Matt Fitzpatrick menyampaikan kejuaraan utama pertama yang ‘luar biasa’ dengan kemenangan Terbuka AS

BROOKLINE, Mass. — Peraturan kardinal dalam golf mengatakan anda tidak sekali-kali mendapat peluang untuk pihak lawan terlepas pukulan. Jadi pada perlawanan hijau ke-18 di Terbuka AS pada hari Ahad, kedi Matt Fitzpatrick melakukan yang terbaik untuk tidak merebut Will Zalatoris terlepas percubaannya pada birdie yang akan memaksa playoff.

Billy Foster mengaku bahawa ia tidak mudah. Dia telah menjadi caddy selama empat dekad, anda lihat, dan dia tidak pernah memenangi kejuaraan utama.

Apabila Zalatori melebar sedikit ke kiri, Foster mengakui ia adalah “lega melihatnya terlepas.”

Betapa besar?

“Saya mempunyai gorila melompat dari belakang saya,” katanya kepada The Post pada akhir majlis kejohanan di hijau ke-18. “Bukan monyet, gorila.”

Foster berdiri berhampiran beg lelakinya manakala lelaki Inggeris berusia 27 tahun, Fitzpatrick, sedang memegang trofi Terbuka AS berdekatan. Sebagai juara Amatur AS 2013 di The Country Club, Fitzpatrick menyertai Jack Nicklaus sebagai satu-satunya lelaki yang memenangi Kejohanan Amatur dan Terbuka AS pada kursus yang sama.

Billy Foster, kiri, bertindak balas dengan Matt Fitzpatrick selepas mereka memenangi Terbuka AS.
Imej Getty

Namun pemenang utama kali pertama hampir kelihatan lebih tertarik dengan kejayaan caddynya.

“Ia bermakna dunia kepada Billy,” kata Fitzpatrick. “Saya tidak dapat memberitahu anda betapa bermaknanya kepada Billy. Memang sukar dipercayai. Saya tahu ia adalah sesuatu yang dia inginkan sejak lama, lama, lama. Untuk melakukannya hari ini adalah luar biasa.”

Foster telah bekerja untuk Seve Ballesteros, Darren Clarke, Thomas Bjorn, dan Lee Westwood, yang berpisah dengan kedi lamanya pada 2018, yang membawa kepada perkongsian Foster dengan Fitzpatrick. Diminta oleh The Post untuk menamakan kejuaraan utamanya yang hampir-hampir mencederakan, Foster memetik bencana kubu Bjorn pada lubang ke-16 Kejohanan Terbuka pada 2013, apabila pemimpin itu menghadiahkan Claret Jug kepada Ben Curtis.

“Dia meninggalkannya di bunker itu beberapa kali dan itu benar-benar menghancurkan hati saya,” kata Foster. “Westy pergi dekat pada banyak kesempatan, seperti ketika Phil [Mickelson] menewaskan Lee di Masters pada 2010, dan kemudian kekalahan Lee di Turnberry pada 2009, apabila dia mendapat satu pukulan daripada playoff Tom Watson dan Stewart Cink.

“Saya telah menjadi caddy selama 40 tahun, jadi ini adalah satu kelegaan besar sejujurnya.”

Billy Foster
Billy Foster tidak pernah memenangi major sebelum ini.
Sukan USA TODAY

Untuk sementara waktu Ahad, Foster menganggap dia mempunyai peluang yang sangat kecil untuk merasai kelegaan pada perlawanan akhir pada kursus yang sama di mana dia menjadi kad untuk Clarke dalam kekalahan menakjubkan Piala Ryder Eropah pada tahun 1999.

“Ia adalah padang golf yang sukar dipercayai, dan anda perlu memikirkan setiap pukulan,” katanya. “Ia sangat meletihkan mental. … Matthew adalah seorang putter yang hebat, dan dia tidak melakukan putt dengan baik hari ini. Dia meletakkan bom mutlak pada 13, tetapi sehingga itu dia terlepas tiga atau empat kaki lima, yang tidak seperti dia. Dan saya fikir ia telah tergelincir apabila kami ketinggalan dua orang di belakang.”

Tetapi Fitzpatrick membalas dan mendahului semula dengan birdie pada 13 dan 15. Mendahului dengan satu pukulan pada tee ke-18, Fitzpatrick menjejaskan peluangnya dengan meletakkan pukulan teenya di bunker berbahaya di sebelah kiri. Foster menawarkan peguam yang luas kepadanya mengenai pukulan kedua, berdiri di belakang bunker dan menunjukkan sasaran untuk dibidik oleh lelakinya.

“Terdapat bibir di hadapannya, jadi saya mahu dia cuba ke kiri dan memotongnya,” kata kedi itu. “Saya baru sahaja mendapat garisan di belakang hijau itu yang akan terlepas timbunan di hadapannya, dan saya memilih pokok yang berada 5 ela di dalam kiri hijau itu, dan hanya memotongnya dari pokok itu. Dan dia melakukan pukulan yang hebat.”

Billy Foster, kanan, dan Matt Fitzpatrick memegang trofi Terbuka AS.
Billy Foster, kanan, dan Matt Fitzpatrick memegang trofi Terbuka AS.
Imej Getty

Seterika manis Fitzpatrick daripada pasir memberikannya par dua putt yang paling mudah, dan kemudian dia menunggu Zalatoris membuat atau terlepas. Selepas terlepas, Foster menundukkan kepalanya dan memegang topinya sambil pemainnya memandangnya dengan tangan di pinggul. Kedi emosi itu menarik topinya ke mukanya, kemudian Fitzpatrick menghampiri, melingkarkan lengan kanannya, menjerit sesuatu di telinganya, dan ketawa. Foster menanggalkan topinya, dan kedi dan pemain berpelukan.

Foster akan memegang kepalanya dengan kedua-dua tangannya kerana tidak percaya. Dia akan mencium bendera, mengeluarkan tongkat dari cawan, dan meninjaunya dengan penuh kasih sayang.

Gorila kejuaraan utama itu perlu mencari rumah baharu di belakang yang berbeza.We want to say thanks to the writer of this article for this remarkable web content

Matt Fitzpatrick menyampaikan kejuaraan utama pertama yang ‘luar biasa’ dengan kemenangan Terbuka AS


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/