Mimpi ngeri Paris peminat Liverpool: Adakah tuntutan menteri dalam negeri dan sukan Perancis bertindan?

Malam semalam, Liverpool pengerusi Tom Werner menghantar surat kepada PerancisMenteri sukan Amelie Oudea-Castera meminta dia memohon maaf atas komennya tentang punca kelewatan selama 37 minit untuk permulaan Liga Juara-Juara final di Paris pada malam Sabtu.

Terdahulu pada hari Isnin, Oudea-Castera dan menteri dalam negeri Perancis Gerald Darmanin mengadakan sidang akhbar di mana mereka menyalahkan “peminat Inggeris” kerana tiba lewat ke Stade de France, walaupun terdapat banyak bukti fotografi dan video yang bertentangan. Pasangan itu juga menyalahkan “tiket palsu”, mendakwa terdapat sebanyak 40,000 dalam edaran di sekitar pinggir utara Paris, berhampiran tempat terletaknya tanah itu.

di sini, The Athletic melihat setiap dakwaan itu, yang tidak selari dengan kesimpulan Matthieu Valet, jurucakap Kesatuan Bebas Pesuruhjaya Polis Perancis, yang percaya belia tempatan bertanggungjawab menyebabkan gangguan…


Menteri Dalam Negeri Perancis Gerald Darmanin: “Pada pukul 21:00 (waktu Paris, 8 malam di UK), ketika perlawanan sepatutnya bermula, 97 peratus penyokong Sepanyol hadir, hanya 50 peratus penyokong Britain telah masuk ke bahagian mereka, yang menunjukkan kesukaran yang timbul hanya dari pintu masuk yang berkaitan dengan penyokong Liverpool dan bukan pintu masuk lain.”

Adakah ini bertindan?

Walaupun angka itu mungkin memberitahu kebenaran, titik akses masing-masing yang diperuntukkan kepada kedua-dua kelab memudahkannya Real Madrid peminat untuk masuk ke stadium. Ini, bagaimanapun, mengabaikan realiti bahawa peminat Madrid menghadapi masalah mereka sendiri dalam keselamatan, dengan penyokong mereka memberitahu media Sepanyol tentang kemarahan mereka terhadap kepolisan yang suram, tiket yang dicuri dan serangan ganas dalam perjalanan mereka ke permainan, serta dalam perjalanan keluar selepas itu. ia.

Sebelum sepak mula, sementara peminat Madrid datang dari utara, dari taman peminat mereka di Parc de la Legion d’Honneur hanya 1.5km jauhnya, dan melalui pusat pemeriksaan tiket di mana terdapat banyak ruang dan penjaga dan polis yang cukup untuk berurusan sebarang pendekatan, geografi di hujung padang, di mana penyokong Liverpool sepatutnya berada pada masa sepak mula, mengundang cabaran besar.

Terdapat lebih daripada sekadar 20,000 peminat untuk bahagian Liverpool di stadium yang melakukan perjalanan dari pusat Paris, kerana beribu-ribu peminat dengan tiket di bahagian neutral tanah, serta beberapa peminat Real yang tidak menghadiri peminat mereka zon, dan wartawan, menggunakan laluan RER yang sama dan hentian Metro yang sama. Dari stesen itu, terdapat hanya satu laluan ke “Stade”, yang sepatutnya mengambil masa 17 minit tetapi bagi kebanyakan orang mengambil masa selama tiga jam.

Dari Metro, peminat Liverpool, Real Madrid dan “neutral” diarahkan ke laluan sempit di tepi jalan dua jalan di mana van polis menyumbat banyak ruang.

Tiga jam sebelum sepak mula, binaan telah mencapai tahap yang tidak selesa. The Athletic penulis James Pearce dan Oliver Kay mengembara ke perlawanan itu secara berasingan tetapi mempunyai pengalaman yang sama. Prihatin dengan tekanan orang ramai, kedua-duanya berjaya memanjat penghadang sebelum menghampiri Stade de France.

