‘Menghina’: Janda 9/11 mempunyai kata-kata kasar untuk Phil Mickelson

Dua puluh tahun sebelum Tom Strada yang berusia 41 tahun mendapati dirinya sebagai broker bon untuk Cantor Fitzgerald di tingkat 104 menara utara Pusat Dagangan Dunia pada 8:46 pagi pada 11 September 2001, dia adalah seorang pemain golf calar dan pembantu pro di Kelab Desa Meadow Brook.

Di situlah dia bertemu bakal isterinya, Terry, seorang pelayan di kelab itu. Dia menyifatkan pertemuan pertama mereka di dapur sebagai cinta pandang pertama dan bercakap mesra tentang hubungan dua keluarga Long Island dengan permainan itu, baik secara rekreasi mahupun sebagai peminat bintang Phil Mickelson, Greg Norman dan lain-lain. Tetapi minggu lalu dia kurang bercakap dengan Mickelson dan pemain Amerika yang lain dalam surat kepada mereka daripada organisasi yang dipengerusikannya, 911familiesunited.org, kerana penglibatan mereka dalam Siri Golf LIV yang disokong Arab yang kontroversial. Dia menuduh kumpulan itu “cuci sukan” dan mengkhianati Amerika Syarikat.

Isnin di Terbuka AS, Mickelson ditanya mengenai surat itu, yang pertama kali dilaporkan oleh The Postdan berkata, sebahagiannya, bahawa dia mempunyai “simpati dan empati yang paling dalam” untuk Stradas dan keluarga 9/11 yang lain.

Sehari kemudian, dalam temu bual telefon dengan The Post, Terry Strada berkata bahawa kata-kata Mickelson adalah “mengecewakan, hampa dan menghina.” Dia juga terkejut dengan cara Mickelson menjawab soalan wartawan semasa majlis itu kadang-kadang sidang akhbar 25 minit yang mencabar.

Tom dan Terry Strada
Keluarga Strada
Bekas datuk bandar Westbury, Ernest Strada, kiri, bersama anaknya Tom.
Bekas datuk bandar Westbury, Ernest Strada, kiri, bersama anaknya Tom.
Keluarga Strada

“Cara dia tergesa-gesa wartawan [asking if there was a question in there] sangat biadap,” kata Strada. “Saya terkejut dan kecewa kerana dia mengelak soalan itu. Dia sedar bahawa dia sedang mencuci sukan, dan dia cuba mengelak perkara itu. Tetapi dia terlibat di dalamnya.”

Sportswashing ialah idea bahawa LIV Golf digunakan untuk mengalih perhatian daripada senarai panjang kekejaman hak asasi manusia Arab Saudi, yang termasuk hukuman mati beramai-ramai di negara itu terhadap 81 lelaki pada Mac. Terdapat juga pembunuhan wartawan Washington Post Jamal Khashoggi pada 2018 di dalam konsulat Saudi di Turki, yang diperintahkan oleh putera mahkota Mohammed bin Salman, menurut perkhidmatan perisikan. Dan 15 daripada 19 perampas pada 11 September adalah dari Arab Saudi.

Bin Salman pula mengawal Dana Pelaburan Awam, yang membiayai LIV Golf. Norman adalah berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan pesuruhjaya liga. Mickelson telah mengakui bahawa Saudi terlibat dalam cucian sukan tetapi berkata bahawa LIV Golf menariknya kerana “komitmen kewangan yang jelas dan luar biasa, untuk semua pemain yang terlibat, dan semua orang yang terlibat.”

Peminat menonton Phil Mickelson dari Amerika Syarikat semasa dia memainkan pukulannya dari tee kedua
Phil Mickelson telah menghadapi kritikan keras daripada mangsa 9/11 dan keluarga yang terselamat kerana menyertai LIV Golf.
Imej Getty
Tom Strada bersama anak sulungnya Thomas, yang kini berusia 27 tahun.
Tom Strada bersama anak sulungnya Thomas, yang kini berusia 27 tahun.
Keluarga Strada

Mickelson, bersama Dustin Johnson dan Bryson DeChambeau, dilaporkan menandatangani perjanjian sembilan angka dengan liga.

“Saya terkedu [when I heard that they were starting this league],” kata Strada, yang tiga anaknya, Justin, 20, Kaitlyn, 24, dan Tom, 27, semuanya membesar bermain golf. “Kami adalah peminat tegar Phil Mickelson, dan Greg Norman juga. Kami sentiasa menikmati [Mickelson’s] karisma dan personaliti. Kami sentiasa berakar padanya.”

Tidak lagi.

Dalam satu kenyataan Strada yang dikeluarkan pada hari Isnin, dia berkata bahawa Mickelson tahu apa yang dia lakukan dan bahawa dia dan pemain lain yang menyertai liga yang disokong Saudi harus “malu.”

“Untuk melihat [them] terlibat dengan ini adalah mengecewakan. Ia juga menghina,” Strada mengulangi kepada The Post. “Golf adalah permainan penghormatan dan kehormatan. Kini mereka membantu Kerajaan dalam pemutihan sejarah.”

We would love to give thanks to the author of this article for this outstanding web content

‘Menghina’: Janda 9/11 mempunyai kata-kata kasar untuk Phil Mickelson


You can find our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/