Markah Warisan RBC 2022: Harold Varner III mendahului selepas Pusingan 3 dengan kumpulan yang sesak dalam pengejaran

HILTON HEAD ISLAND, SC (AP) — Harold Varner III merembat 8 ​​bawah 63 untuk mendahului satu pukulan dalam RBC Heritage pada hari Sabtu dalam mengejar kemenangan Jelajah PGA pertamanya.

Varner melakukan lapan birdie dalam pusingan bebas bogey untuk menyamai markah pembukaan Cameron Young sebagai yang terendah di Harbour Town Golf Links minggu ini. Varner mempunyai 11 bawah 202.

Varner perlu menjadi hari Ahad yang segar. Juara Piala FedEx Patrick Cantlay, pemenang Terbuka British 2019, Shane Lowry dari Ireland dan Erik van Rooyen dari Afrika Selatan telah mendapat pukulan ke belakang.

Cantlay, pendahulu pusingan kedua, mempunyai 70. Lowry merembat 65, dan van Rooyen mendapat 67.

Bekas juara RBC Heritage Matt Kuchar, Hudson Swafford, Sepp Straka dan Aaron Wise adalah 9 di bawah. Swafford pukulan 66, Kuchar dan Straka 67 dan Wise 68.

Varner mempunyai dua kemenangan antarabangsa, memenangi Kejohanan PGA Australia pada 2016 dan Antarabangsa Saudi pada Februari.

Dia muncul untuk melepaskan diri daripada pertengkaran dengan penyudahnya pada hari Jumaat, melakukan 4 pada empat lubang terakhirnya untuk 72. Tetapi keputusan pada lubang keenam yang menimbulkan kemarahan Varner — dan memacunya untuk hari Sabtu.

Pukulan tee Varner pada par-4 keenam dipanggil di luar sempadan. Varner memberitahu pegawai bahawa dia melihat seorang penonton mengambil bola yang akhirnya dikenal pasti sebagai milik Varner dan dia mungkin meletakkannya semula di luar penanda di luar sempadan.

Keputusan itu tetap, Varner membuat double bogey dan marah tentangnya. “Saya akan katakan saya betul-betul pandai mengetepikan perkara itu, tetapi saya tidak mengenepikannya,” katanya.

Sebaliknya, dia menggunakan penyudah yang mengecewakan untuk memacu lariannya ke puncak. Varner melakukan birdie empat daripada enam lubang pertamanya — termasuk lubang keenam yang menyusahkan itu — dan mendahului dengan 10-kaki pada lubang ke-16.

Harbour Town jauh dari susun atur pilihan Varner — “Ia kegemaran saya kerana kami boleh memandu di sini,” kata Varner, yang tinggal di Gastonia, North Carolina — walaupun dia terikat di tempat kedua di sini tahun lepas dan telah melakukan pukulan pada tahun 60-an dalam enam daripada tujuh pusingan terakhirnya.

Varner berkata setiap pukulan di sini adalah “sangat tidak selesa.”

“Saya rasa saya sentiasa membimbingnya di luar sana,” katanya. “Tetapi jika anda boleh membimbingnya di luar sana untuk 72 lubang, anda boleh melakukan sedikit kerosakan.”

Lowry, juga, bangkit daripada 72 pada hari Jumaat untuk mendapatkan pukulan pendahuluan. Dia berombak pada mulanya, mengikuti birdie pada lubang kedua dan kelima dengan bogey pada lubang seterusnya. Tetapi dia menstabilkan dirinya selepas itu untuk 65, menyamai kerjayanya yang rendah di Harbour Town.

Rick Gehman dan Greg DuCharme pecahan, bertindak balas dan menawarkan pandangan tentang aksi pusingan ketiga hari Sabtu di RBC Heritage. Ikuti & dengar The First Cut pada Apple Podcast dan Spotify.

Lowry berkata keadaan, terutamanya hembusan 20 mph atau lebih pada hari Jumaat, telah reda dan menjadikan laluan yang biasanya sukar itu tidak berdaya.

“Semalam adalah salah satu daripada hari-hari di mana anda perlu mengatasi masalah ini,” kata Lowry.

“Padahal hari ini, saya rasa seperti bila-bila masa anda mendapat nombor yang bagus,” kata Lowry, “anda benar-benar boleh pergi ke bendera. Dan saya melakukannya dan saya melakukan beberapa pukulan yang baik.”

Dia akan memerlukan lebih banyak hari Ahad itu jika dia mengharapkan kemenangan jelajah karier ketiganya dan pertama sejak Terbuka British pada 2019.

Cantlay mengakhiri hari Jumaat dengan cemerlang — empat birdie berturut-turut dari No. 15-18, regangan paling sukar dalam kursus itu — untuk mendahului dua pukulan.

Tetapi dia tidak dapat menemui bentuk itu dalam pusingan ini. Dia menangkap Varner dengan birdie pada lubang keenam, ketujuh dan kesembilan, kemudian jatuh semula dengan bogey pada lubang ke-11 dan ke-12. Dia membuat pukulan Varner di lubang ke-18, pendekatannya mendarat dalam jarak 5 kaki untuk birdie penutup.

“Ia ada yang bagus, ada yang tidak begitu bagus,” kata Cantlay. “Tetapi saya berada di tempat yang sangat baik untuk esok. Terutama dengan birdie penutup pada 18, dapatkan sedikit momentum, dan saya jelas berada di sana.”

Tommy Fleetwood, yang bermain lebih daripada 3 1/2 jam sebelum gandingan terakhir Cantlay, mencatatkan 64 untuk memberikan petunjuk pertama kursus yang boleh didapati.

Maverick McNealy dan Peter Malnati, seperti Lowry, mempunyai 65s. Swafford, Wyndham Clark dan Graeme McDowell mencatatkan 66s. Secara keseluruhannya, 45 daripada 71 pesaing datang di bawah 70 tahun.

Pada hari Jumaat, tiada siapa yang merembat lebih rendah daripada 67 dan terdapat hanya 19 pemain daripada 130 yang mempunyai markah pada tahun 60-an.

Hak Cipta 2022 oleh STATS LLC dan Associated Press. Sebarang penggunaan atau pengedaran komersial tanpa kebenaran bertulis daripada STATS LLC dan Associated Press adalah dilarang sama sekali.

We want to give thanks to the writer of this write-up for this amazing material

Markah Warisan RBC 2022: Harold Varner III mendahului selepas Pusingan 3 dengan kumpulan yang sesak dalam pengejaran


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/