1654028431 496 Mimpi ngeri Paris peminat Liverpool Adakah tuntutan menteri dalam negeri

1654028431 394 Mimpi ngeri Paris peminat Liverpool Adakah tuntutan menteri dalam negeri

1654028431 292 Mimpi ngeri Paris peminat Liverpool Adakah tuntutan menteri dalam negeri

1654028431 979 Mimpi ngeri Paris peminat Liverpool Adakah tuntutan menteri dalam negeri

1654028431 335 Mimpi ngeri Paris peminat Liverpool Adakah tuntutan menteri dalam negeri

1654028431 587 Mimpi ngeri Paris peminat Liverpool Adakah tuntutan menteri dalam negeri

Selepas berjalan di sekitar stadium untuk sampai ke pusat akreditasi, ternyata peminat Madrid tidak menghadapi isu geografi yang sama. The AthleticCaoimhe O’Neill, yang menghampiri stadium melalui hujung Madrid kerana tiketnya berada dalam zon neutral, mengalami dua pemeriksaan tiket, satu oleh polis dan satu lagi oleh pelayan.

Akhirnya, pihak berkuasa Perancis nampaknya tidak mengakui bahawa terdapat pengaturan yang sangat berbeza di kedua-dua hujung stadium.

Mereka mungkin merasakan mereka mempunyai sebab untuk membuat pengaturan yang berbeza untuk pangkalan peminat masing-masing. Tetapi jika itu berlaku, itu harus dijelaskan.


Darmanin: “Terdapat penipuan besar-besaran di peringkat industri dan organisasi tiket palsu kerana pra-penapisan oleh Stade de France dan persekutuan bola sepak Perancis menyaksikan bahawa 70 peratus tiket adalah palsu.”

Adakah ini bertindan?

Dengan matematik mudah ini adalah mustahil, kerana ini bermakna lebih daripada 40,000 tiket palsu telah diedarkan. Untuk pihak berkuasa mengetahui bahawa, dalam tempoh tiga jam, anggaran yang paling rendah pun memerlukan 167 orang cuba masuk secara haram setiap minit. Itu kira-kira tiga sesaat.

Tidak dinafikan terdapat beberapa tiket palsu dalam edaran, tetapi nombor yang diperkatakan oleh kerajaan Perancis nampaknya tidak boleh dipercayai.

Dan Nicolson, yang telah menjalankan acara besar yang bertujuan untuk peminat Liverpool, berkata dakwaan itu tidak masuk akal: “Untuk mengalihkan berpuluh-puluh ribu unit dalam masa tiga minggu sahaja adalah perniagaan yang luar biasa. Jika anda melakukannya di luar talian tanpa kedai runcit, anda memerlukan rangkaian sekurang-kurangnya 500 orang yang sanggup melakukan purata 80 tiket setiap satu.”

Sekiranya operasi tiket palsu akan dilancarkan dalam talian, Nicolson percaya penipu memerlukan perkhidmatan pemenuhan untuk menyaingi beberapa operasi e-dagang terbesar di Eropah, sambil mengelak perhatian pihak berkuasa dalam tempoh tiga minggu. “Ia tidak berlaku,” katanya.

Mimpi ngeri Paris peminat Liverpool Adakah tuntutan menteri dalam negeri


Peminat Liverpool yang memegang tiket terpaksa menunggu di luar Stade de France (Foto: Getty)

Darmanin: “Apabila melalui peringkat pra-penapisan, 15 peratus tiket adalah palsu, lebih daripada 2,600 tiket tidak sah walaupun mereka telah melalui penapisan pertama.”

Adakah ini bertindan?

Menteri dalam negeri Perancis akan mempunyai maklumat ini sekiranya operasi keselamatan tidak runtuh dua jam sebelum sepak mula apabila steward di banyak kawasan berputus asa untuk memeriksa tiket.

Di pusat pemeriksaan tiket pertama di penghujung Liverpool, beribu-ribu dibenarkan melalui tanpa pemeriksaan tiket satu jam 20 minit sebelum sepak mula kerana pihak berkuasa hilang kawalan terhadap operasi mereka sendiri — nampaknya dalam usaha untuk melepaskan tekanan kerana barisan besar yang telah berkembang sejak tiga jam sebelumnya.

Saya berada di sana ketika ini berlaku dan tiket saya tidak disahkan sehingga saya sampai ke pintu pagar pertama. Sejak itu, saya telah diberitahu oleh peminat lain bahawa peranti pengimbasan yang digunakan untuk mengesahkan tiket telefon mudah alih di pusat pemeriksaan yang gagal berhenti berfungsi dan ini bermakna pihak berkuasa tidak dapat mengawal orang yang masuk dengan cekap, menambah kelewatan berikutnya di pintu masuk.

