Matta kembali ke bimbingan, menyertai semula Butler

Thad Matta kembali dalam kejurulatihan — dan kembali ke Butler.

Bulldogs mengumumkan Ahad bahawa mereka mengambil Matta sebagai ketua jurulatih seterusnya.

Matta, yang menghabiskan tahun lalu sebagai pengarah olahraga bersekutu di Indiana, menggantikan LaVall Jordan, yang dipecat Jumaat selepas lima musim sebagai ketua jurulatih Butler.

“Kejayaan yang Thad telah capai pada setiap satu programnya bercakap untuk dirinya sendiri,” kata pengarah olahraga Barry Collier. “Dia adalah jurulatih dan perekrut berkaliber kejuaraan yang membawa pengalaman berharga dan tenaga yang menular kepada Butler. Saya telah melihatnya secara peribadi dalam Thad sebagai pemain, penolong jurulatih dan ketua jurulatih. Keluarga Matta — Thad, Barb, Ali dan Emily – – mempunyai penghargaan yang mendalam untuk Butler dan saya tahu mereka menyertai semua komuniti Butler dalam betapa terujanya kami untuk apa yang akan datang.”

Matta, 54, tidak pernah melatih di kolej sejak 2017, apabila dia meletakkan jawatan sebagai ketua jurulatih Ohio State. Selepas dua musim terhenti di Columbus, kedua-dua pihak bersetuju untuk berpisah pada musim panas itu, walaupun Matta menjelaskan dalam sidang berita perpisahannya bahawa dia bukan orang yang mencetuskan perbualan. Dia telah bertarung dengan masalah kesihatan selama beberapa tahun, termasuk menjalani pembedahan belakang pada 2007 dan mengalami kerosakan saraf pada sebelah kakinya yang berpunca daripada pembedahan itu.

Sejak itu, Matta telah dikaitkan dengan beberapa pembukaan pekerjaan utama yang tinggi, termasuk musim bunga terakhir di Indiana. Dia menunjukkan minat yang minimum terhadap mereka semua. Dia juga perlu meyakinkan sekembalinya ke Butler. Sumber memberitahu ESPN bahawa perantara telah menyuarakan minat Matta pada bulan Februari, dan nampaknya tidak banyak momentum di pihak Matta. Sumber industri menunjukkan pulangan yang lebih berkemungkinan akan datang dari segi pentadbiran. Tetapi keadaan mula berubah pada hari Jumaat, dan pengambilan Matta telah dibuat secara rasmi kira-kira 48 jam selepas pemergian Jordan.

Matta kini kembali ke almamaternya dan tempat dia menghabiskan tujuh musim sebagai penolong dan ketua jurulatih. Dia mencapai jumlah kejayaan yang besar semasa berada di Butler, Xavier dan Ohio State, pergi ke kejohanan NCAA dalam 13 daripada 15 musim pertamanya sebagai ketua jurulatih. Dalam satu musim di Butler dan tiga musim di Xavier, dia memenangi sekurang-kurangnya satu perlawanan kejohanan NCAA setiap musim — termasuk larian Elite Eight pada tahun 2004.

Isteri Matta, Barb, dan anak perempuannya Ali juga graduan Butler, manakala anak perempuannya Emily sedang melanjutkan pengajian ijazah sarjana muda di sekolah itu.

“Butler adalah tempat yang istimewa, tempat yang Barb, Ali, Emily dan saya masing-masing pilih sebagai sekolah kami,” kata Matta. “Saya bersyukur kerana berpeluang kembali ke Butler dan mengetuai program bola keranjang lelaki kami. Terdapat asas yang kukuh dan saya yakin Butler akan sentiasa berada di antara program terbaik di Timur Besar. Saya tidak sabar untuk menyerang kerja yang ada di hadapan kita dan kembali ke luar di Hinkle Fieldhouse.”

Sepanjang 12 musim di Ohio State, Matta membimbing Buckeyes ke dua penampilan Empat Akhir, termasuk penampilan dalam permainan kejohanan kebangsaan 2007, di mana mereka tewas kepada Florida. Dalam tempoh empat tahun dari 2010 hingga ’13, Ohio State mara melepasi hujung minggu pertama kejohanan NCAA setiap musim, dengan 13-4 dalam kejohanan sepanjang tempoh itu.

Rekod kerjaya Matta ialah 439-154 secara keseluruhan, dengan rekod 337-123 di Ohio State.

We wish to give thanks to the author of this post for this outstanding web content

Matta kembali ke bimbingan, menyertai semula Butler


You can find our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/