Nadal mara ke final Terbuka Perancis selepas Zverev terpaksa bersara kerana kecederaan

Rafael Nadal ialah finalis Terbuka Perancis buat kali ke-14 dalam kariernya sebagai separuh akhir yang dramatik, panjang dan berantakan yang berakhir dengan Alexander Zverev terpaksa bersara pada set kedua selepas berpusing teruk di pergelangan kaki ketika mengejar bola dan dibawa keluar dari gelanggang dengan menggunakan kerusi roda.

Selepas bersaing selama lebih tiga jam namun tidak berjaya melengkapkan dua set, Nadal menang 7-6(8), 6-6 undur. untuk mara ke final.

Nadal, yang berusia 36 tahun pada hari Jumaat, kini akan bermain untuk pemanjangan rekod yang ke-14 Terbuka Perancis gelaran dan gelaran utama ke-22, rekod menang-kalah Terbuka Perancisnya kini 111-3 (97%). Selepas kejayaannya di Terbuka Australia, dia akan cuba memenangi dua kejohanan utama pertama tahun ini dan melangkah separuh jalan ke grand slam.

“Sangat sukar, bukan?” kata Nadal selepas persaraan Zverev. “Dan sangat menyedihkan untuknya, secara jujur, dia bermain kejohanan yang sukar dipercayai. Dia rakan sekerja yang sangat baik dalam lawatan itu. Saya tahu betapa dia berjuang untuk memenangi grand slam tetapi buat masa ini dia sangat malang.

“Satu-satunya perkara yang saya pasti ialah dia akan menang bukan satu, lebih daripada satu, jadi saya doakan yang terbaik untuk dia.”

Memandangkan hujan turun di sekitar Paris dan bumbung Roland Garros baharu digunakan untuk perlawanan pertama akibat sebenar tahun ini, keadaan dalam bangunan berfaedah untuk Zverev, menyingkirkan unsur-unsur daripada persamaan.

Dengan kelembapan di bawah bumbung, Nadal berpeluh dengan banyak pada permainan kedua dan ketika Zverev melangkah masuk ke dalam garis dasar dan berkesan menembusi keadaan, putaran atas Nadal tumpul dan dia bergelut untuk memaksakan dirinya kepada lawannya.

Ia bermula dengan set pembukaan 92 minit yang maha kuasa, panjang keseluruhan perlawanan bola sepak, yang menghasilkan detik-detik kehebatan dan kengerian.

Untuk kebanyakan set pertama, Zverev terbakar. Dia memulakan perlawanan membuat servis hampir sempurna, merempuh servis pertama sambil mendarat lebih 80% daripadanya merobohkan bola dari dalam garisan dasar apabila Nadal dikurangkan menjadi penonton.

Ketika permainan kelapan bermula dan taruhannya meningkat, namun, perjuangannya yang biasa dengan servis kedua dan pukulan depannya muncul.

Dia kehilangan servisnya tetapi kemudian bangkit untuk mendahului 6-2 dalam tiebreak. Menentang hampir orang lain set itu sudah pasti berakhir, tetapi sebaliknya Nadal menyelamatkan keempat-empat mata set. Selepas Zverev tersasar melakukan pukulan voli mudah pada kedudukan 3-6, Nadal melakukan pukulan pukulan depan bersudut yang keterlaluan pada mata berikut. Walaupun Nadal terus bergelut dengan permainannya, dia bangkit untuk merompak set dari Zverev dengan pukulan pukulan hantaran ke bawah yang gemuruh.

Zverev berjabat tangan dengan pengadil selepas dipaksa bersara. Gambar: Yoan Valat/EPA

Nadal mematahkan servis pada awal set kedua, tiba-tiba di atas garis dasar sendiri. Tetapi seperti dalam perlawanan pusingan keempat lima set menentang Felix Auger-Aliassime, apabila dia menolak momentum sambil mendahului dua set berbalas satu, dia melemparkan siri permainan servis yang mengerikan. Apa yang diikuti ialah set yang tidak kemas dan berkualiti rendah yang kadangkala sukar untuk ditonton.

Pemain Sepanyol itu bergelut dari garis dasar, banyak bergantung pada pukulan jatuhnya sebagai ganti mana-mana pukulan tanah yang kuat, dan Zverev dua kali melakukan kesalahan pada mata pecah, termasuk tiga kesalahan berganda dalam permainan semasa membuat servis pada kedudukan 5-3. Dengan 5-4 kepada Zverev, lapan daripada sembilan perlawanan pertama set dua telah dihentikan servis.

Ketika pasangan itu menuju ke tiebreak dan Nadal menyerang pada titik permainan pada servisnya, Zverev mengejar pukulan depan dan memulas pergelangan kaki kanannya dengan teruk.

Dia serta-merta mula menjerit kesakitan dan dia segera diiringi keluar dari gelanggang dengan kerusi roda, urutan yang jarang berlaku yang serta-merta menggariskan keterukan kecederaannya. Selepas masa yang singkat, dan ketika Nadal juga keluar dari gelanggang, Zverev kembali ke gelanggang dengan bertongkat dan memberi tabik hormat kepada orang ramai semasa persaraannya disahkan.

Panduan Cepat

Bagaimanakah cara saya mendaftar untuk makluman berita tergempar sukan?

Tunjukkan

  • Muat turun apl Guardian daripada App Store iOS pada iPhone atau gedung Google Play pada telefon Android dengan mencari ‘The Guardian’.
  • Jika anda sudah mempunyai apl Guardian, pastikan anda menggunakan versi terbaharu.
  • Dalam apl Guardian, ketik butang kuning di bahagian bawah sebelah kanan, kemudian pergi ke Tetapan (ikon gear), kemudian Pemberitahuan.
  • Hidupkan pemberitahuan sukan.

Terima kasih atas maklum balas anda.

Walaupun mara ke final, Nadal tidak akan berpuas hati dengan permainannya selepas mengekalkan dirinya di hadapan semata-mata atas semangat juangnya yang tidak berkesudahan dan permainan kopling. Bagaimanapun, dalam temu bual di gelanggangnya, Nadal yang bersungguh-sungguh menyatakan dengan jelas bahawa persembahannya tidak penting pada masa itu: “Ia adalah perlawanan yang sangat sukar, lebih tiga jam dan kami tidak menamatkan set kedua,” dia berkata. “Jadi ia adalah salah satu cabaran terbesar dalam jelajah hari ini apabila dia bermain pada tahap yang sangat tinggi ini apabila menentangnya.”

Dia menyambung: “Sukar untuk mengatakan banyak perkara hari ini dalam situasi ini. Sudah tentu, bagi saya, seperti semua orang tahu, untuk berada di final Roland Garros sekali lagi adalah impian, tanpa keraguan. Tetapi pada masa yang sama, untuk menyelesaikan dengan cara itu … Saya telah berada di sana di dalam bilik kecil bersama Sascha sebelum kami kembali ke gelanggang. Untuk melihat dia menangis di sana, ia adalah saat yang sangat sukar jadi ucapkan yang terbaik untuknya.”

We want to give thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Nadal mara ke final Terbuka Perancis selepas Zverev terpaksa bersara kerana kecederaan


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/