Angka-angka di sini akan menunjukkan sebilangan besar orang telah ditolak pada peringkat pra-penapisan.

Oliver Kay kami sedang menunggu di pusat pemeriksaan selama hampir sejam ketika tiket sedang diperiksa dan dia tidak melihat seorang pun ditolak. Seorang rakan berkata dia ditahan di sana selama dua jam dan hanya melihat kira-kira 10 orang berpaling dengan tiket palsu.

Rakan sekerjanya James Pearce, sementara itu, mempunyai rakan yang memiliki tiket tulen hanya untuk diberitahu bahawa mereka adalah palsu. Mereka tidak akan mengimbas selepas tiga atau empat percubaan.


Darmanin: “Kehadiran besar-besaran tiket palsu ini adalah isu yang bermakna terdapat kelewatan. Terdapat 29 tangkapan yang berlaku dalam Stade de France dan lebih separuh daripada tangkapan itu adalah penyokong British kerana mereka telah menceroboh dalam Stade de France.”

Adakah ini bertindan?

Pelbagai angka telah muncul sejak petang Sabtu. Media Perancis kemudian melaporkan bahawa terdapat 105 tangkapan. Kini, mereka mencadangkan terdapat 29 di dalam stadium dan bahawa “lebih separuh” daripada mereka yang ditangkap adalah warga Britain.

Setakat ini, ia tidak menjelaskan mengapa mereka ini ditangkap.

Latar belakang penahanan bukan British juga tidak didedahkan. Jelas daripada rakaman video, yang boleh didapati secara meluas di media sosial, terdapat penduduk tempatan yang masuk ke stadium tanpa tiket. Terdapat juga banyak akaun peminat kedua-dua kelab yang diserang oleh kumpulan yang dipercayai dari kawasan sekitar Stade de France.

Dua serangan yang disaksikan Oliver Kay di luar lapangan kedua-duanya melibatkan penduduk tempatan dan bukannya peminat mana-mana kelab.

Valet, jurucakap Kesatuan Bebas Pesuruhjaya Polis Perancis, bercakap mengenai “samseng profesional, kebanyakannya kanak-kanak bawah umur” yang “mahu menceroboh stadium dan memberi masa yang sukar kepada polis”. Peminat yang berada di pintu putar telah berkata serupa. Tetapi kerajaan Perancis telah mengabaikan perkara ini.


Menteri sukan Perancis Amelie Oudea-Castera: “Titik utama utama adalah untuk benar-benar memahami dengan tepat apa yang berlaku semasa penipuan besar-besaran ini setakat tiket berkenaan. Terdapat saksi mengenai perkara ini dan angka mengesahkan bahawa 30,000 hingga 40,000 tanpa tiket atau dengan tiket palsu. Tiket palsu kelihatan luar biasa seperti tiket biasa, yang bermakna beberapa kawalan tidak menyedarinya.”

Adakah ini bertindan?

Sudah tentu, penting untuk memahami apa yang berlaku. Dan itu terpakai bukan sahaja untuk “penipuan besar-besaran” dakwaan Oudea-Castera tetapi juga kepada pengaturan keselamatan yang tidak mencukupi yang sudah pasti merupakan faktor yang sangat penting dalam huru-hara.

Lewat malam Isnin, UEFA mengumumkan “laporan bebas” akan dilakukan oleh Dr Tiago Brandao Rodrigues, seorang ahli parlimen Portugis. Kenyataan UEFA mencadangkan bahawa bukti “akan dikumpul daripada semua pihak yang berkaitan”.

Untuk ini dapat dilakukan secara menyeluruh, ini pastinya perlu melibatkan perundingan dengan beribu-ribu peminat dan media yang ditahan pada titik “pra-penapisan” pertama di mana banyak masalah bermula.

(Penyumbang tambahan: James Pearce, Oliver Kay, Caoimhe O’Neill)

(Foto atas: Thomas Coex/AFP melalui Getty Images)

We wish to thank the author of this article for this amazing web content

Mimpi ngeri Paris peminat Liverpool: Adakah tuntutan menteri dalam negeri dan sukan Perancis bertindan?


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/