawalan mereka dalam permainan ini. Seolah-olah suis diputar, tahap tenaga Matahari melonjak naik dan mereka mendahului 34-19 selepas suku pertama. Menjelang akhir permainan, semua pemain permulaan The Sun telah menjaringkan gol dalam dua angka, didahului oleh MVP 2021 Jonquel Jones dengan 20 mata.

DeWanna Bonnerselepas pergi 2 daripada 18 dari padang dalam dua perlawanan pertama Pusingan Akhir, pergi ke 8 daripada 15 hari Khamis untuk 18 mata, bersama-sama dengan membantu mengawal Aces Chelsea Grey kepada 11 mata.

Tetapi bintang malam itu ialah Thomas, yang triple-doublenya adalah yang ketiga musim ini, juga rekod WNBA. Terdapat 19 triple-double dalam sejarah WNBA — tiga dalam playoff, yang lain oleh Chicago’s Courtney Vandersloot dan Sheryl Swoopes Houston — tetapi mereka semakin jarang berlaku berbanding dahulu. Lapan daripada 19 telah datang musim ini, dan dua adalah musim lalu.

Itu mencerminkan lebih banyak permainan tanpa kedudukan, yang dilihat WNBA sama seperti NBA. Dalam kes Thomas, ini mengenai keupayaannya untuk dapat bermain sebagai jawatan yang benar tetapi juga sebagai seseorang yang boleh melayang-layang dan hanya membuat sesuatu berlaku untuk dirinya atau rakan sepasukannya.

Dan pada suatu malam apabila musim Matahari boleh berakhir, Thomas memimpin jalan dengan rela ia diteruskan.

“Bagi saya, saya menghampiri permainan seperti saya menghampiri permainan lain,” kata Thomas. “Saya rasa kami hanya mahukannya. Kami telah bergelut secara menyerang. Kami tidak benar-benar melakukan pukulan dan malam ini kami bersedia.”

We would like to thank the author of this post for this amazing content

Malam besar Thomas yang ‘Luar biasa’ membuatkan Sun terus hidup


Find here our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/